„Kertészet/Lepkefélék/Almalevél törpemoly” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
__NOTOC__
<noinclude>[[Kategória:Lepkefélék]]</noinclude>{{Kert-kártevők}}
{{Kert-kártevők}}
{{Kert fejezetek}}
{{{!}} cellpadding="05" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"
{{!}} valign="top" style="width:840px; border:solid 1px #3399668787FF;" {{!}}
[[Kép:Stigmella malella-Niederösterreich, Korneuburg, Bisamberg-E-MK-15203a.jpg|thumb|right|200px|]]
Az '''almalevél-törpemoly''' ''(Stigmella malella)'' a [[valódi lepkék]] [[rend (rendszertan)|alrend]]jébe tartozó [[paránypillefélék]] ''(Nepticulidae)'' [[család (rendszertan)|család]]jának egyik, hazánkban közönségesnek számító faja.
[[Kép:Stigmella malella-Niederösterreich, Korneuburg, Bisamberg-E-MK-15203a.jpg|thumb|right|200px|]]
{{cím2|{{SUBPAGENAME}}}}
;Latin neve - ''(Stigmella malella)''
 
A valódi lepkék alrendjébe tartozó paránypillefélék családjának egyik, hazánkban közönségesnek számító faja.
 
== Elterjedése, élőhelye ==
:Egész Európában megtalálható; hazánkban is általánosan elterjedt. Az [[alma]]- és [[körte]]fákon élő aknázómolyok egyike, de a birsen is gyakran található. A fajt az aknák alapján sokkal könnyebb meghatározni, mint a lepkék szemügyre vételével. Régebben ritka fajnak tartották, de az utóbbi évtizedekben Európa almatermesztő vidékein (így nálunk is) jelentős kártevővé vált. :[[Franciaország]]ban a múlt század '50-es években szaporodott fel, majd visszaszorult. Olaszország egyes részein szintén a század közepétől okoz gondokat az almásokban. Bulgáriában a
 
Egész Európában megtalálható; hazánkban is általánosan elterjedt. Az [[alma]]- és [[körte]]fákon élő aknázómolyok egyike, de a birsen is gyakran található. A fajt az aknák alapján sokkal könnyebb meghatározni, mint a lepkék szemügyre vételével. Régebben ritka fajnak tartották, de az utóbbi évtizedekben Európa almatermesztő vidékein (így nálunk is) jelentős kártevővé vált. [[Franciaország]]ban a múlt század '50-es években szaporodott fel, majd visszaszorult. Olaszország egyes részein szintén a század közepétől okoz gondokat az almásokban. Bulgáriában a
'70-es évek óta a négy legkárosabb aknázómoly faj közé számítják, és Európa több más országában is ezidőtájt felszaporodni. Hazánkban a kötött talajú gyümölcsösök kártevője.
 
== Megjelenése ==
:Az [[imágó]] első szárnya barna, ibolyás bevonattal, és rajta széles, fehéres sáv fut keresztül. Szárnyának fesztávolsága 4–5&nbsp;mmm<sub>m</sub>; a szárnyrojt fehéresszürkefehéres-szürke.
 
Az [[imágó]] első szárnya barna, ibolyás bevonattal, és rajta széles, fehéres sáv fut keresztül. Szárnyának fesztávolsága 4–5&nbsp;mm; a szárnyrojt fehéresszürke.
 
== Életmódja ==
:Egy-egy évbanévben az időjárástól és a tápanyagbőségtől függő számú nemzedéke fejlődik ki – hazánkban 3-4 (ha hideg tavasz és hűvös nyár, akkor csak három, ha meleg a nyár és hosszú az ősz, akkor négy). Báb állapotban, a talaj felső rétegében telel. Az első generáció zömmel áprilisban rajzik, de a rajzás sokáig elhúzódik. A rövid életű imágók nem táplálkoznak. A nőstény egyesével rakja petéit a levelek fonákjára. A kis lárvák kígyó alakú aknát rágnak a levelekbe. Miután kifejlődtek, leereszkednek a talajra, és ott bábozódnak be. Az egyes nemzedékek lepkéinek rajzása összefolyik.
 
Egy-egy évban az időjárástól és a tápanyagbőségtől függő számú nemzedéke fejlődik ki – hazánkban 3-4 (ha hideg tavasz és hűvös nyár, akkor csak három, ha meleg a nyár és hosszú az ősz, akkor négy). Báb állapotban, a talaj felső rétegében telel. Az első generáció zömmel áprilisban rajzik, de a rajzás sokáig elhúzódik. A rövid életű imágók nem táplálkoznak. A nőstény egyesével rakja petéit a levelek fonákjára. A kis lárvák kígyó alakú aknát rágnak a levelekbe. Miután kifejlődtek, leereszkednek a talajra, és ott bábozódnak be. Az egyes nemzedékek lepkéinek rajzása összefolyik.
 
 
220 761

szerkesztés

Navigációs menü