„Wikikönyvek:Szavazási irányelvek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
{{Wk-fej}}
{{javaslat}}
Ezen az oldalon a [[Wikikönyvek/:Szavazás]] lapon zajló általános, illetve az egyéb lapokon zajló speciális szavazások (törlésnél: megbeszélések) lefolyásával kapcsolatos irányelveket olvashatod.
{{Wk-stílus}}
 
 
Az érvényes szavazat leadásához a következő négy feltételnek egyszerre kell teljesülnie:
# a szavazatot regisztrált és bejelentkezett, nem bot felhasználó adja le, aki
# a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírásakor a magyar Wikikönyvek szócikknévterében legalább 100 (nem törölt) szerkesztéssel rendelkezett, és
# a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírását közvetlenül megelőző három hónapban legalább 5 különböző napon szerkesztett a magyar Wikikönyveken belül, és
'''Továbbá'''
# Amennyiben bebizonyosodik, hogy egy szavazatot leadó szerkesztő nem teljesíti a fenti feltételeket, szavazatát „érvénytelennek” jelöljük meg és az összeszámoláskor nem vesszük figyelembe.
# Azok a szerkesztők, akiknek legalább egy befejezett könyve van, és a fenti3. kitételekpontban alólleírtak három/öt/stb.szerint szavazóképes, a szavazata évig- mentesülnekérvényes. Az általa létrehozott könyvel kapcsolatos szavazásokon bármikor résztvehet - szavazata érvényes.
# Saját könyvével kapcsolatos szavazáson, minden szerkesztő (kezdők is) - érvényesen szavazhat.
# A szavazásokon a Wikikönyvek szabályait betartva, a fenti feltételek szerint szavazásra nem jogosultak is részt vehetnek úgy, hogy „megjegyzés”eiket, „észrevétel”eiket a szavazás formátumának megfelelő helyen vagy szakaszban helyezik el.
A szavazási határidőnek egy konkrét, a kiíráskor meghatározott dátumnak kell lennie, és az utána leadott szavazat és módosítás érvénytelen.
A szavazások időtartamának meghosszabbítását bárki szavazásra jogosult indoklással egyszer kérheti, amit az adminisztrátorok – kivételes, szükséges esetben – jóváhagyhatnak, vagy elutasíthatnak. A hosszabbítás általában egy hét.
 
 
== A szavazatok indoklása ==
# A szavazat mellé illik (törlési megbeszélésnél kötelező) pár szóban indoklást, esetleg néhány soros véleményt írni, mert a szavazás elsősorban a vita és a konszenzuskeresés segédeszköze, és csak másodsorban döntési eszköz.
 
# Az indoklás(ok)ban, illetve a szavazáshoz kapcsoló vitákban, ahogy bármely más vitában, eszmecserében stb. a Wikikönyvekben, a személyeskedés, a bántó vagy csípős megjegyzések fokozottan kerülendők!
A szavazat mellé illik (törlési megbeszélésnél kötelező) pár szóban indoklást, esetleg néhány soros véleményt írni, mert a szavazás elsősorban a vita és a konszenzuskeresés segédeszköze, és csak másodsorban döntési eszköz.
# A szavazatodat a szavazás lezártáig szabadon változtathatod (de utána már nem).
Az indoklás(ok)ban, illetve a szavazáshoz kapcsoló vitákban, ahogy bármely más vitában, eszmecserében stb. a Wikikönyvekben, a személyeskedés, a bántó vagy csípős megjegyzések fokozottan kerülendők!
# Amennyiben a szavazásod tárgya egy Wikikönyvek-névtérben lévő lap, melyben jelentős változás/bővítés történt szavazás közben, azt minden esetben jelezd a szavazás kiírásánál.
A szavazatodat a szavazás lezártáig szabadon változtathatod (de utána már nem).
# A megjegyzések, kérdés, válasz, észrevétel külön szekcióban - csukott dobozban - lehtséges.
Amennyiben a szavazásod tárgya egy Wikikönyvek-névtérben lévő lap, melyben jelentős változás/bővítés történt szavazás közben, azt minden esetben jelezd a szavazás kiírásánál.
# A szavazatot, hozzászólást mindig alá kell írni.
 
 
=== Várakozási idők ===
Az egyes lapoknak eltérő várakozási idejük van, ameddig szavazni lehet. Jelenleg ezek az idők:
:Jelenleg ezek az idők:
 
* [[Irányelvek]] - kb. két hét
* [[Wikikönyvek:Törlendő képek]] - kb. 5 nap
* [[Wikikönyvek:Szavazás törlésről/idegen nyelv]] - kb. egy hét
* [[Wikikönyvek:Azonnali törlés]] - azonnal
* [[Wikikönyvek:Szavazás törlésről]] - 5 nap
* [[Wikikönyvek:Szavazás törlésről/idegen nyelv]] - kb. egy hét
* Bármilyen idegen nyelven feltöltött anyagok (ezek többnyire spamok) - azonnali
 
== A szavazatok összeszámlálása ==
Az egyszerű többség szükséges.
 
Az egyszerű többség szükséges. :Csak az egyértelmű szavazatok számítanak (pl.
:: - Ellenzem, Ellene,
:: - Maradjon,
220 761

szerkesztés

Navigációs menü