„Szakácskönyv/Mit-mihez/B/Borsikafű” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
11. sor: 11. sor:
:A borsikafüvet az egytálételekben, az étellel együtt is főzhetjük, (ilyenkor kevesebb kell belőle, de tálalás előtt a szárakat vegyük ki, a csak levelei maradhatnak.
:A borsikafüvet az egytálételekben, az étellel együtt is főzhetjük, (ilyenkor kevesebb kell belőle, de tálalás előtt a szárakat vegyük ki, a csak levelei maradhatnak.


:Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Egyes ételeknél, csak a főzés végén kell az ételhez adni. A diétás főzésnél nagyon hasznos, mert a fekete borsot lehet vele pótolni.
:Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Egyes ételeknél, csak a főzés végén kell az ételhez adni. A diétás főzésnél nagyon hasznos, mert izgató hatású [[Szakácskönyv/Mit-mihez/B/Bors|fekete borsot]] lehet vele pótolni.


'''Felhasználható:'''
'''Felhasználható:'''

A lap 2015. november 23., 04:16-kori változata

Recept mérete: 1993 bájt

Szakácskönyv

Borsikafű

Latin neve: (Satureja hortensis)

Népies nevei: Borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén.

A borsikafüvet az egytálételekben, az étellel együtt is főzhetjük, (ilyenkor kevesebb kell belőle, de tálalás előtt a szárakat vegyük ki, a csak levelei maradhatnak.
Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Egyes ételeknél, csak a főzés végén kell az ételhez adni. A diétás főzésnél nagyon hasznos, mert izgató hatású fekete borsot lehet vele pótolni.

Felhasználható:

bab-, burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, mártások, saláták, pácok, vadpácok, sült húsok, bablevesek és -főzelékek, krumplis, gombás és káposztás ételek, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. (fekete bors pótlására is használjuk)

Gyógyhatása:

Gyomorerősítő, görcsoldó, fogyasztó hatású, ugyanakkor étvágygerjesztő is. Fertőtlenítő, felfúvódást gátló, összehúzó hatású hajtásait toroköblítőkhöz, valamint a zsíros bőr gőzölésére használják. Szárítva, morzsolva, por alakban kapható, de kiskertekben könnyen termeszthető, magról szaporítható.

Teája:

enyhíti a köhögést, meghűlést, gyomorrontást. Kenőcsként enyhíti az isiászt, olajként bedörzsöléssel a fogfájást.

Borsikafű ellenjavallat:

Gyógyszermennyiségben csak az orvossal való megbeszélés után használjuk.