„Kertészet/Tünethatározó/Rózsa” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
(Új oldal, tartalma: „__NOTOC__ Kategória:Tünethatározó {{Kert-Tünethatározó}} {{K-tünethat}} {{{!}} cellpadding="5" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;" {{!}} val…”)
 
Nincs szerkesztési összefoglaló
{{{!}} cellpadding="5" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"
{{!}} valign="top" style="width:840px; border:solid 1px #339966;" {{!}}
{{cím2|A rózsa károsítói}}
{{TOC right}}
 
== Vírusbetegségek ==
 
'''A meggy nekrótikus gyűrűsfoltossága'''
::'''Kórokozó:''' ''(Prunus necrotic ringspot virus)''
::'''Tünetek:''' bizonyos fajták levelein élénksárga rajzolat, mozaikosság, gyakran az erek mentén kialakuló vonalas vagy tölgylevélszerű mintázat figyelhető meg.
::'''Terjedés:''' elsősorban fertőzött szaporítóanyaggal. A vírusfertőzött növények a kórokozótól nem mentesíthetők.
 
== Baktériumos betegségek ==
 
'''Agrobaktériumos gyökérgolyva'''
::'''Kórokozó:''' ''(Agrobacterium tumefaciens)''
::'''Tünetek:''' különböző méretű, egyenetlen felületű, karfiolszerű daganatokat okoz a megsebzett gyökéren, a dugványoknál pedig a metszési felületen.
::'''Terjedés:''' gyökereken, újabban dugványozással szaporított rózsákon is előfordul
 
== Gombabetegségek ==
 
'''Rózsaperonoszpóra'''
::'''Kórokozó:''' ''(Peronospora sparsa)''
::'''Tünetek:''' szabadföldön ősszel, hajtatásban ősszel és tavasszal is előfordul. Hajtatott állományban a legsúlyosabb betegség, teljes levélhullást okozhat. A levél színén és a hajtásokon szegletes foltok, a fonákon szürkés bevonat (sporangiumtartó gyep) jelenik meg. A hajtáscsúcs levelei kanalasodnak a fonák felé. A beteg levelek lehullanak. A virá-gok aprók maradnak, szirmok széle barnul. A magas páratartalom kedvez a fertőzésnek
::'''Terjedés:''' a beteg levél, itt telel át a kórokozó.
 
 
'''Rózsalisztharmat'''
::'''Kórokozó:''' ''(Sphaerotheca pannosa var. rosae)''
::'''Tünetek:''' szabadföldön és hajtatásban is jelentős, legsúlyosabb betegség lehet. A levél, hajtás, ritkán sziromleveleken, vesszőn fehér bevonat (epifita micélium) jelenik meg. A beteg levelek kanalasodnak, a fehér bevonat alatt a növényi szövet elhal. Meleg, párás körülményeket kedvel.
::'''Terjedés:''' a fertőzött rügyekben telel. A fertőzött rügyekből fertőzött hajtás fejlődik, innen terjed tovább. Vízzel, levegővel terjedhet.
 
 
'''Rózsabotritisz'''
::'''Kórokozó:''' ''(Botrytis cinerea)''
::'''Tünetek:''' rosszul szellőző hajtatásban, szabadföldön nyirkos helyen. Az első tünet a vegetáció elején kéregelszíneződés a visszametszett vesszők metszlapjától indulva. Kialakul a szürke bevonat (konídiumtartó gyep). A virágbimbó, vessző- és hajtás elhal, a szirmokon lilás foltosság. Nagy meleg- és páraigényű kórokozó.
::'''Terjedés:''' az elhalt, beteg növénymaradványokról.
 
 
'''Rózsarozsda'''
::'''Kórokozó:''' ''(Phragmidium mucronatum)''
::'''Tünetek:''' a színen apró, sárgás foltok, a fonákon, hajtáson és levélnyélen élénksárga kinövések, majd sötét pontok alakulnak ki. A lomb lehullhat.
::'''Terjedés:''' a levél és a beteg vessző, járvány az ősz elején lehet a legerőteljesebb.
 
 
'''A rózsa diplokarponos levélfoltossága, csillagfoltosság'''
::'''Kórokozó:''' ''(Diplocarpon rosae)''
::'''Tünetek:''' mindenütt előfordul. A színen barnásfekete, csillagszerű, középen kivilágosodó foltok képződnek.
::'''Terjedés:''' a lehullott levélben telel. Alulról indul a fertőzés.
 
== Egyéb betegségek ==
 
'''Szfacelómás levélfoltosság'''
::'''Kórokozó:''' ''(Sphaceloma rosarum)''
::'''Tünetek:''' a foltok sötétbarnák, határozott szélűek, közepük kiszürkül.
Terjedés: lehullott levelekben telel, onnan fertőzi a rózsa leveleit.
 
== Kártevők ==
 
'''Nagy rózsa-levéltetű'''
::'''Kórokozó:''' ''(Macrosiphum rosae)''
::'''Tünetek:''' a szabad földön a legjelentősebb kártevője, de hajtatott állományban is jelentős. A növekedésben lévő hajtások csúcsán, fiatal leveleken és bimbókon kolóniákban él. Szívogatásának hatására a növekedés lelassul, megjelenik a mézharmat, a korompenész.
 
'''Nyugati virágtripsz'''
::'''Kórokozó:''' ''(Frankliniella occidentalis)''
::'''Tünetek:''' a hajtatott rózsa legveszélyesebb bimbó- és virágkártevője. A sziromlevelek széle a szívogatás hatására elbarnul és beszárad. A kárkép a botritiszes tünethez hasonlít. A virágban található a tripszpopuláció. Hajtatott rózsán bimbó hiányában a fejlődő leveleket is szívogatja.
 
'''Közönséges takácsatka'''
::'''Kórokozó:''' ''(Tetranychus urticae)''
::'''Tünetek:''' a növényházi rózsán gyakori és jelentős levélkártevő, szabadföldi rózsán hazai körülmények között ritkán károsít. A virágzás alatt elöregedő leveleken elszaporodhat. A károsított levelek kezdetben sárgulnak, súlyos kártételnél gyakran lehullanak. A levelek fonákján pókhálóra emlékeztető szövedéket találunk.
 
 
'''Hajtásfúró rózsadarázs'''
::'''Kórokozó:''' ''(Cladardis elongulata)''
::'''Tünetek:''' kizárólag erős növekedésű, szabadföldön termesztett rózsát károsítja. A védett, meleg fekvésű területeken gyakori. Kisebb gyakorisággal a vadrózsán is. A hajtáscsúcs hervad, hajtás felső harmada nem érik be, elszárad. A vessző belsejében lárvajáratot találunk. A vesszőn a levélnyelek tövében a tojásrakási helyek lencse nagyságú szemölcs formájában láthatók.
::'''Fejlődés:''' 1 nemzedékű.
 
 
'''Fehéröves levéldarázs'''
::'''Kórokozó:''' ''(Emphytus cinctus)''
::'''Tünetek:''' a szabadföldi rózsa gyakori, nem túl jelentős levélkártevője. A leveleken szabálytalan hámozgatás, majd apró lyukak.
 
'''Rózsa-pajzstetű'''
::'''Kórokozó:''' ''(Aulacaspis rosae)''
::'''Tünetek:''' a szabadföldi rózsa gyakori kártevője. A kaliforniai pajzstetűvel együtt károsíthat. A törzsön apró fehérszínű kerek pajzsok láthatók.
::'''Fejlődés:''' 1 nemzedékes.
 
 
'''Egyéb (szabadföldi) kártevők'''
 
'''Cserebogár lárvák''' (pajorok)
::'''Kórokozó:''' ''(Melolonthidae)''
'''Pattanóbogár lárvák''' (drótférgek)
::'''Kórokozó:''' ''(Elatridae)''
::'''Tünetek:''' szabadföldi rózsa gyökereit telepítés évében vagy azt követően károsítják. A fiatal növény pusztulását okozhatják.
 
'''Rózsakabóca'''
::'''Kórokozó:''' ''(Edwardsiana rosae)''
::'''Tünetek:''' a száraz, meleg nyarakon felszaporodó lárvái és imágói a rózsa leveleinek fonákán szívogatnak. Szívásuk helyét apró, sárgás színű, tűhegynyi pontok jelzik. A szívásnyomok sokasága végül összeolvad a levélen (kifehéredik).
 
 
'''Levélsodró rózsadarázs'''
::'''Kórokozó:''' ''(Blennocampa pusilla)''
::'''Tünetek:''' egyes években a fiatal leveleken súlyos lehet. A levelek a fonák felé besodródnak, később lehullhatnak. Az összesodródott levelekben fejlődnek lárvák, a leveleket megrágják.
 
'''Varródarazsak'''
::'''Kórokozó:''' ''(Arge sp.)''
::'''Tünetek:''' tojásait a hajtásba helyezi szabályos elrendezésben, hasonlóan a varrógép öltéseihez. A fertőzött hajtás elhal, a bőrszövet felrepedezik. A lárvák rágják a lombot.
 
'''Közönséges rózsagubacsdarázs'''
::'''Kórokozó:''' ''(Diplolepis rosae)''
::'''Tünetek:''' tavasszal a hajtásba rakja tojásait, ahol pár cm-es, szabálytalan alakú, rojtos kinézetű, megpirosodó, végül barnán elhaló gubacsok fejlődnek. A gubacsok felett a hajtás növekedése lelassul, vagy elhal. A gubacsokban élnek és fejlődnek a lárvák.
 
'''Rózsa szabóméh'''
::'''Kórokozó:''' ''(Megachile sp.)''
::'''Tünetek:''' a fészek építésére hajlékony levelekből szabályos félkör alakú darabokat rág ki. Kártétele más fás gazdanövényein (fagyal, orgona, juhar stb.) is megfigyelhető.
 
 
228 471

szerkesztés

Navigációs menü