„Heraldikai lexikon/Sárkány” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
A kétlábú sárkányokat összefoglaló névvel '''sárkánykígyók'''nak is lehet nevezni. Ide tartozik a [[baziliszkusz]] és a szűkebb értelemben vett ''sárkánykígyó'' is (en: wyvern, szász: wivere ’kígyó’]. Ez olyan sárkány, melynek denevérszárnya, hosszú farka, egyetlen kígyófeje, pikkelyes teste és csak két (sas)lába van (azokon saskarmokkal). A szájából általában nem tör elő tűz. A kinyújtott nyelve villás. Sárkány látható a Hermán nemzetség címerében, melynek szarvai is vannak.
 
A [[címertan]]ban a kétlábú sárkánytól megkülönböztetik a négylábú, sárkányszerű képzeletbeli lényeket, melyeket összefoglaló névvel '''sárkánygyíkok'''nak lehet nevezni. A négylábú sárkányokat a címertanban a heroldok hozták létre a 15. században. Ide tartozik a szűkebb értelemben vett ''sárkánygyík'' (en: dragon, cs: saň), a heraldikai [[hidra]], stb.
 
A ''kínai sárkány'' (en: long) teste hosszú, kígyószerű. Általában négy vagy öt ujja van, szárnya nincs. A ''keleti sárkány''okat három vagy kevesebb ujjal szokták ábrázolni. Gyíkszerű szárnyatlan lények. A ''koreai sárkány''nak és a ''japán sárkány''nak három ujja van. A heraldikában három vagy kevesebb ujjal ábrázolják. A kínaiak különbséget tesznek a sárkányok ereje, színe és kora között. A vörös vagy fekete sárkányok nagyon vadak, de nem olyan erősek, mint a sárgák. Ezeréves kígyótojásból kelnek ki, vagy a vízi kígyók 500 év elteltével sárkányok lesznek. Ezer év múlva a sárkánynak négy lába és szakálla nől. Másik 500 év múlva szarvai nőlnek, majd 3 ezer év múlva a teljesen kifejlett sárkánynak szárnya lesz. A sárkányoka a felhők alakjaiban láthatók.
99 732

szerkesztés

Navigációs menü