„Gomba/Ehető gombák/Akácpereszke” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
KeFe (vitalap | szerkesztései)
34. sor: 34. sor:
== Hasonló fajok ==
== Hasonló fajok ==
: Vigyázzunk, a fehér gyilkos galócával könnyen összetéveszthető! A galócáknak gallérja és bocskora van, a lemezek a kalap széle felé szélesebbek, és nem teremnek telepített, tiszta akácosban.
: Vigyázzunk, a fehér gyilkos galócával könnyen összetéveszthető! A galócáknak gallérja és bocskora van, a lemezek a kalap széle felé szélesebbek, és nem teremnek telepített, tiszta akácosban.
: Az '''ehető''' [[Ehető gombák/Májusi pereszke|májusi pereszkénél]] és [[Ehető gombák/Tejpereszke|tejpereszkénél]] az akácpereszke kisebb, és azok nem pikkelyesek. Igen hasonló még hozzá az '''ehető''' [[Ehető gombák/csipkés őzlábgomba|csipkés őzlábgomba]] és a [[Ehető gombák/Tarlógomba|tarlógomba]], azok is gallérosak, de nem pikkelyes tönkűek, színük pedig nem lehet citromsárgás.
: Az '''ehető''' [[Ehető gombák/Májusi pereszke|májusi pereszkénél]] ''(Calocybe gambosa)'' és [[Ehető gombák/Tejpereszke|tejpereszkénél]] ''(Leucopaxillus lepistoides)'' az akácpereszke kisebb, és azok nem pikkelyesek.
: Igen hasonló még hozzá az '''ehető''' [[Ehető gombák/Csipkés őzlábgomba|csipkés őzlábgomba]] ''(Macrolepiota excoriata)'' és a [[Ehető gombák/Tarlógomba|tarlógomba]] ''(Amanita virosa)'', azok is gallérosak, de nem pikkelyes tönkűek, színük pedig nem lehet citromsárgás.


== Lásd még ==
== Lásd még ==

A lap 2016. július 7., 04:16-kori változata


Gombák

Akácpereszke

Akácpereszke
Akácpereszke
Akácpereszke

Latin neve (Cercopemyces rickenii)

Jellemzés

Fehér, citrom-sárgásan fehér színű, pikkelyes kalappal és pikkelyes tönkkel. Főleg akácosban, fű között terem.

Kalap

Domború, majd ellaposodó, 5-12 cm széles. Fehér, sárgásfehér, halvány citromsárgás. Eleinte sárgásfehér pelyhes pikkelyek díszítik, később, főleg középen, sima és csupasz. Széle kezdetben begöngyölt, többnyire pelyhes burokmaradványokkal.

Lemezek

Sűrűn állók, nem lefutók. Színük fehér, végül esetleg sárgásfehér. Spórapora fehér.

Tönk

Rövid, 4-7 cm hosszú és zömök, 15-20 mm vastag. Fehér vagy sárgásfehér. Pelyhes pikkelyek borítják.

Hús

Fehér, citromsárgásan árnyalt.

Szag és íz

Nem feltűnő szagú, jóízű gomba.

Termőhely és idő

Réten, füves helyeken, erdei tisztásokon terem. Különösen gyakori az alföldi akácosokban. Tavasztól őszig, főleg nyáron, esők után seregesen gyűjthető.

Felhasználás

Jóízű, ehető gomba.

Hasonló fajok

Vigyázzunk, a fehér gyilkos galócával könnyen összetéveszthető! A galócáknak gallérja és bocskora van, a lemezek a kalap széle felé szélesebbek, és nem teremnek telepített, tiszta akácosban.
Az ehető májusi pereszkénél (Calocybe gambosa) és tejpereszkénél (Leucopaxillus lepistoides) az akácpereszke kisebb, és azok nem pikkelyesek.
Igen hasonló még hozzá az ehető csipkés őzlábgomba (Macrolepiota excoriata) és a tarlógomba (Amanita virosa), azok is gallérosak, de nem pikkelyes tönkűek, színük pedig nem lehet citromsárgás.

Lásd még

A Wikimédia Commons tartalmaz Akácpereszke témájú médiaállományokat.

Sablon:Ehető gombák