„Szakácskönyv/Diéta/Általában” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
== Fogyókúra ==
 
:A diétáról általában önsanyargató koplalás jut eszünkbe, pedig van olyan fogyókúra, amit szívesen alkalmazunk, mert nem drasztikus, ízletes és mindvégig finomakat ehetünk. A mediterrán diéta, amely a világ egyik legegészségesebb és legkiegyensúlyozottabb étrendje, éppen azért vált népszerűvé, mert kíméletes, mégis hatékony és biztonságos. Azoknak ajánlott, akik a hirtelen és nagymértékű fogyás helyett a fokozatos súlycsökkenést részesítik előnyben.
:Fogyókúránál a közfelfogás szerint a helyes táplálkozás legfőbb feltétele a kevés kalória. De vigyázat! A gyakran diétázók sokat is kockáztatnak. Napi 1500 kalória alatt aligha lehetséges egészségesen működtetni a szervezetet. Ilyenkor kialakulhat a kalcium-, vas-, cink-, B2-vitamin, B6-vitamin és folsavhiány. Ennek idegesség és teljesítménycsökkenés a következménye. A fogyni vágyóknak ezért a zsírszegény táplálkozásra kell koncentrálniuk.
:Más néven glutén intolerancia fennállása esetén, a glutén tartalmú táplálék elfogyasztását követően begyullad a vékonybél nyálkahártyája. Elhalnak a tápanyag felvételért felelős bélbolyhok, ezért a tápanyagok csak rosszul, vagy egyáltalán nem tudnak felszívódni, ezért emésztetlenül a bélben maradnak.
 
'''Az egyes gabonafélék gluténtartalma eltérő:'''
# A búza (Triticum sp.), rozs ''(Secale cereale)'', tönkölybúza ''(Triticum spelta)'', alakor (egyszemű búza) ''(Triticum monococcum)'', vadköles ''(Panicum miliaceum)'', kamut<ref>A Kamut nem egy gabonaféle, hanem egy márka neve, ilyen néven hozták forgalomba az 1949-es évben - Egyiptomban, más néven khorasan-nak, azaz „pártus” búzának is nevezik.</ref>, tönkebúza (emmer)''(Triticum dicoccum)'', durumbúza és más búzafajták nagy mennyiségű glutént tartalmaznak.
# A zab, és az árpa alacsonyabb glutén tartalmú.
# Késői típusú reakció, például ''atópiás detmatitisz''. Ebben az esetben az élelmiszer-ipari termékekben megtalálható keresztszennyezések figyelmen kívül hagyhatóak, a betegnek azonban ekkor is kerülnie kell a búza fogyasztását.
# Sejt mediálta reakció, így például a gyomor és bélrendszeri tünetek. Szintén a búza teljes megvonását teszi szükségessé.
:# Inhalációs reakció, amely nem von maga után étrendi megszorításokat. Tipikusan ilyen a foglalkozási asztma (pékasztma), amelyet úgy lehet elkerülni, hogy a beteg kerüli a búzaliszt belélegzését.
 
:Inhalációs reakció, amely nem von maga után étrendi megszorításokat. Tipikusan ilyen a foglalkozási asztma (pékasztma), amelyet úgy lehet elkerülni, hogy a beteg kerüli a búzaliszt belélegzését.
 
:Kifejezetten a búzaallergiára jellemző tünetek nem léteznek, a betegség általában ugyanazokat a szimptómákat vonja maga után, mint más típusú ételallergiák. Ezek a következőek lehetnek:
:A másik tényező, amely miatt probléma a búzamentes allergia, hogy a kiegyensúlyozott étrend táplálkozástani szempontból akkor megfelelő, ha napi energiaszükségletünk 50 százalékát gabonafélékből biztosítjuk. A diétát tehát az egészség megőrzése érdekében úgy kell kialakítani, hogy a búzaterméket valamilyen más, az allergén fehérjét nem tartalmazó gabonatermékkel helyettesítjük.
 
:Az étrendből a megfelelő diétához ki kell zárni a búzalisztet, -darát, -korpát, -csírát, kuszkuszt, bulgurt, pelyheket, reggeliző pelyheket, müzliket, müzliszeleteket, búzatartalmú kenyereket (ideértve a rozskenyeret, kukoricás, burgonyás kenyereket is), a zsemlemorzsát, péksüteményeket, kekszeket, süteményeket, száraztésztákat, valamint az élelmiszeripariélelmiszer-ipari termékeket (adalékanyagként módosított búzakeményítőt, glutén tartalmúakat) is.
 
A búzában megtalálható tápanyagok, amelyek fogyasztását valamilyen helyettesítő termékkel biztosítani kell: szénhidrát, élelmi rost, niacin (B3-vitamin), tiamin (B1-vitamin), riboflavin, vas és folsav.
220 761

szerkesztés

Navigációs menü