„Heraldikai lexikon/Sárkány” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
[[Kép:Flag_of_Wales_2.svg|110px]]
 
A '''sárkány''' a [[címertan]]ban általában kétlábú állat. A görög draconta szó, melyből a sárkány neve a legtöbb nyelvben származik a 'figyelni, őrködni' jelentéssel bír. Heraldikai eredete valószínűleg a nílusi [[krokodil]]ra megy vissza. Pikkelyes [[oroszlán]]teste van, feje a krokodiléhoz, vagy a grifféhez hasonlít, (az angol heraldikában) hosszú (nyílvégű) kacskaringós farka van (a francia heraldikában ez néha pikkelyes, csavart halszerű farok), denevérszárnnyal, krokodil- vagy gyíkfejjel, rajta fülekkel, villás nyelvvel (miáltal a sárkányfej jól elkülöníthető a gyík- és kígyófejektől) és a testén két pikkelyes lábbal, úszóhártyás (sas)karmokkal, gyakran sarkantyúval. Állva, fekve, gyakran Szt. Györgygyel ábrázolják. A szokványos póza [[ágaskodó]]. Néha szárnyak nélkül [en: 'sans' wings] is előfordul. A szájából gyakran törnek elő lángnyelvek, mint a [[párduc]]nál.
 
A kétlábú sárkányokat összefoglaló névvel '''sárkánykígyók'''nak is lehet nevezni. Ide tartozik a [[baziliszkusz]] és a szűkebb értelemben vett ''sárkánykígyó'' is (en: wyvern, szász: wivere ’kígyó’]. Ez olyan sárkány, melynek denevérszárnya, hosszú farka, egyetlen kígyófeje, pikkelyes teste és csak két (sas)lába van (azokon saskarmokkal). A szájából általában nem tör elő tűz. A kinyújtott nyelve villás. Sárkány látható a Hermán nemzetség címerében, melynek szarvai is vannak.
A [[címertan]]ban a kétlábú sárkánytól megkülönböztetik a négylábú, sárkányszerű képzeletbeli lényeket, melyeket összefoglaló névvel '''sárkánygyíkok'''nak lehet nevezni. Ide tartozik a szűkebb értelemben vett ''sárkánygyík'' (en: dragon, cs: saň), a heraldikai [[hidra]], stb.
 
A ''kínai sárkány'' (en: long) teste hosszú, kígyószerű. Általában négy vagy öt ujja van, szárnya nincs. A ''keleti sárkány''okat három vagy kevesebb ujjal szokták ábrázolni. Gyíkszerű szárnyatlan lények. A ''koreai sárkány''nak és a ''japán sárkány''nak három ujja van. A heraldikában három vagy kevesebb ujjal ábrázolják. A kínaiak különbséget tesznek a sárkányok ereje, színe és kora között. A vörös vagy fekete sárkányok nagyon vadak, de nem olyan erősek, mint a sárgák. Ezeréves kígyótojásból kelnek ki, vagy a vízi kígyók 500 év elteltével sárkányok lesznek. Ezer év múlva a sárkánynak négy lába és szakálla nől. Másik 500 év múlva szarvai nőlnek, majd 3 ezer év múlva a teljesen kifejlett sárkánynak szárnya lesz. A sárkányoka a felhők alakjaiban láthatók.
 
A ''tengeri sárkány'' [en: sea-Dragon] alsóteste uszonyos haltestben végződik.
 
Az ''oroszlánsárkány'' [en: Lion-Dragon] teste nagyrészt az [[oroszlán]]é, de hátsóteste a sárkányé. Vö. [[baziliszkusz]], [[opinikusz ]], [[griff]], [[tengeri kígyó]]
 
A sumérok sárkányának neve ''tiamat'' volt, ami egy nagy nősténysárkány, két lábbal és szarvakkal. Az amerikai seneca indiánok legendáinak ''gaasyendietha'' sárkánya vízben él és a szájából tüzet okád.
 
Vö. [[baziliszkusz]], [[opinikusz ]], [[griff]], [[tengeri kígyó]]
 
[[Kép:6597-wyvern.jpg]]
99 732

szerkesztés

Navigációs menü