„Építőipari szakzsargon/U” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Új oldal, tartalma: „Kategória:Építőipar Kategória:Szakkifejezések <div style="width: 840px; overflow: auto; padding: 3px;text-align: left; border:solid 1px;" title="Newpages…”
 
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
6. sor: 6. sor:
{{Építőipar-abc4}}
{{Építőipar-abc4}}
{{TOC right}}
{{TOC right}}
== U szög ==
: U alakú szög.

== Utólagos hőszigetelés‎ ==
: Egy már elkészült ház utólagos hőszigetelésének eredményeként, a falfelületek utólagos szigetelésekor, általánosan 35-50%-os nagyságrendű energia-megtakarítással lehet számolni. Az utólagos hőszigetelés különböző anyagokkal történhet: - mesterséges alapú hőszigetelők (polisztirol habok) és természetes alapú hőszigetelők (pl.:[[#Kőzetgyapot|Kőzetgyapot]], [[Építőipari szakzsargon/Ü#Üveggyapot|Üveggyapot]]).

== Úsztatott beton ==
: Olyan beton, amelyek anyagába nagyobb kövek is kerülhetnek, ezáltal cement takarítható meg. Az "úsztatott" kifejezés onnan ered, hogy a beton állaga miatt a kövek nem süllyednek le egészen az aljáig, hanem a beton belsejében "úsznak". Nagy falvastagságú szerkezetekben alkalmazható, de vasalt betonban nem! {{lásd|[[Építőipari szakzsargon/A#Aljzatbeton|Aljzatbeton]]|[[Építőipari szakzsargon/L#Lépés-hangszigetelés|Lépés-hangszigetelés]] | | }}

= Ü =

== Üveggyapot ==
: Az üveggyapot, hosszú vékony üvegszálakból készített szálas szigetelőanyag. Alkalmazhatósága kitűnő anyagtulajdonságai miatt rendkívül széles körű.
: Természetes vagy újrahasznosított anyagokból készül. Az üveggyapot egyik jó tulajdonsága hogy nem éghető anyag valamint alakítható formálható egyszerűen akár kéziszerszámokkal is. Nyáron megvéd a melegtől télen a hidegtől.

A lap 2015. május 12., 01:04-kori változata

Építőipari szakzsargon

U szög

U alakú szög.

Utólagos hőszigetelés‎

Egy már elkészült ház utólagos hőszigetelésének eredményeként, a falfelületek utólagos szigetelésekor, általánosan 35-50%-os nagyságrendű energia-megtakarítással lehet számolni. Az utólagos hőszigetelés különböző anyagokkal történhet: - mesterséges alapú hőszigetelők (polisztirol habok) és természetes alapú hőszigetelők (pl.:Kőzetgyapot, Üveggyapot).

Úsztatott beton

Olyan beton, amelyek anyagába nagyobb kövek is kerülhetnek, ezáltal cement takarítható meg. Az "úsztatott" kifejezés onnan ered, hogy a beton állaga miatt a kövek nem süllyednek le egészen az aljáig, hanem a beton belsejében "úsznak". Nagy falvastagságú szerkezetekben alkalmazható, de vasalt betonban nem!

Lásd még: Aljzatbeton Lépés-hangszigetelés

Ü

Üveggyapot

Az üveggyapot, hosszú vékony üvegszálakból készített szálas szigetelőanyag. Alkalmazhatósága kitűnő anyagtulajdonságai miatt rendkívül széles körű.
Természetes vagy újrahasznosított anyagokból készül. Az üveggyapot egyik jó tulajdonsága hogy nem éghető anyag valamint alakítható formálható egyszerűen akár kéziszerszámokkal is. Nyáron megvéd a melegtől télen a hidegtől.