„Wikikönyvek:Válaszok a gyakori kritikákra” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
linkek és helyesírás javítása
a (linkek és helyesírás javítása)
== Abszurd, hogy bármelyik mezei csóka szerkeszhet! ==
 
Néhány emberből [[Wikikönyvek/:Miért nem nagyszerű a Wikikönyvek?|meglepően erős reakciókat]] vált ki a Wikikönyvek megismerése. Néhányan azonnal a rabjaivá válnak, megszeretve ezt és a mögötte lévő ötleteket, mások pedig annyira abszurdnak gondolják, hogy még az értelmes tiltakozáshoz sem veszik a fáradtságot. Van azonban néhány általános és gyakori észrevétel, illetve kritikai megjegyzések alapjául szolgáló kiindulópont, melyekre itt egész röviden próbálunk válaszolni. Néhány megjegyzés a Wikikönyvek alapötletére, az általában vett [[Wikikönyvek/:Wiki|wikiwikiwebwikiwikiwebekre]]ekre irányul, és más wiki rendszerek [[Segítség/:Vitalap|vitaoldal]]ain is előfordult már.
 
=== Az én művem, az én váram ===
 
: Nos, a Wikikönyvekben mi igenis ''együtt'' dolgozunk, és szerintünk ezt az eredmények fényesen igazolják. De ha észérvek kellenek, tessék:
# Néha hosszú szövegeket írunk vagy illesztünk be más forrásokból, amiket nincs ideje és kedve sok embernek átnézni. Így mindenki csak egy-egy részletet javít, s a nemszeretem munkák (korrektúra, helyesírásjavításhelyesírás-javítás) is könnyebben készülnek el, egy adott emberre átlagosan nagyon kevés rabszolgamunka esik ezáltal.
# Több szem többet lát, bármilyen témának lehetnek olyan rejtett vonatkozásai melyekről még te sem tudsz, nézőpontok, melyek relevánsak, de tőled esetleg mégis idegenek;
# Senki sem tökéletes, s mindenki követ el hibákat, de hiszünk abban, hogy ha több ember működik együtt, akkor az nem a hibák, hanem a javítások sokszorozódását eredményezi. Hiszünk abban, hogy a világ tele van jóindulatú és értelmes emberekkel, akik égnek a vágytól, hogy tudásukat közkinccsé tegyék. Lásd még [[w:hu:optimizmus|optimizmus]].
 
=== A pszichopaták inváziója ===
''Az internet tele van exhibicionista s ugyanakkor antiszociális, elvarázsolt, sőt rosszindulatú különcökkel meg vandálokkal. Na, ezek pont egy ilyen szabad szerkesztésű webre vágytak, hogy ideönthessék a szemetüket meg az epéjüket.''
 
: Így van, de ez mégis leginkább technikai probléma. A Wikikönyvek felépítése ugyanis olyan, hogy a nem idevaló tartalmak egy-két kattintással törölhetőek; így az ilyesfajta „teleszemetelt” lapok könnyen tisztíthatóak, viszont az eredetileg jól megírt, de az ilyen különcök által átírt vagy törölt cikkek eredeti formája nagyon könnyen visszaállítható (erre való a Laptörténet nevű kapcsolónk). A tapasztalatok azt mutatják, a [[Wikikönyvek:Vandalizmus|vandalizmus]] és a Wikikönyvek egyéni honlappá változtatásának kísérlete nem olyan mértékű, mint azt az ember elsőre gondolná: csak szórványos kísérletek történnek, melyek könnyen kiküszöbölhetőek. Már az a szó is, hogy „lexikon”, a vandálok és egyéb antiintellektuális egyének többségére elriasztóan hat. Másrészt elég szerkesztőnk szokott lenni ahhoz, hogy akár a folyamatos „partizánkodást” is kordában tartsuk. A túlságosan makacs kísérletezgetőkkel szemben pedig szintén vannak eszközeink, például az [[w:hu:IP-cím|IP-cím]] letiltása. Vannak választott, a tartalomért felelős szerkesztőink, moderátoraink is ([[Segítség/Idegen szavak szótára#Sysop:Adminisztrátorok|sysop-okadminisztrátorok]]), akik a tartalmat rendben tartják.
 
=== Amatőrök ===
 
: Na igen. Tény, hogy a Wikikönyveket nem kis részben ''amatőrök'', vagyis a témák ''szerelmesei'' szerkesztik, és előfordulhatnak benne tartalmi tévedések, pontatlanságok. Ahhoz azonban, hogy a Wikikönyvek ne váljon rossz értelemben vett amatőrmunkává, a tapasztalatok szerint nem szükséges, hogy a szerkesztők többsége szakember legyen, elegendő pusztán az, hogy ''sokan'' legyünk, s így egymás hibáit nagy valószínűséggel vegyük észre és javítsuk. Azonban ne feledd, hogy valaha te is amatőr, zöldfülű, lámer voltál a szakterületeden, de ''gyakorolva'' magad ebben, lassan-lassan szakértővé váltál. Az amatőrség egy kezdeti állapotot jelent, és sokak már egy-két cikk megírása után ráéreznek, hogy miről szól ez az egész, megtanulnak utánanézni a dolgoknak, lassan-lassan még helyesírni és magyar nyelven fogalmazni is, egyszóval haladó lexikonszerkesztőkké válnak.
: Másrészt ha elég sokan vagyunk, minden területnek akad egy-két szakembere, akik a szarvashibákat rövid időn belül javítják. A Wikikönyvek angol változatában és társoldalainkon (pl. [[w:hu:Wikipédia|Wikipédia]]) ez működik (noha néha több hónapba is beletelik). Lehet, hogy a Wikikönyvek fő erénye tényleg nem a megbízhatósága, hiszen nincsen hivatalos lektorcsapata és nincs tudományos bizottságok ellenőrzése alatt, így legcélszerűbb talán egy tájékozódást szolgáló alaplexikonnak felfogni – legalábbis a mostani kezdeti időkben – mely alapja lehet a további és máshol végzett kutatásnak. Ennek ellenére teljességgel megbízhatatlannak sem nevezhetjük. Másrészt sok területen (legalábbis az angol Wikikönyvekre gondolva) már meghaladtuk e szintet: a sok különféle szerkesztő munkája eredményeképp olyan valós [[w:hu:információ|információkat]] tartalmaz, melyek sehol máshol nem találhatóak meg így együtt, s ez igen egyedivé teszi ezt a projektet és létezését indokolja.
 
== Sohasem lesz ez minőségi lexikon ==
''Lenne olyan téma, ami érdekel és tudok is róla eleget. Megtaláltam a Wikikönyvek ezzel foglalkozó szócikkét: hát tök hiányos és tele van badarságokkal. Nem kívánom ilyen munkához a nevemet adni.''
 
: Egyrészt ez egy kollektív, sok ember közös munkájával készülő lexikon, tehát a cikkeket nem is szoktuk és nem is illik aláírni. Másrészt ha bejelentkezel, választhatsz magadnak egy felhasználói nevet (pl. ''Titkosh Ivan'' vagy ''Tónya123''), nem muszáj a saját neved alatt működni a [[Wikikönyvek/:Wiki|wikiwikiwikiwebeken]]wikiwebeken. Sőt, arra is lehetőség van, hogy be se jelentkezz, pusztán a számítógéped IP-címe azonosít ekkor, s erről nem sokan találhatják ki: ki vagy valójában. És tényleg örülnénk, ha te is közénk tartoznál és kijavítanád a cikkeink hibáit, mondjuk ha annyira zavar az alacsony színvonal bizonyos témakörökben (és nem akarsz ezen személyesen segíteni), akkor nézz be egy hónap vagy egy év múlva: igen valószínű, hogy addigra a hibák nagy részét kijavították, és a cikk sokat fejlődött. A többi ország más-más nyelvű Wikikönyvein és társoldalaikon tapasztaltak szerint mondhatjuk: a Wikikönyvek folyamatosan bővül és javul, annyira, hogy kis idő múlva már sajnálni fogod, hogy nem voltál a kezdeti, hősi-ősi korszak úttörő szerkesztői között. Egy ilyen könyvgyűjtemény pár év alatt olyan, több ezer cikket tartalmazó, vállalható munkává szokott fejlődni, amihez már te is aggodalom nélkül társulhatsz.
 
=== Előkészületben ===
''A helyetekben én nem lennék ilyen büszke magamra, szerintem a lapok 90%-ra óriási betűkkel oda kellene írni, hogy „előkészületben”''.
 
: A Wikikönyvek létezési formája valóban a folyamatos átszerkesztés, sok cikk nincs kész, de még ez sem feltétlenül jelenti azt, hogy tartalmuk elégtelen volna. De ha így is van sok [[SegítségWikikönyvek:Csonkok|csonka]] oldalunk; erre a problémára is az a megoldás, hogy abbahagyod a fanyalgást, és nekiállsz szerkeszteni. Jó munkát!
 
=== Nincs elég szaki ===
=== Kevesen vagyunk, nehéz a munka ===
 
''Még mindig nagyon kevés a szerkesztő. Toborozni kellene az embereket. Lánclevelek küldését javaslom szerte az országban. Nem kellene megpróbálni a nagyobb közösségi portálokon (pl. Index-Törzsasztal, Origó, stb.) egy-egy topicot nyitva megróbálnimegpróbálni népszerűsíteni a projectetprojektet és résztvevőket toborozni?''
 
: Annyi szerkesztővel kell boldogulnunk, ahány éppen van; persze mindenki igyekszik segítséget hívni ismeretségei köréből, de ez egy lassú, hónapokig tartó folyamat. A lánclevelek küldését pedig nagyon rossz ötletnek tartjuk. Nem tudjuk, hogy ismered-e a http://yikes.tolna.net/hoax/ lapot (avagy a lánclevélküldők tanfolyamát), de úgy tűnik, hogy nem. Óvatosan settenkedj oda, ha a részletes véleményünk érdekel; de ha nem, akkor csak annyit mondhatunk: '''NE küldj senkinek sem kéretlen leveleket''', főleg a mi nevünkben ne. A lánclevél beavatkozást jelentene az emberek életébe, lásd még a [[Wikikönyvek/Válaszok a gyakori kritikákra#Jaj ne, már megint a kommunizmus!|kommunizmusról írottakat]]. Egyelőre a fórumosok toborzását sem látjuk túl jó ötletnek. Ezeken ugyanis épp az a lényeg, hogy egyéni és szubjektív véleményedet kifejtsd, és így tömegesen tenyésznek rajtuk az őrült exhibicionisták és önjelölt megmondóemberek, az ég óvjon minket attól, hogy véletlenül idetaláljanak! Lásd a [[w:Wikipédia:Kocsmafal|Wikipédia Kocsmafal]] archívumának idevágó részeit: [[w:Wikipédia:Kocsmafal/Archívum_20040831#vtp|Toborzás1]] és [[w:Wikipédia:Kocsmafal/Archívum_20040831#Toborzás|Toborzás2]]. Mindennek ellenére is, jelenleg a Magyar Wikikönyvek szerkesztőgárdája folyamatosan és örvendetesen bővül. S mint már azt fentebb is mondtuk, nem a szerkesztők és szakemberek, hanem a ''jogszerűen használható források'' hiánya a legégetőbb gondunk.
 
=== A szabad szerkesztés szisztematikus torzításai ===
''Miért van rengeteg bő cikk totálisan lényegtelen, a világon összesen két embert érdeklő témáról, és miért nem írtok semmit abszolúte fontos dolgokról''?
 
: Mivel a Wikikönyveket önkéntesek szerkesztik, a szócikkek nem „fontossági” sorrendben készülnek és nem is az absztrakt témáktól haladva a specifikusak felé (avagy fordítva). A szerkesztők azokat a szócikkeket fogják megírni, amikhez kedvük van. Ha éppen senkinek nincs kedve szócikket írni Y témában, akkor egyáltalán nem lesz róla szócikkünk. Ez oda vezethet, hogy esetleg részletesebb könyv van Alaszka nemzetiségeiről a 19. szd.-banszázadban, mint Magyarországról <!-- előbb készül el az [[Aleut-szigeteki csata]] mint a [[1848-49-es forradalom és szabadságharc]] és több anyagunk van az [[AC/DC]] együttesről, mint a [[jog]]ról összesen --> stb. A [[Segítség/KértWikikönyvek:Javasolt cikkekkönyvek|KértJavasolt cikkekkönyvek]] lapon kérhetsz egy szócikket, ám ha igazán fontosnak tartod, hogy elkészüljön, legjobb, ha magad kezdesz hozzá.
 
: Az tehát, hogy a Wikikönyvek milyen tartalmakat fed le, kétségtelenül nagymértékben függ azoknak az érdeklődésétől, akik szerkesztik. A népszerű témák hamar megíródnak, míg a nehezebbek vagy a kevésbé népszerűek lassabban vagy sohasem. Bizony előfordul, hogy egy nagyobb témakör egy részét feldolgozó egyik szócikk több tíz oldalas, 40-50 kilobájtnyi anyagot tartalmaz, míg ugyaneugyanezen témakör egy másik szócikke egysoros, és oda van írva, hogy „Ez a lap egy [[Segítség/Wikikönyvek:Csonkok|csonk]] ...”…” Ez a jelenség azonban nem mindig szisztematikus hiba eredménye, néha csak az egyik szerkesztőt elragadta az ihlet, és egy hosszú cikket sikerült alkotnia. De ez kétségtelenül egy fennálló probléma, a megoldására nézve csak annyit mondhatunk: nosza szerkesszünk minél többen, és annál nagyobb lesz a lefedettség. Másrészt különféle segédeszközök megkönnyíthetik annak kijelzését, hogy hol vannak a legnagyobb lukak a tartalomban (a már említett [[Wikipédia/Kértjavasolt cikkek|kért cikkekkönyvek listáján]] kívül érdemes egyes Speciális lapokat is megnézni, mint a csonka vagy a rövid cikkek, illetve a "keresett„keresett lapok"lapok” listáit).
 
== Egyebek ==

Navigációs menü