„Heraldikai lexikon/Bak” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
névváltozatok sablonnal AWB
Nincs szerkesztési összefoglaló
(névváltozatok sablonnal AWB)
<big>Névváltozatok:{{Heraldikai lexikon/névváltozatok|bak-kecske (Nagy Iván V. 184.), vadkecske (capra sylvestris) (Nagy Iván V. 322.), vadkecske (Forgon 671.),
<!-- A CÍMERDOBOZ KEZDETE -->
kecske (caprea) (Nagy Iván II. 47.), kőszáli kecske (Gudenus I. 382.), cáp, hircus, geisbock (NySz. I. 341.)<br>
 
"Isten bárány-beorbe eolteozteti a beudeos kosokat, de az eo bak-beuzeoket el nem veheti." [Pázmány 501.]<ref>Pázmány Péter: Kalauz. Pozsony 1613.</ref> (Nysz I. 335.); "A ketske baknak, tzápnak az álla alatt ket tsutsoskájának kell lenni." [Apáczai 274.]<ref>Apáczai Csere János: Encyklopedia</ref> (NySz. I. 341.); "A herélt him ketskét tzápnak szoktuk nevezni." [Miskolczi 215.]<ref>Miskolczi Gáspár: Egy jeles vadkert. Irta Franczius F. Lőcse 1702.</ref> (NySz. I. 341.)
<div class="keretjobb" style="width:35%; border:1px; background-color:#ebf9fe">
<big>Névváltozatok: bak-kecske (Nagy Iván V. 184.), vadkecske (capra sylvestris) (Nagy Iván V. 322.), vadkecske (Forgon 671.),
kecske (caprea) (Nagy Iván II. 47.), kőszáli kecske (Gudenus I. 382.), cáp, hircus, geisbock (NySz. I. 341.)<br>
 
de: Bock, Steinbock, en: ibex, cs: cap }}
"Isten bárány-beorbe eolteozteti a beudeos kosokat, de az eo bak-beuzeoket el nem veheti." [Pázmány 501.]<rerf>Pázmány
Péter: Kalauz. Pozsony 1613.</ref> (Nysz I. 335.); "A ketske baknak, tzápnak az álla alatt ket tsutsoskájának kell lenni."
[Apáczai 274.]<ref>Apáczai Csere János: Encyklopedia</ref> (NySz. I. 341.); "A herélt him ketskét tzápnak szoktuk nevezni."
[Miskolczi 215.]<ref>Miskolczi Gáspár: Egy jeles vadkert. Irta Franczius F. Lőcse 1702.</ref> (NySz. I. 341.)<br>
 
A '''bak''' a heraldikában hosszú, íves, gyakran recés, rovátkolt vagy ízelt, porcos szarvakkal ábrázolt kőszáli kecske. A szarvak és a paták általában másféle színezetűek, mint a bak teste. Leginkább [[ágaskodó]], ugró [[helyet]]ben fordul elő. A bak szarvai magukban is szerepelhetnek. Az [[asztrológia|asztrológiában]] halfarkú kecskeként ábrázolják.
de: Bock, Steinbock, en: ibex, cs: cap
<br>[http://hu.wikibooks.org/wiki/Heraldikai_lexikon/Rövidítések Rövidítések:]
</big>
</div>
<!-- A CÍMERDOBOZ VÉGE -->
 
A '''bak''' a heraldikában hosszú, íves, gyakran recés, rovátkolt vagy ízelt, porcos szarvakkal ábrázolt kőszáli kecske.
A szarvak és a paták általában másféle színezetűek, mint a bak teste. Leginkább [[ágaskodó]], ugró [[helyet]]ben fordul elő.
A bak szarvai magukban is szerepelhetnek. Az [[asztrológia|asztrológiában]] halfarkú kecskeként ábrázolják.
 
[[Kép:0239_Bodman.PNG]]
[[Kép:Isztria_címere.jpg‎ |thumb|Isztria címere]]
 
Ha a szarva egyenes vagy enyhén ívelt, bak, ha egyenes, de rövid, zerge, ha csigavonalban meggörbült, kos. Ezen elnevezések a heraldikában is keverednek egymással. A legtöbb heraldikus szerint a címertanban minden bak (de: Bock) a kőszáli kecskének (de: Steinbock) felel meg. A Berzeviczy család címerében kőszáli kecske, azaz bak van, amit jelez a címerben szereplő sziklafal is. Nagy Iván szerint a Szilágyi család címerében "zerge (vagy vad kecske capra sylvestris)" van.<ref>Nagy Iván X. 706.</ref> Bakkecske van a Hubert család címerében.<ref>Nagy Iván V. 184.</ref> Bak volt pl. az isztriai őrgrófság címere. Az antilop mellett valószínűleg a bak az [[angol heraldika|angol heraldikában]] szereplő [[yale]] egyik megfelelője is.
szerint a Szilágyi család címerében "zerge (vagy vad kecske capra sylvestris)" van.<ref>Nagy Iván X. 706.</ref> Bakkecske
van a Hubert család címerében.<ref>Nagy Iván V. 184.</ref> Bak volt pl. az isztriai őrgrófság címere. Az antilop mellett
valószínűleg a bak az [[angol heraldika|angol heraldikában]] szereplő [[yale]] egyik megfelelője is.
 
Bárczay szerint (134.) Zerge (capricornus, capricorne, Bock) van a Kozáry (361. ábra) és a Berzeviczyek czímerében (362. ábra).
 
A felemelkedést jelképezi. A heraldikai [[címerszimbolika]] szerint, mely a Berzeviczy család 1559-es címeres levelében olvasható, a kőszáli kecske, mivel éles látásúnak mondják, éles észre és okosságra utal, mely elfogulatlan elmével működik, szilárd és józan ítélettel választja a jót és veti el a rosszat. Az élet tanítója, mely serénységgel párosul, hiszen a [kőszáli] kecske nagyon gyors és a veszedelmekben ébersége a legüdvösebb tanácsadó, mert az ellenséges üldözések elől a járhatatlan sziklacsúcsokra menekül és a keskeny szegleteken is szilárdan áll.<ref>Nagy Iván II. 47.</ref>
A felemelkedést jelképezi. A heraldikai [[címerszimbolika]] szerint, mely a Berzeviczy család 1559-es címeres levelében
olvasható, a kőszáli kecske, mivel éles látásúnak mondják, éles észre és okosságra utal, mely elfogulatlan elmével működik,
szilárd és józan ítélettel választja a jót és veti el a rosszat.
Az élet tanítója, mely serénységgel párosul, hiszen a [kőszáli] kecske nagyon gyors és a veszedelmekben ébersége a legüdvösebb
tanácsadó, mert az ellenséges üldözések elől a járhatatlan sziklacsúcsokra menekül és a keskeny szegleteken is szilárdan áll.<ref>Nagy Iván II. 47.</ref>
 
A ''bagwyn'' antiloptestű lény, lófarokkal és hosszú, csavart szarvval. A szarvai gyakran rovátkoltak, a szarvasagancshoz hasonlóak. Egyes ábrázolásai nagyon hasonlítanak a {{Ch|bak}}ra.
 
A ''musimon'' (vagy tityrus, tytron) az angol heraldikában egy négyszarvú kos. Guillim és más angol heraldikusok említik. A kecskére hasonlít, de a kosszarvakon kívül kecskeszarvai is vannak. Guillim szerint kétszeresen is rosszlelkű, rossz eredetű bestia, melyet kecske és kos nemzett, akárcsak a tityrust, mely Upton szerint a juh és a kecske utóda.
 
A musimon alakja egy genetikai rendellenesség ősi megfigyelése nyomán jöhetett létre, amikor egy kecskének, juhnak vagy antilopnak kettő helyett négy szarva van. Ezek közül az egyik pár gyakran csavart, a másik pedig egyenesen felfelé áll.
 
A ''boreyne'' az angol heraldikában olyan szarvas lény, melynek nyilasvégű nyelve van, hátuszonya, oroszlán mellső, és sas hátsó lábai.
Fájl:Boreyne-Passant-1.gif|Boreyne
</gallery>
 
 
==Jegzetek==
 
==Lásd még==
[[kos]], [[kecske]], [[zerge]], [[bárány]]
 
[[kos]], [[kecske]], [[zerge]], [[bárány]]
 
[[Kategória:Heraldika]]

Navigációs menü