„Szakácskönyv/Mit-mihez/B/Barbecue” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „__NOTOC__ <noinclude>{{SUBPAGENAME}}</noinclude>{{Szk-főcím}} {{Szk-mit-abc}} {{{!}} cellpadding="0" cellspacing="5" border="0" style="margin…”
(Nincs különbség)

A lap 2015. július 31., 18:07-kori változata

Recept mérete: 1820 bájt

Szakácskönyv

Barbecue

Csirke barbecue-szószban a parázs fölött
Barbecue

(e:barbekjú)

A barbecue nem egy fűszer, hanem levesek, mártások, tokányok, vagdaltak, sültek fűszerezésére összeállított grill fűszer keverék, vagy szósz.
A grillezés, más néven barbecue, angol nyelvterületeken az egyik legelterjedtebb sütési forma.

Ugyan ezt a szót használják bizonyos húsfélék grillezési technikájaként is. A barbecue technika lényege, hogy a zsírosabb húsokat, lassú tűzön, finoman adagolt füstöléssel, hosszú órákon át sütik. A végeredmény egy kissé keményebb konzisztenciájú, pörzsanyagban gazdag, füstös ízvilágú hússzelet. Az így készült húsokhoz használják a barbekjú keverékeket és szószokat, ez utóbbi valójában egy máz vagy mártás, amivel a grillezett ételt a sütés utolsó perceiben kenik meg, vagy mártogatósként alkalmazzák.

Ilyen barbekjú keverékek és szószok ma már a boltokban is kaphatók, de saját-, és a család egyéni ízlésének megfelelőt is készíthetünk: Pl.:zellermag, pirospaprika, szerecsendió, csilipor, fokhagyma, só, majoránna, barna cukor, bors, kiegészíthetjük még borókával is.
Egy philadelphiai fűszerpor fasírtokhoz: szegfűszeg, csilipor, szerecsendió, babér, bazsalikom, kakukkfű, só.
A híres cajun fűszerkeverék: vöröshagyma, fokhagyma, szurokfű, mustármag, só, bors, csili, fűszerpaprika, köménymag, kakukkfű. Főleg halhoz és szárnyasokhoz kiváló.