„Heraldikai lexikon/Sárkány” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
A '''sárkány''' a [[címertan]]ban általában kétlábú állat. Heraldikai eredete valószínűleg a nílusi [[krokodil]]ra megy vissza. Pikkelyes [[oroszlán]]teste van, feje a krokodiléhoz, vagy a grifféhez hasonlít, (az angol heraldikában) hosszú (nyílvégű) kacskaringós farka van (a francia heraldikában ez néha pikkelyes, csavart halszerű farok), denevérszárnnyal, krokodil- vagy gyíkfejjel, rajta fülekkel, villás nyelvvel (miáltal a sárkányfej jól elkülöníthető a gyík- és kígyófejektől) és a testén két pikkelyes lábbal, úszóhártyás (sas)karmokkal, gyakran sarkantyúval. Állva, fekve, Szt. Györgygyel vagy anélkül, menve ábrázolják. Szokványos póza [[ágaskodó]]. Néha szárnyak nélkül [en: 'sans' wings] is ábrázolják. A szájából gyakran törnek elő lángnyelvek, mint a [[párduc]]nál.
 
A kétlábú sárkányokat összefoglaló névvel '''sárkánygyíkok'''nak is lehet nevezni. Ide tartozik a [[baziliszkusz]], a szűkebb értelemben vett ''sárkánykígyó'' is (en: wyvern, szász: wivere ’kígyó’]. Ez olyan sárkány, melynek denevérszárnya, hosszú farka, egyetlen kígyófeje, pikkelyes teste és csak két (sas)lába van (azokon saskarmokkal). A szájából általában nem tör elő tűz. A kinyújtott nyelve villás. Sárkány látható a Hermán nemzetség címerében, melynek szarvai is vannak.
 
A [[címertan]]ban a kétlábú sárkánytól megkülönböztetik a négylábú, sárkányszerű képzeletbeli lényeket, melyeket összefoglaló névvel '''sárkánykígyó'''nak lehet nevezni. Ide tartozik a szűkebb értelemben vett ''sárkánykígyó'' (en: dragon, cs: saň), valamint a [[baziliszkusz]], a heraldikai [[hidra]], stb.
 
A ''kínai sárkány'' (en: long) teste hosszú, kígyószerű. Általában öt ujja van, szárnya nincs. A ''keleti sárkány''okat három vagy kevesebb ujjal szokták ábrázolni. Gyíkszerű szárnyatlan lények. A ''koreai sárkány''nak három ujja van. A heraldikában három vagy kevesebb ujjal ábrázolják.
100 986

szerkesztés

Navigációs menü