Ugrás a tartalomhoz

„Wikikönyvek:Szavazási irányelvek” változatai közötti eltérés

A lap tartalmának cseréje erre: __NOTOC__ {{Rövidítés|WK:SZI}} Kategória:Wikikönyv lapok {{Wk-fej}} {{javaslat}} Ezen az oldalon a Wikikönyvek/Szavazás lapon zajló általá…
OsvátA (vitalap | szerkesztései)
A semmi helyett vissza Tacsipacsi változatára
KeFe (vitalap | szerkesztései)
A lap tartalmának cseréje erre: __NOTOC__ {{Rövidítés|WK:SZI}} Kategória:Wikikönyv lapok {{Wk-fej}} {{javaslat}} Ezen az oldalon a Wikikönyvek/Szavazás lapon zajló általá…
6. sor:
Ezen az oldalon a [[Wikikönyvek/Szavazás]] lapon zajló általános, illetve az egyéb lapokon zajló speciális szavazások (törlésnél: megbeszélések) lefolyásával kapcsolatos irányelveket olvashatod.
{{Wk-stílus}}
 
== Mielőtt új szavazást írsz ki ==
 
Mielőtt új szavazást írsz ki, emlékezz: a Wikikönyvek elsődleges konfliktuskezelési módszere a konszenzuskeresés, és nem a szavazás. A szavazás nem arra való, hogy a többség „lenyomja a kisebbség torkán” a neki tetsző dolgokat: többet ér egy kompromisszum, amivel senki sem teljesen elégedett, de mindenkinek elfogadható, mint egy olyan döntés, amely 70%-nak tökéletesen megfelel, de 10%-nak elfogadhatatlan.
 
Mielőtt új szavazást írsz ki, hozz létre egy bejegyzést a [[Wikikönyvek:Javaslatok]] lapon, ahol előre megfogalmazod a szavazás szövegét. Hagyj időt más szerkesztőknek, hogy azt kommentálják. Talán még az is kiderülhet, hogy nincs is szükség szavazásra, mert esetleg csak félreértésről van szó.
 
A szavazási szöveg lehetőleg legyen úgy megfogalmazva, hogy világos legyen, hogy a szavazás sikeres lezárulásával annak milyen hatása lesz a Wikikönyvekben.
 
Az igen/nem szavazás nem mindig kivitelezhető, és néha nem is célszerű (például ha arról szavazunk, hány nap legyen valaminek a határideje). Viszont mindig szerepeljen a szavazás kiírásában a pontos szavazatszámlálási mechanizmus (amit aztán a kérdés megfogalmazásával együtt meg lehet vitatni). Kettőnél több kimenetel esetén például alkalmazható a jóváhagyásos szavazás.
 
Minden szavazáson kell lennie olyan opciónak, amelynek győzelme esetén a szavazás előtti helyzet változatlanul fennmarad.
A felesleges szavazásokat elkerülendő, a [[Wikikönyvek:Szavazás]] lapon a szavazás csak akkor írható ki, ha a [[Wikikönyvek:Javaslatok]] lapon vitára bocsátották és jóváhagyták. Amikor valaki létrehoz egy javasolt szavazás-szöveget ennek a lapnak egy allapjaként, akkor azt jeleznie kell a [[Wikikönyvek:Társalgó]] lapon.
 
Ugyanarról a kérdésről csak a következő esetek valamelyikében lehet ismételten szavazást kiírni:
# az előző szavazás óta legalább fél év eltelt, vagy pedig
# ha egy szavazást kellő számú szavazó híján rekesztettek be, akkor már három hónap elmúltával is újra kiírható.
'''A szavazások eredményességéhez szükséges szavazatszám-küszöbök:'''
# bármely, [[WK:SZ]] lapon zajló szavazáshoz minimum 3 támogató szavazat,
# bármely Wikikönyvek-tisztségviselő választásánál ([[WK:JA]]) minimum 5 támogató szavazat szükséges.
 
== Szavazás, szavazatok, szavazóképesség ==
 
== Szavazásra jogosultak ==
'''Egységesen mindenfajta szavazáson:'''
 
Az érvényes szavazat leadásához a következő négy feltételnek egyszerre kell teljesülnie:
# a szavazatot regisztrált és bejelentkezett, nem bot felhasználó adja le, aki
# a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírásakor a magyar Wikikönyvek szócikknévterében legalább 100 (nem törölt) szerkesztéssel rendelkezett, és
# a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírását közvetlenül megelőző három hónapban legalább 5 különböző napon szerkesztett a magyar Wikikönyveken belül, és
# az első szerkesztését már a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírása előtt legalább három hónappal megtette.
 
'''Továbbá'''
# Amennyiben bebizonyosodik, hogy egy szavazatot leadó szerkesztő nem teljesíti a fenti feltételeket, szavazatát „érvénytelennek” jelöljük meg és az összeszámoláskor nem vesszük figyelembe.
# Azok a szerkesztők, akiknek legalább egy befejezett könyve van, a fenti kitételek alól három/öt/stb. évig mentesülnek. Az általa létrehozott könyvel kapcsolatos szavazásokon bármikor résztvehet - szavazata érvényes.
# Saját könyvével kapcsolatos szavazáson, minden szerkesztő (kezdők is) - érvényesen szavazhat.
# A szavazásokon a Wikikönyvek szabályait betartva, a fenti feltételek szerint szavazásra nem jogosultak is részt vehetnek úgy, hogy „megjegyzés”eiket, „észrevétel”eiket a szavazás formátumának megfelelő helyen vagy szakaszban helyezik el.
# Azon szerkesztők, akik több szerkesztői fiókkal is rendelkeznek és ezen fiókjaik közül több is teljesíti a szavazásra való jogosultság feltételét, szabadon választhatnak, melyik fiókkal vesznek részt a szavazásban, azonban minden személy csak egyetlen fiókkal szavazhat. Amennyiben bebizonyosodik, hogy egy személy több fiókkal is szavazott, minden szavazatát „érvénytelennek” jelöljük meg, és az összeszámoláskor nem vesszük figyelembe.
 
== Tartalmi kérdések ==
A szavazásnál csak indokolni szabad, azonban a megjegyzéseknél lehet linkelni arra hogy ellenvélemény van a vitalapon. A vitákat a szavazásról eltávolítjuk. A szavazás kiírásában szerepelnie kell a vita helyének, ami máshol van.
 
== Szavazás irányelvekről ==
Ha valaki az eddigi gyakorlattól el szeretne térni, és ezért új irányelvet vagy valamilyen irányelv-módosítást szeretne, akkor annak teljes szövegét dolgozza ki egy lapon és mielőtt feltenné szavazásra, kérje ki mások véleményét.
A szavazást csak akkor lehet kiírni, ha már megvan egy vállalhatónak tűnő teljes és pontos szöveg és a téma előkészítése már legalább 2 hétig tartott.
 
Ha ilyen szövegváltozatot dolgozol ki, akkor értesítsd arról a többi szerkesztőt például a [[Wikikönyvek/Társalgó]]ban.
 
Irányelveknél csak eldöntendő (tehát igen/nem típusú) szavazást szabad kiírni.
 
 
== A szavazások időtartama ==
Irányelvszavazásoknál az időtartam 2 hét, kisebb fajsúlyú kérdésekben (ami nem érint irányelvet) lehet 1 hét az időtartam.
A szavazási határidőnek egy konkrét, a kiíráskor meghatározott dátumnak kell lennie, és az utána leadott szavazat és módosítás érvénytelen.
A szavazások időtartamának meghosszabbítását bárki szavazásra jogosult indoklással egyszer kérheti, amit az adminisztrátorok – kivételes, szükséges esetben – jóváhagyhatnak, vagy elutasíthatnak. A hosszabbítás általában egy hét.
 
 
== A szavazatok indoklása ==
 
A szavazat mellé illik (törlési megbeszélésnél kötelező) pár szóban indoklást, esetleg néhány soros véleményt írni, mert a szavazás elsősorban a vita és a konszenzuskeresés segédeszköze, és csak másodsorban döntési eszköz.
Az indoklás(ok)ban, illetve a szavazáshoz kapcsoló vitákban, ahogy bármely más vitában, eszmecserében stb. a Wikikönyvekben, a személyeskedés, a bántó vagy csípős megjegyzések fokozottan kerülendők!
A szavazatodat a szavazás lezártáig szabadon változtathatod (de utána már nem).
Amennyiben a szavazásod tárgya egy Wikikönyvek-névtérben lévő lap, melyben jelentős változás/bővítés történt szavazás közben, azt minden esetben jelezd a szavazás kiírásánál.
A szavazatot, hozzászólást mindig alá kell írni.
 
 
=== Várakozási idők ===
Az egyes lapoknak eltérő várakozási idejük van, ameddig szavazni lehet. Jelenleg ezek az idők:
 
* [[Irányelvek]] - kb. két hét
* [[Wikikönyvek/Törlendő képek]] - kb. 5 nap
* [[Wikikönyvek/Szavazás törlésről/idegen nyelv]] - kb. egy hét
* [[Wikikönyvek/Azonnali törlés]] - azonnal
* [[Wikikönyvek/Szavazás törlésről]] - 5 nap
 
== A szavazatok összeszámlálása ==
 
Az egyszerű többség szükséges. Csak az egyértelmű szavazatok számítanak (pl.
:: - Ellenzem, Ellene,
:: - Maradjon,
:: - Mellette,
:: - Támogatom,
:: - Törlendő,
:: - Átirányítás,
:: - Átnevezendő,
:: - Összevonandó)
Az „érvénytelen” szavazatok, és a megjegyzés-ek figyelmen kívül maradnak az eredmény megállapításakor.
246 517

szerkesztés