„Szakácskönyv/Mit-mihez/A/Alkörmös” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(Új oldal, tartalma: „__NOTOC__ Kategória:Mit-mihez {{Szk-főcím}} {{Szk-mit-abc}} {{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;" {{!}} valign="top" style="…”)
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
{{cím2|{{SUBPAGENAME}}}}
{{latin|Phytolacca americana}}
{{népies|amerikai karmazsinbogyó}}
 
:Gazdasági jelentőségük csekély. Legismertebb képviselőjük az amerikai alkörmös, amelynek éretten bíborvörös bogyóit sokáig élelmiszerszínezékként használták.
:Franciaországban a vörösbor színezésére termesztették is – színezőanyaga az a betacián, ami a cukorrépában is megtalálható. Miután kiderült, hogy triterpénszaponint és lektint tartalmaz, ilyetén használatát betiltották.
 
A '''kínai alkörmös''' az alkörmösfélék családjába tartozó, Kínából származó, nagy termetű, lágyszárú növény. Magyarországon inváziós fajként viselkedik.
{{latin|Phytolacca acinosa}}
{{népies|kínai karmazsinbogyó}}
 
A fiatal növény még nem vagy csak alig termel mérgező vegyületeket, ilyenkor hajtásai és zsenge levelei megfőzve (a spárgához vagy spenóthoz hasonlóan) ehetőek. A benne levő hányást, hasmenést okozó anyagok egy része főzés közben lebomlik. Európában dísz- valamint festőnövényként ültették.
 
'''Gyógyhatása'''
228 365

szerkesztés

Navigációs menü