Ugrás a tartalomhoz

„Szakácskönyv/Konyhatechnika/F” változatai közötti eltérés

a
KeFe (vitalap | szerkesztései)
KeFe (vitalap | szerkesztései)
183. sor:
== Főzelék ==
: A teljes értékű táplálkozásban igen fontos a növényi és az állati eredetű nyersanyagok megfelelő aránya. A főzelékeknek az energia tartalmuk általában alacsony, kivétel a száraz hüvelyesek, ezért un. feltétek hozzáadásával egészítjük ki, valamint más-más konyhatechnikai eljárással tehetjük változatosabbá.
* Sűrítés nélküli főzelékek:
* '''Sűrített főzelék:''' hőközlés után valamilyen sűrítési eljárást alkalmazunk. Ha a nyersanyagot főzzük, akkor sűríthetjük rántással (kelkáposzta főzelék, rántással plusz tejföllel (szárazbabfőzelék) vagy habarással (tökfőzelék)
*::(Helyesebben Sűrítésrántás és habarás nélküli főzeléke:főzelékek)
:* '''angolos főzelék:''' a megtisztított, feldarabolt gőzben vagy sós vízben megfőtt alapanyagot, leszűrve előmelegített, kerek lapos hőálló üvegtálra halmozzuk és margarin szeletekkel (vajjal) megsózva vagy meglocsolva tálaljuk. Kellemes ízű, és illatú lesz a főzelék (angolos, karotta, angolos csirág, articsóka, póréhagyma, brokkoli, stb.).
:* '''lengyeles főzelék:''' a megtisztított, feldarabolt a gőzben vagy sós vízben megfőtt alapanyagot, leszűrve előmelegített, kerek lapos hőálló üvegtálra halmozva vajban pirított zsemlemorzsával meghintve tálaljuk (lengyeles kelvirág, lengyeles kelbimbó, stb.).
191. sor:
: Tágabb értelemben a főzelékek csoportjához sorolhatjuk a rakott- és a töltött főzelékeket is, bár elsősorban a húsételeknél beszélünk róluk (töltött káposzta, töltött patisszon, rakott kelbimbó, rakott zöldbab, stb.)
----
 
 
== Főzőtejszín ==
245 557

szerkesztés