„Címerhatározó/Sinzendorf címer” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(Új oldal, tartalma: „Ez az oldal a címerhatározó kulcsának részeként a ''' Sinzendorf ''', család címerével foglalkozik. ---- Fájl:Sinzendorf Zsigmond Frigyes koporsóján…”)
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
Ezt a hasonló nevű grófi családot nem szabad összetévesztenünk a Zinzendorfokkal, bár később
rokonságba is keveredtek. {{Sinzendorf címer|Sinzendorfok}} is már a XIV. század óta szerepelnek. Ezek Bajorországból származtak és más volt a nemesi és grófi címerük. Ausztriába átköltözve, magas állásokba jutottak el ezek is. Kedves emberei voltak I. Lipótnak s Bécsből az evangélikus szabad vallásgyakorlat hozta át ezeket is Sopronba.
 
Az első Sinzendorf grófot, János Károlyt a soproni evang. 96 egyházközségnek legrégibb templomi leltára említi. Ez a gróf ugyanis már 1650-ben, mikor az evangélikusok istentiszteleteiket még a Szent Mihályról nevezett templomban tartották, egy pár ezüst oltári gyertyatartót adott ajándékul. Az 1674. évi leltár szavai szerint: „Ein anders pahr Silberne Altar Leuchter, wegen 5 Mark 5 3/4 Loth, so Ihro Hoch Gräfl. Gn. Herr Hanss Karl Graff von Sinzendorff verehret am Heyl. Christtag an. 1650.“ Több adatunk errıl a grófról nincsen. (Bünker J. R.: Über den alten Ornat der ev. Kirche in Sopron, 16. l.)
100 452

szerkesztés

Navigációs menü