„Kertészet/Lepkefélék/Almalevél aknázómoly” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
__NOTOC__
<noinclude>[[Kategória:Lepkefélék]]</noinclude>{{Kert-kártevők}}
{{Kert-kártevők}}
{{Kert fejezetek}}
{{{!}} cellpadding="05" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"
{{!}} valign="top" style="width:840px; border:solid 1px #3399668787FF;" {{!}}
[[Kép:Phyllonorycter corylifoliella 2.jpg|thumb|''Phyllonorycter corylifoliella'']]
{{cím2|{{SUBPAGENAME}}}}
;Latin neve - ''(Phyllonorycter corylifoliella)''
 
AzA '''almalevél aknázómoly''' ''(Phyllonorycter corylifoliella)'' a [[valódi lepkék]] ''(Glossata)'' közé sorolt [[keskenyszárnyú molylepkefélék]] ''(Gracillariidae)'' családjának egyik, Magyarországon is élő faja.
{{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin:0px -5px;"
{{!}} valign="top" style="width:840px; border:solid 1px #339966;" {{!}}
 
Az '''almalevél aknázómoly''' ''(Phyllonorycter corylifoliella)'' a [[valódi lepkék]] ''(Glossata)'' közé sorolt [[keskenyszárnyú molylepkefélék]] ''(Gracillariidae)'' családjának egyik, Magyarországon is élő faja.
 
== Elterjedése, élőhelye ==
:Típusos európai faj, ami az ötvenes években még lepkészeti ritkaságnak számított, de az utóbbi
[[Kép:Phyllonorycter corylifoliella 2.jpg|thumb|''Phyllonorycter corylifoliella'']]
Típusos európai faj, ami az ötvenes években még lepkészeti ritkaságnak számított, de az utóbbi
évtizedekben erőteljesen elszaporodott, és mára időszakos kártevővé vált.
 
== Megjelenése ==
:Világos vörhenyesbarna lepke, aminek szárnyát világosabb és sötétebb foltok tarkázzák. A szárny fesztávolsága 9–10&nbsp;mm.
 
Világos vörhenyesbarna lepke, aminek szárnyát világosabb és sötétebb foltok tarkázzák. A szárny fesztávolsága 9–10&nbsp;mm.
 
== Életmódja ==
:Egy-egy évben változó számú nemzedéke kel ki — Európa melegebb részein 3–4 is, de hazánkban általában csak kettő, ritkábban három, és ha a körülmények végképp kedvezőek, akár a negyedik is. A lepkék már áprilistól rajzanak.
 
:A hernyó a levél színén rágja foltaknáját; a kifejlett hernyók vagy a bábok az aknában telelnek át. Az akna kezdetben vörösesbarna, majd felül ezüstösen csillogó; körkörös vagy ovális. A lerakott ürülék és a szövedék idővel az akna közepén, egy hosszúkás, barnás színű foltban gyűlik össze. A kifejlett akna hosszúkás, sárgásfehér. Ha a moly tömegesen szaporodik, egy-egy levélen akár 25–30 akna is lehet. Ilyenkor a deformált levelek lehullanak, és a következő évi termőrügyek nem tudnak kellőképp beérni.
Egy-egy évben változó számú nemzedéke kel ki — Európa melegebb részein 3–4 is, de hazánkban általában csak kettő, ritkábban három, és ha a körülmények végképp kedvezőek, akár a negyedik is. A lepkék már áprilistól rajzanak.
 
:A gyümölcsültetvényeken jelentős károkat okozhat.
A hernyó a levél színén rágja foltaknáját; a kifejlett hernyók vagy a bábok az aknában telelnek át. Az akna kezdetben vörösesbarna, majd felül ezüstösen csillogó; körkörös vagy ovális. A lerakott ürülék és a szövedék idővel az akna közepén, egy hosszúkás, barnás színű foltban gyűlik össze. A kifejlett akna hosszúkás, sárgásfehér. Ha a moly tömegesen szaporodik, egy-egy levélen akár 25–30 akna is lehet. Ilyenkor a deformált levelek lehullanak, és a következő évi termőrügyek nem tudnak kellőképp beérni.
 
:[[Polifág]] faj, a gyümölcsfák gyakori kártevője. Az [[alma|almánál]] jobban kedveli a [[körte|körtét]], de a [[meggy]]en is gyakori. Észlelték még [[nyírfa|nyíren]], [[galagonya|galagonyán]], [[madárbirs]]en ''(Cotoneaster)'' és [[fanyarka|fanyarkán]]
A gyümölcsültetvényeken jelentős károkat okozhat.
 
[[Polifág]] faj, a gyümölcsfák gyakori kártevője. Az [[alma|almánál]] jobban kedveli a [[körte|körtét]], de a [[meggy]]en is gyakori. Észlelték még [[nyírfa|nyíren]], [[galagonya|galagonyán]], [[madárbirs]]en ''(Cotoneaster)'' és [[fanyarka|fanyarkán]]
''(Amelanchier)'' is.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
228 429

szerkesztés

Navigációs menü