„Heraldikai lexikon/Sárkány” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
A szárnyak nélküli kétlábú sárkány a ''fojtósárkány'' (en: lindworm, de: Lindwurm). Az angol heraldikában szárny nélküli kétlábó sárkány, gyakran mérgező harapással. A norvég heraldikában a lindorm a sárkánykígyónak felel meg. A norvég heraldikában a lindorm értelme megfelel a 'tengeri kígyónak' is (sjøorm).
 
A lábak és szárnyak nélküli kígyótestű, de sárkányfejű lények a tengeri vagy ''vízi sárkányok'' (en: guiver dragon, worm dragon, sea dragon). A fején szarvak és állszakáll is van. Féregsárkánynak is nevezik. A legenda szerint kizárólag vízisárkányok, a folyókhoz és tavakhoz közeli erdőkben élnek. Régen a folyómenti városok lakosai azért féltek tőlük, mert a hiedelem szerint betegségeket hoznak a városra.
 
A ''taraszkon'' (fr: tarasque, it: tarasca) Provence-i sárkányszerű képzeletbeli lény, mely Szent Márta legendájában szerepel. Oroszlánfejű lény, hat rövid, medveszerű lábbal, ökörszerű testtel, melyet teknőspáncél borít. A pikkelyes farka skorpiótüskében végződik. Megtalálható a franciaországi Tarascon címerében.
 
<gallery perrow=5>
Fájl:Kokatrinapietroff2484.png|Hidra (hétfejű)
File:Seljord komm.svg|Tengeri kígyó (no: sjøorm) a norvégiai Seljord település címerében
File:Blason de la ville de Tarascon (13).svg|Taraszkon a franciaországi Tarascon címerében
</gallery>
 
100 981

szerkesztés

Navigációs menü