„Nemzetek/India/Édességek” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
__NOTOC__
__NOTOC__
[[Kategória:India]]
[[Kategória:India]]
{{Nemz.főcím}}
{{Szk-fejléc}}
<div style="padding:1em; text-align:left; border: 1px solid #002FBC; background:#E8ECEF;-moz-border-radius:15px;">
{{Szk-India.rcpt}}


{{Szk-újrcpt}}<div style="{{Szk-doboz}}; {{Szk-szín}}; position:relative; text-align: left;">{{Nemz.főcím}}{{Szk-fejléc}}{{Szk-India.rcpt}}
<div style="padding:1em; text-align:left; border: 1px solid #002FBC; background:#E8ECEF;-moz-border-radius:15px;">
<div style="padding:1em; text-align:left; border: 1px solid #002FBC; background:#E8ECEF;-moz-border-radius:15px;">



A lap 2015. november 12., 05:00-kori változata

N E M Z E T E K - Szakácskönyve

Édességek

Receptek: Fűszerek Előételek Levesek Ételek Bab ételek Bádzsik Barták Csatnik Dálok Karik Kebabok
Kenyérfélék Krumplis ételek Pulávok Raiták Rizsek Snack-ek Saláták Sütemények Édességek Italok, szörpök


Édességek, desszertek

Az indiaiak híresen édesszájúak, így nem csoda, hogy az országba látogatók rengeteg egzotikus desszertféleség, szirupba mártott golyó és sütemény között válogathatnak. A halavák önálló fogásként is fogyaszthatók. Az édességek elkészítése során az indiaiak többféle ételfestéket és sokféle esszenciát (kevara, mandula, vanília, ananász, rózsa ízű) használnak. Kedvelt fűszerük a kardamom és a sáfrány. A süteményeket hártyavékonyságú ezüstpapírral díszítik, melyet általában megesznek. Mivel az édességek között számos azonosíthatatlan nyalánkság található, a legjobb, ha kipróbáljuk őket.

(Az ezüstpapír díszítést és a kevara esszenciát kihagytuk receptjeikből, az ezüstpapírt azért mert a magyar ízlésnek kissé furcsa, a kevarát pedig azért mert nem lehet nálunk kapni.)


Édes pulávok

Az indiaiak az édes pulávokat is - a süteményekhez hasonlóan - ehető arany- vagy ezüstlapokkal borítják. A könyvben szereplő édességekből kihagytuk ezt a fajta díszítőelemet. Az édes rizsekhez különféle ételszínezőt és aromát (elsősorban kevara) használnak, s gyakran belefőzik a pulávba a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát és a kesudiót.

Rizses receptjeinkben színezőanyagként elsősorban sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét ajánlunk, de ha van kéznél bármilyen (piros, zöld) ételfestékünk színezzünk bátran azokkal is. Az édes pulávok fontos alkotórészét a kevara aromát, azért hagytuk ki mert nálunk még nem kapható.


Halavák

A halavákat bármilyen apróra vágott gyümölccsel (banánnal, almával, eperrel, szederrel, málnával, eperrel, szilvával,, mazsolával) vagy különböző durvára vágott magvakkal dúsíthatjuk. A gyümölcsöket kissé pároljuk meg, a magvakat a darával együtt pörköljük meg, a diót, a mogyorót, a pisztáciát, a mandulát a pirítás elején, a mazsolát pedig a pirítás végén adjuk hozzá.


Khírek, firnik és cérnametélt édességek

Indiában igen kedveltek a különböző tejben főtt rizses és zöldséges khírek, a firnik és a cérnametéltből készült édességek.


Jégkrémek és barfik

Az indiai fagylaltok, jégkrémek fenségesek. A gyerekek kedvenc csemegéje a kulfi. A barfik sűrített tejből készített édességek.




|}