„Olvasónapló/A Bélteky-ház/2. könyv” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
lapozó
a (fejezetekre bontás, kat)
 
(lapozó)
{{lapozó|előző=1. könyv|köv=3. könyv|cím=Olvasónapló/A Bélteky-ház}}
 
Kálmán és Gyula sok időt töltenek Angelikával, vele festegetnek a szabadban. Kálmánnak nagyon tetszik a lány, és minden alkalmat megragad, hogy a közelében legyen. Egy erdőbe mennek, jön a lány anyja is. Megnézik a naplementét, és a földön Gyula talál egy kapcsos könyvet, benne gyógyfüvekről szóló feljegyzéseket, illetve szerelmes, kesergő gondolatokat. Jön a hölgy, Gyula átadja neki a könyvet. A nő Angelika anyjának gyógyfüvekből való innivalót ad, aki jobban lesz, és a nő megígéri, hogy küldet neki. A nő ismeri az egy éve elhunyt Berkyt.
Gyula a sok látogatás miatt gyanúba keveredik, hogy biztosan Angelikát szereti, de végül tisztázza magát Póli előtt. Elmúlik ősz, és tél, és az ifjak világot látni utaznak. Vince tisztviselő lesz, és levelet hagy Klárinak, amiben biztosítja örökké tartó szerelméről.
 
 
Nagy a készülődés az esküvőre, és a két ifjú megjelenése felbolydít mindent: Vince Klári lelkére beszél, és megpróbálja megbékíteni az öreg Gyomayt. Az esküvőre a herceg is hivatalos, aki eljön, és magával hozza a kapitányát, Ongayt is. A barátok üdvözlik egymást. Zajlanak a nagy ebédek, hivatalos rá Szögváry is. Póli, akiből időközben remek feleség és gazdasszony vált, elbeszélget Gyulával. Szögváry elmondja Rónapatakynak, mi van Klári és Vince között. Rónapataky elmondja Gyomaynak, hogy visszalép a házasságtól, sőt, nagyon jó színben tünteti fel előtte Vincét, de Gyomay hajthatatlan. Gyula és Vince elkeserednek, de Rónapataky bizakodó. Egy tervet eszel ki.
 
{{lapozó|előző=1. könyv|köv=3. könyv|cím=Olvasónapló/A Bélteky-ház}}
 
[[Kategória:Olvasónapló/A Bélteky-ház|2. könyv]]
807

szerkesztés

Navigációs menü