„Szakácskönyv/Eszközök” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
== Edények, tálak, tányérok ==
 
=== Lábos ===
Azokat a főzőedényeket nevezzük lábosnak, amik inkább szélesek, mint magasak.
----
 
=== Fazék ===
A magas, kevésbé széles főzőedényeket nevezzük fazéknak.
----
 
===Tűzálló edény===
=== Kukta ===
A túlnyomásos rendszer megrövidíti az ételek elkészítési idejét, az értékes tápanyagok kevésbé mennek veszendőbe, könnyebbé teszi a háziasszony munkáját. 1-2 db minden háztartásban nélkülözhetetlen.
----
 
=== Serpenyő ===
Lapos, nyeles főzőedény. Van már külön palacsintának, tükörtojásnak, grillezni való... Kezdő háztartásban is legalább egy serpenyőre szükség van, ilyen esetben olyat válasszunk, aminek az oldalfala van legalább 3-4 centi (hogy tudjunk benne olajban sütni), és van olyan nagy sima alapterülete, amekkora palacsintát szeretnél sütni. A teflonos változat könnyebben tisztítható, kezelhető, mint a fémserpenyő.
----
 
Ma már kimentek a divatból, a rozsdamentes és teflon edények foglalták el a helyét, de aki megszokta a használatát, az ma is használja a tésztafélék, rétegezett, rakott ételek készítéséhez.
 
Főzéshez még mindismindig sokan használnak zománcozott lábost, fazekat. Általában a tej melegítésére külön zomácozott edény szoktak használni, amiben mást nem főznek. Gyógyteák készítéséhez is azt szokták javasolni, hogy ne használjunk fém edényt, ekkor is jól jöhet a zománc fazék.
----
 
194

szerkesztés

Navigációs menü