„Szakácskönyv/Diéta/Általában” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Candida Albicans)
aNincs szerkesztési összefoglaló
· Nem tipikus izom- és ízületi bántalmak
· Belsõ elválasztású mirigyrendszer mûködési zavara
 
 
=== Általános tudnivalók a Candidiasisban szenvedő betegek táplálkozásáról ===
 
Ma már sok irodalom jelent meg a Candidiasisról. Mindegyikben megtalálható, hogy a diétának milyen fontos szerepe van a gyógyítás folyamatában, de nagyon sok az ellentmondás is. Mi a lényege a terápiás táplálkozásnak?
 
Minden diétának egyénre szabottnak kell lenni. Mindenkinek a saját diétáját kell kialakítania, figyelembe véve a kort, nemet, vércsoportot, testsúlyt, párhuzamos betegségeket, hiányállapotot, végzendő munkát, évszakot. A mindennapi táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy az évszaknak megfelelően tartalmazza a növények minden részét, nyáron a felénél több legyen a nyers, mint a főtt (ekkor a leveles és lédús, nyersen fogyasztható növények teremnek), télen több legyen a főtt (ekkor a nyersen nem fogyasztható gabonák és hüvelyesek képezik eledelünk alapját). A kúra elején célszerű a néhány hetes vegetáriánus étrend, mert ez a méregtelenítést is elősegíti. Ha valaki nem tud lemondani az állati fehérjéről, akkor korlátozza mennyiségét és figyeljen a minőségére (a napi elfogyasztott mennyiség, felnőtt embernél, ne haladja meg a 0,5 grammot testúly-kilogrammonként, és főleg tejtermékekre, tojásra és halakra korlátozódjék.)
 
Nagyon szigorú diéta javasolt. Fehér kenyér, élesztő, zsemle, édes pékáru, cukor, méz, ecet, gomba vagy sajtok nélkül kell étkezni. A kúra kezdetén csak kölest kell fogyasztani; több kilogrammot. Másfél év után lehet bevezetni a hajdinát, barna rizst, zabot, rozst és a tönkölybúzát.
 
===A tiltott élelmiszerek listája===
 
Kidolgozásánál három dologra kell odafigyelni:
 
1.) Törölni kell az étlapról mindent, ami a gomba táptalaját képezi: cukor, méz, édességek (csokoládé, fagylalt, torták stb.), fehér liszt és a belőle készült kenyér, tészta és pékáru, keményítő, pudingporok, édes üdítő italok, édes gyümölcsök és lekvárok.
 
2.) Kerülni kell minden élelmiszert, melyre kialakult az allergia.
 
3.) Keresztallergia miatt kerülni kell minden élelmiszert, mely tartalmaz élesztőgombát, penészt vagy étkezési gombát (élesztő, sörélesztő, sör, bor, ecet, sajtok, kefir stb.).
 
===Engedélyezett élelmiszerek===
 
1.) Zöldségek
 
2.) Gabonák - kásák, teljes kiőrlésű lisztek és belőlük készült élesztő nélküli kenyér és pékáru.
 
3.) Nem édes gyümölcsök (alma, grapefruit, citrom, avokádó, málna, szeder, ribizli, meggy, paradicsom).
 
4.) Olajos és más magvak (a földimogyoró és a pisztácia gyakran penészes, ezért inkább kerülendők).
 
5.) Hüvelyesek.
 
6.) Tejtermékek: aludttej, joghurt, túró, mozarella, feta, gomolya.
 
7.) Olajok - előnyben részesíteni a hidegen sajtoltakat.
 
8.) Fűszerek.
 
9.) Gyógyteák, szénsavmentes ásványvizek, forrásvíz.
 
10.) Húsok: előnyben részesíteni a halat, szárnyasokat, vadat.
 
11.) Tojás (heti 1 db).
 
Ez a receptgyűjtemény egy gyógyult beteg tapasztalatait foglalja össze. Mindenki a saját ízlése és szükségletei szerint variálhatja az alapanyagokat és a fűszereket.
352

szerkesztés

Navigációs menü