„Növények/R/Ribiszke” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
<noinclude>[[Kategória:Termesztett gyümölcsök]]</noinclude>{{K-főcím}}
 
A '''ribizli''' ''(Ribes rubrum)'' fehér vagy piros bogyókat termő [[cserje]], fűszer és gyógynövény. Népies nevei: ''piros ribiszke'', ''ribiszke'', ''ribizke'', ''piszke''. A [[feketeribizli]] ''(Ribes nigrum)'' és a dísznövényként ültetett [[aranyribiszke]] ''(Ribes aurenum)'' egyaránt közeli rokona.
 
== Jellemzése ==
: Vadon [[Európa]] nyugati felén őshonos. A [[Kárpát-medence|Kárpát-medencének]] főleg a nyugati, déli részén ligeterdőkben, cserjésekben fordul elő. Kedveli a nyirkosabb erdőket, erdőszéleket.
[[Kép:Ribes rubrum.jpg|thumb|]]
A ribizli 1-1,5 m magasra növő tüskétlen [[cserje]], amely évenként több fiatal hajtást hoz. [[Hímnős]] virágait az 1 évnél idősebb ágak oldalrügyeiből fejleszti ki, miközben 4-5-6 éves vesszői egyre kevesebbet teremnek, míg végül elhalnak. [[Termés]]e úgynevezett [[álbogyótermés]], melynek színe a fajtától függ. Április, május hónapban virágzik és termését június, júliusban érleli be. Bogyófürtjei éretten is a bokrokon maradnak.
 
== FelhasználásaTartalmaz ==
: Sok C-vitamint, 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot kilogrammonként.
Kellemesen savanykás íze, magas [[vitamin#C-vitamin|C-vitamin]] tartalma miatt friss fogyasztásra, gyorsfagyasztásra, valamint gyümölcsíz (dzsem, [[lekvár]]), [[gyümölcsleves]]ek, [[bólé]]k, s a gyerekek által kedvelt ribizlimártás<ref>[[Szakácskönyv/Kiegészítők/Egyéb/Mártások#Ribizli mártás|mártás]]</ref> alkotórészeként is használják. Hideg technológiával készíthető belőle szörp<ref>[[Szakácskönyv/Italok/Szörpök#Fehér ribizliszörp|Ribizliszörp]]</ref>, és gyümölcsbor<ref>[[Gyümölcsbor/Gyümölcsnemek#Ribizlibor készítés|Ribizlibor készítés]]</ref> készítésre is kiválóan alkalmas, így nem veszti el magas C-vitamin tartalmát. Tartalmaz még: 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot kilogrammonként.
 
A kertészeti szakkönyvek szinte kivétel nélkül ajánlják a kert díszítő elemeként [[sövény]]nek, térelválasztónak (pergola).
 
== Termesztése ==
A rendszeres [[gyomirtás]]on és a nagyon sok új hajtásnak a válogatásán kívül évente az elöregedő, már keveset termő ágak eltávolítását és csak a szükség szerint alkalmazott permetezést igényli.
[[Fájl:Ribizke.jpg|thumb|Ribizli]]
 
=== Éghajlati igénye ===
: A Kárpát-medencében mindenütt termeszthető, de a nagyon napsütéses és teljes árnyékos helyeket nem kedveli. A forró napsütésnek erősen kitett helyeken levelei sárgulnak, majd el is hullanak. A napsütéses helyeken íze, aromája jobb, és cukortartalma is nagyobb lesz. A teljes árnyékot nem, de a magas páratartalmat kedveli. A legnagyobb teleket is jól bírja, tehát nem fagyérzékeny, de a tavaszi utófagyok azért kárt tehetnek benne.
 
=== Talajigénye ===
: Megterem az agyagos és homoktalajokon is, de a mérsékelten nedves, középkötött, mély termőrétegű talajokat kedveli. A feketeribizlinél jobban elviseli a kevésbé savanyú, sőt a meszes talajt is. A kerti termesztés elhanyagolásakor elvadulhat.
 
== Fajtái ==
 
=== Szaporítása ===
: Szaporítása fás dugványozással, tősarjak leválasztásával történik.
 
 
== Termesztése ==
: A rendszeres [[gyomirtás]]on és a nagyon sok új hajtásnak a válogatásán kívül évente az elöregedő, már keveset termő ágak eltávolítását és csak a szükség szerint alkalmazott permetezést igényli.
[[Fájl:Ribizke.jpg|thumb|Ribizli]]
 
== Felhasználása ==
: Kellemesen savanykás íze, magas [[vitamin#C-vitamin|C-vitamin]] tartalma miatt friss fogyasztásra, gyorsfagyasztásra, valamint gyümölcsíz (dzsem, [[lekvár]]), [[gyümölcsleves]]ek, [[bólé]]k, s a gyerekek által kedvelt ribizlimártás<ref>[[Szakácskönyv/Kiegészítők/Egyéb/Mártások#Ribizli mártás|mártás]]</ref> alkotórészeként is használják. Hideg technológiával készíthető belőle szörp<ref>[[Szakácskönyv/Italok/Szörpök#Fehér ribizliszörp|Ribizliszörp]]</ref>, és gyümölcsbor<ref>[[Gyümölcsbor/Gyümölcsnemek#Ribizlibor készítés|Ribizlibor készítés]]</ref> készítésre is kiválóan alkalmas, így nem veszti el magas C-vitamin tartalmát. Tartalmaz még: 6 g fehérjét, 12 g zsírt, 70 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 43 g rostot kilogrammonként.
 
: A kertészeti szakkönyvek szinte kivétel nélkül ajánlják a kert díszítő elemeként [[sövény]]nek, térelválasztónak (pergola).
 
== Kártevői ==
: A levélpirosító ribiszke-levéltetű, áttelelő tojás alakban a ribiszke bokrokon telelnek. A fakadással csaknem egy időben kikelnek a levéltetű ősanyák.
: A levélpirosító ribiszke-levéltetű migráló faj, május vége felé gyomnövényekre váltanak majd ősszel visszatérnek tojásrakás végett a szárnyas nőstények .
 
: Közvetlen fakadás után védekezni kell a levélpirosító ribiszke-levéltetű ellen (ha már piros dudorokat látunk elkéstünk a védekezéssel)
== Védekezés ==
204 641

szerkesztés

Navigációs menü