„Kertészet/Lepkefélék/Sodrómolyok” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
{{!}} valign="top" style="width:840px; border:solid 1px #339966;" {{!}}
[[Fájl:Tortricodes alternella larva.jpg|bélyeg|jobbra|200px|Tavaszi sodrómoly lárva]]
 
:
: A sodrómolyfélék[1] avagy sodrólepkefélék[2] (Tortricidae) a valódi lepkék alrendjébe tartozó Heteroneura alrendágában a sodrómolyszerűek (Tortricoidea) öregcsaládjának egyetlen, rendkívül változatos családja mintegy 750 nemmel és több mint 6300 fajjal. Magyarországon 462 fajukat írták le.
 
: Apró termetű lepkék; elülső pár szárnyuk közel téglalap alakú.
 
: Henger alakú hernyóik mindkét vége elkeskenyedik. Fürgén mozognak, sokuk hátrafelé menekül. Régi magyar nevük, az „ilonca” számos faj mai nevében is feltűnik. A hernyók változatos helyeken, sűrű szövedékben alakulnak bábbá.
 
: Nevüket onnan kapták, hogy számos fajuk hernyója összesodorja a tápláléknövény levelét, ezt eszi és egyúttal ebben a csőben is lakik. Főleg a tölgyesekben, a fenyvesekben és a szőlőkben okoznak komoly károkat.
 
: Hernyóik különféle módokon, különféle növényeken, illetve növényekben élnek. Nemzedékeik száma és telelésük módja is változatos. Néhány faj lepkéi nappal aktívak, de a többség alkony idején vagy éjszaka repül. A mesterséges fény vonzza őket. Mivel szaglásuk fejlett, feromoncsapdákkal és esetenként illatcsapdákkal is jól gyűjthetők.
 
Számos fajuk kártevő.
* [[Kertészet/Lepkefélék/Szőlőilonca|Szőlőilonca]]
* [[Kertészet/Lepkefélék/Mocsári sodrómoly|Mocsári sodrómoly]]
210 247

szerkesztés

Navigációs menü