„Gomba/Ehető gombák/Kerti tintagomba” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
31. sor: 31. sor:
{{Gomba}}
{{Gomba}}


== Felhasználása ==
:A gomba olyan anyagokat tartalmaz, melyek [[alkohol]]lal keverve rosszullétet okoznak, ezért evése előtt és után 24 óráig kerülni kell az alkoholfogyasztást.

:A középkorban az idős gombákból [[tinta|tintát]] állítottak elő, amelyről csak mikroszkopikus vizsgálat után lehet kideríteni, hogy nem eredeti tinta.


{{ehető gombák}}
{{ehető gombák}}

A lap 2015. december 5., 05:25-kori változata

A lap mérete: 1993 bájt

Kertészet

Kerti tintagomba


Kerti tintagomba
Mikológiai jellemzői
Étkezési érték:
ehető
Életmód
Tráma
Spórapor

szaprotróf

lemezes

fekete
Kalap
Lemezek
Tönk

tojásdad

szabadon állók

galléros
A kerti tintagomba (Coprinellus micaceus) az osztatlan bazídiumú gombák osztályához, a porhanyósgombafélék közé tartozó faj.

Megjelenése

kis termetű gomba, amely a talajon terem csoportosan nyáron és ősszel. Leginkább kertekben, házak környékén fordul elő korhadó faanyagon, vagy annak környékén.
Kalapja barnássárga, középen vörösbarna, fésűs, a szélein behasadozó. fiatalon tojásdad alakú, az idősebb példányoké harang alakú. A fiatal példányok kalapjain sajátos szemcsék vannak. Jellemző átmérője kiterítve 3–7 cm.
Lemezei sűrűn állók, kezdetben krémszínűek, majd szürkésbarnák lesznek, végül pedig megfeketednek. Tönkje karcsú, fehéres, csövesedő. Jellemző magassága 2–10 cm. Húsa törékeny, íze, szaga nem jellegzetes, előnye, hogy egyáltalán nem kukacosodik.

Összetéveszthetősége

Hasonlít a szintén ehető barna porhanyósgombára, viszont hasonlít a mérgező kerti susulykához és a lúgszagú kígyógombához is, amelyekkel termőterülete is azonos. A ráncos tintagombát azonban biztosan fel lehet ismerni a fiatal példányok kalapján található szemcsékről, az idős példányokat megfeketedő lemezeiről, valamint jellegzetes, ráncos kalapjáról.


Sablon:Ehető gombák

Magyar Wikipédia:|Kerti tintagomba