„Szakácskönyv/Eszközök” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Rekus (vitalap | szerkesztései)
Habverő
Rekus (vitalap | szerkesztései)
Konyhai robotgép
169. sor: 169. sor:


A tejszín felverése melett használható keverő kanál helyett is, ha valamit gyorsan kell keverni, hogy ne csomósodjon össze.
A tejszín felverése melett használható keverő kanál helyett is, ha valamit gyorsan kell keverni, hogy ne csomósodjon össze.

== Konyhai robotgép ==

Általában több funciójú robotgépeket lehet kapni. Habok felverése, vaj, krémek kikeverése mellett gyakran lehet dagasztásra is használni, illetve gyakran tartozik hozzá mixer fej is.
Esetleg gyümölcsprés, reszelő, szeletelő, daráló funkciók is lehetnek beleépítve.

A lap 2007. január 4., 16:41-kori változata


Sablon:SzK Jegyz Ezen a lap, inkább csak a kezdő háztartást vezetőknek próbál némi eligazítás adni, a konyhai eszközökről.


Tűzálló edény

(jénai) A háziasszonyok körében igen kedvelt üveg főzőedényből 1-2 nagyobb, de a családtagok számát is figyelembe véve, több kisebb, 1-2 személy részére elegendő étel készítésére és tárolására alkalmas edényt javasolt beszerezni. Főzésre, sütésre bármely tűzhelyen, de az ételek hűtésére, vagy mikróhullámú sütőben való melegítésre, főzésre, és az étel tálalására is használhatók. A kisebb edényeknek nagy hasznát vehetjük, ha a családban diétára szoruló beteg van, mert ilyenkor külön kell főzni a család és a beteg családtag részére is.


Kukta

A túlnyomásos rendszer megrövidíti az ételek elkészítési idejét, az értékes tápanyagok kevésbé mennek veszendőbe, könnyebbé teszi a háziasszony munkáját. 1-2 db minden háztartásban nélkülözhetetlen.


Teflon edények

Lehetővé teszik a kevés zsíradék használatát, vagy zsíradék nélküli ételek készítését. A teflonedényeket puha ronggyal, szivaccsal tiszítsuk, hogy ne karcolódjon meg, mert ekkor elveszíti az a tulajdonságát, hogy nem tapad rá az étel, és ki lehet dobni.


Turmix gépek

Gyömölcsök, főzelékek, italok, bébiételek készítését teszi gyorsabbá, de a diétás étrendben is fontos szerepe lehet.


Zománcozott edények

Ma már kimentek a divatból, a rozsdamentes és teflon edények foglalták el a helyét, de aki megszokta a használatát, az ma is használja a tésztafélék, rétegezett, rakott ételek készítéséhez, főzéshez.


Darálók

Kávé, dió, mák, hús, paradicsom paszírozó


Keverő kanalak

Egyre jobban elterjednek a műanyag keverőkanalak, amelyek esztétikusak, könnyen tisztíthatók, de még mindíg kaphatók a hagyományos fakanalak is.


Kések

Az étkészlet késein felül, a konyha igényel néhány speciális méretű, formájú kést is. A megfelelő kiválasztásával megkönnyítik a konyhaimunkát.

  • Kenyérvágó kés - nagy, fűrészfogas, hosszú, vékonyabb pengéjű kés
  • Szeletelő kés - nagy, sima, nem recés élű, hosszú vastagabb pengéjű kés
  • Sajt kés - a kés közepe általában lyukas, hogy a sajt ne tapadjon hozzá vágás közben
  • Sajtszelő - a pengét a sajtra fektetve húzva vág szép szeleteket a sajtból
  • Csontozó kés - erős, keskeny pengéjű kés,
  • Hámozó kések - kis méretű, vékony pengéjű kés,
  • Húsvágó bárd - széles, nehéz bárd
  • Filéző kés - éles és hajlékony kés halak filézésére alkalmas
  • Zöldség szeletelő kés - kis méretű, vékony pengéjű kés
  • Tojásszeletelő - A tojást késsel nehéz úgy vágni, hogy a tojás sárgája is a helyén maradjon. A tojásszelőben több vékony fémszál vágja a tojást szeletekre

Tepsik

A modern tűzhelyekhez egy-két darabot mellékelnek, de ha nem ilyen tűzhelyünk van, akkor a vásárlás előtt a sűtő méretét érdemes lemérni. A teflon (ALUTEF) tepsikből is legalább két darab legyen a háztartásban., Ide tartoznak még a torta, kuglóf, őzgerinc sűtők. Mindenképpen érdemes beszerezni egy-két zománcozott tepsit is, melyeket a néhány adagnyi tésztafélék, rakott-, rétegezett ételek készítésénél hasznosíthatunk.


Római tál

Elődeink kerámia és agyagedényekben sütötték, főzték a jobbnál jobb ételeket. Ma ismét reneszánszát éli a cserépben való sütés. Egészen különleges ízű és zamatú ételeket készíthetünk, ehhez különféle formájú és elnevezésű edényekből válogathat a boltok polcain.

A tál használata előtt fontos a hideg vízben való 15-20 percig tartó áztatás. Mindig hideg sütőbe tegye a római tálat, mert különben megrepedhet. A forró sütőből kivett edényt ne tegye hideg felületre, mindig konyharuhára vagy falapra helyezze. A tisztítást, súrolást csak sóval végezze, a mosószeres víz beleivódik a pólusokba. Ha hagyma vagy egyéb erős szagú lett a tál, töltse meg vízzel, öntsön bele 1 pohár ecetet és süsse a sütőben 1 órát. Ezután öntse ki a vizet és dörzsölje be sóval. Melegvizes öblítés után szárítsa ki.

Evőeszközök


Poharak

Általában 2 dl űrtartalmúak, ezért sokszor használjuk egyes alapanyagok mérésére is.

A különböző italok fogyasztásához különböző formájú, méretű, falvastágságú poharakat illik használni. A magas alkoholtartalmú italok pohara általában kisebb méretű, kivétel ha a látvány miatt nagy kehelybe töltik ugyanazt a kevéske mennyiséget. A kupica általában 0,5 dl űrtartalmű, henger alakú pohárka, ebből főleg pálinkát, vodkát, vagy más igen tömény italt szoktak inni. A whiskys pohár méretű már nagyobb 1-1,5 deciliteres. Szintén henger alakú a vizes pohár is, ami 2 vagy 3 dl szokott lenni, és az üdítőket is ilyen jellegű pohárból szokás inni.

A borospohár is lehet henger alakú, 1-1,5 dl-es, viszont abból inkább az asztali, vagy házi borokat szokás inni. A drága, minőségi borokat általában "megtisztelik" egy kehely alakú pohárral. A fehér boroknak vékonyabb falú, a vörös boroknak vastagabb falú pohár dukál.

A pezsgős pohár általában hosszú vékony kehely alakú, de létezik laposabb, széles kelyhű pezsgős bohár is.

A söröket tradicionálisan füles korsóban szervírozzák, de elterjedt az alacsony talpú sörös kehely is. Ezek űrtartalma 5 illetve 3 dl szokott lenni. Nagy sörivó vidékeken 1 literes a korsó mérete.


Csészék

Általában 2,5 dl űrtartalmúak, ezért sokszor használjuk egyes alapanyagok mérésére is.

A hagyományos csészéből tejet, teát, kakaót, tejeskávét, forralt bort... szoktak inni. A kávés csésze ennél jóval kisebb méretű, hiszen ebből kevesebbet is szokás inni egyszerre.


Formakiszúrók

Másnéven pogácsaszaggatók. Többféle formában, és műanyag is kapható. Itt említem meg a derelye metszőt is.


Vágódeszkák

Legalább két kisebb és egy nagyobb vágódeszkára van szükség.


Spékelőtű

Nem különösen fontos, de jó ha van. Ha nincs, akkor fa-fogpiszkálóval, vagy tűvel cérnával is összetűzhetjük a húsételeket.


Szóróedények

A porcukor, só, bors, paprika egyenletes szórását teszik lehetővé.


Merőkanalak

Meghatározott űrtartalmú merőkanalak, funkcióikon túl az alapanyagok mérésében is segítenek: a pörköltmerő kanál a Gofri sütésénél, 1 kis merőkanál a palacsinta sütésnél, stb.


Kenőecsetek

Régebben kenőtollakat használtak. Ma már kerek, vagy szögletes ecsetek vannak forgalomba, ezek esztétikusabbak és könnyen tisztíthatók.


Mosogatószerek


Mérleg


Hűtőszekrény


Tésztafőző edények


Fűszerdobozok


Étkészlet


Az olajsütő

(Fritőz)

A háztartási gépek bennünket kell hogy szolgáljanak. Csak akkor érdemes megvásárolnunk őket, ha valóban segítséget nyújtanak a nemszeretem, sok időt rabló - esetenként a fáradságos - feladatok elvégzésében. Van azonban még két szempont, amiről igen sokan elfeledkeznek: egyrészt a gépek nyújtotta szolgáltatás következtében egészségesebbé válhat a táplálkozásunk, másrészt az asztalra kerülő ételek szebbek, gusztusosabbak, étvágygerjesztőbbek lehetnek.

A fritőz, (olajsütő készülék) használata különösen az utóbbi két követelménynek felel meg. A készülék lényegében egy zárt, dupla falú edény, aminek az oldalában fűtőszálak melegítik az olajat, és amelyben egy beépített termosztát a kívánt ideig azonos hőfokon tartja az olajat. Az edény zárható, a tetejébe szagelszívót is építettek, amely a cserélhető betét segítségével gyakorlatilag korlátlan ideig képes elszívni a sütés folyamán felforrósodott olaj egyesek számára kellemetlen, jellegzetes szagát.

Az olajszűrő pedig lehetővé teszi, hogy az olajat tisztán használhassuk. Az olajsütő készülék működésének lényege: a benne felforrósodott olajban egyenletesen, szépen megsülnek az ételek, élelmiszerek anélkül, hogy az olajban megszívnák magukat vagy túlsülnének, elégnének. Az olaj sohasem melegszik föl benne a kívánatosnál erősebben, tehát elkerülhetjük, hogy az egészségre káros égéstermékek kellemetlen ízt vagy más panaszokat okozzanak.

Sokféle készülék kapható. A legáltalánosabbak azok, amelyekbe egyszerre két-két és félliternyi olajat kell beleönteni. A magyar napraforgóolajat - helyes használat, gyakori átszűrés mellett - addig süthetjük, forrósíthatjuk, amíg az olajon a következő, szemmel látható és tapasztalható elváltozásokat nem észleljük:

  • a sütés ideje alatt erősen habzik,
  • színe jelentősen megváltozik, jóval sötétebb, (barnás színű), mint használatlan, tiszta állapotban,
  • szaga még hidegen is kellemetlen.

Bármennyire sajnáljuk is az olajat, ilyenkor ki kell önteni, mert ekkor már káros az egészségünkre! (Már itthon is kapható olyan sütőolaj illetve sütőzsír, amely kimondottan az olajsütő készülékekhez való. Égéshője jóval magasabb, mint a mi olajunké, ennek következtében nagyon sokáig használható. Sőt a leszűrt olajjal még főzhetünk is.) Ügyeljünk arra, hogy halas, hagymás vagy egyéb, erősen fűszeres ételt sütünk a készülékben, utána ne süssünk fánkot vagy másfajta fűszeres ételt, mert az oda nem való íz tönkreteszi a süteményt!


A fritőz használatakor feltétlenül vegyük figyelembe a következőket:

1. Csak annyi olajat öntsünk a készülékbe, amennyit a géphez kapott tájékoztató megenged, illetve megszab, ellenkező esetben „orrán-száján” fog dőlni a forró olaj!

2. Csak annyi sütnivalót tegyünk az olajba, amennyit a tájékoztató előír. Kevesebbet mindig, többet soha nem süthetünk benne egyszerre!

3. Csak felületén leszárított élelmiszert tegyünk a forró olajba, mert a vizes húsról leválik a bunda, a hús nem sülni, hanem „izzadni”, párolódni fog a nedves, erősen habzó olajban, a leváló morzsák pedig károsítják az olajat.

4. A „meztelenül”, azaz bunda, panír nélkül sütött élelmiszer nagyon kiszárad, rágós, élvezhetetlen lesz, ezért a sütnivalót mindig „öltöztessük föl” valamilyen bundába.

5. Az egyéni ízlések eltérők. Van, aki világosan, van, aki jó ropogósan szereti az ételeket. Ezért a sütési időket tekintsük hozzávetőleges - átlagértéknek, amit ízlésünk, és - elsősorban a zöldségételeknél - a darab nagysága, vagy tapasztalat alapján pontosítsunk. Ha a könyvben levő recepteket a leírások pontos betartásával készíti végig a kedves olvasó, biztos vagyok benne, hogy öröme telik majd a készülékben, illetve soha nem ízlelt, finom ételeket tálalhat családja, vendégei, s nem utolsósorban saját maga részére. Kellemes főzést, jó étvágyat és sok sikert kíván a szerző.


Mikróhullámú sütő

Habverő

A tejszín felverése melett használható keverő kanál helyett is, ha valamit gyorsan kell keverni, hogy ne csomósodjon össze.

Konyhai robotgép

Általában több funciójú robotgépeket lehet kapni. Habok felverése, vaj, krémek kikeverése mellett gyakran lehet dagasztásra is használni, illetve gyakran tartozik hozzá mixer fej is. Esetleg gyümölcsprés, reszelő, szeletelő, daráló funkciók is lehetnek beleépítve.