„Heraldikai lexikon/Sárkány” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
A '''sárkány''' a [[címertan]]ban általában kétlábú állat. Heraldikai eredete valószínűleg a nílusi [[krokodil]]ra megy vissza. Pikkelyes [[oroszlán]]teste van, feje a krokodiléhoz, vagy a grifféhez hasonlít, (az angol heraldikában) hosszú (nyílvégű) kacskaringós farka van (a francia heraldikában ez néha pikkelyes, csavart halszerű farok), denevérszárnnyal, krokodil- vagy gyíkfejjel, rajta fülekkel, villás nyelvvel (miáltal a sárkányfej jól elkülöníthető a gyík- és kígyófejektől) és a testén – eltérően a sárkánykígyóktól – két pikkelyes lábbal, úszóhártyás (sas)karmokkal, gyakran sarkantyúval. Állva, fekve, Szt. Györgygyel vagy anélkül, menve ábrázolják. Szokványos póza [[ágaskodó]]. Néha szárnyak nélkül [en: 'sans' wings] is ábrázolják. A szájából gyakran törnek elő lángnyelvek, mint a [[párduc]]nál.
 
A négylábú sárkányokat összefoglaló névvel '''sárkánygyíkok'''nak is lehet nevezni. Ide tartozik a szűkebb értelemben vett ''sárkánygyík'' (en: dragon, cs: saň), valamint a [[baziliszkusz]], a heraldikai [[hidra]], stb.
 
A ''kínai sárkány'' (en: long) teste hosszú, kígyószerű. Általában öt ujja van, szárnya nincs. A ''keleti sárkány''okat három vagy kevesebb ujjal szokták ábrázolni. Gyíkszerű szárnyatlan lények. A ''koreai sárkány''nak három ujja van. A heraldikában három vagy kevesebb ujjal ábrázolják.
[[Kép:Lackfi_pecsetk.png‎|thumb|A Lackfi címer sárkánya]]
 
A [[címertan]]ban a kétlábú sárkánytól megkülönböztetik a négylábú, sárkányszerű képzeletbeli lényeket, melyeket tágabb, összefoglaló névvel '''sárkánygyíkoksárkánykígyó'''nak lehet nevezni. Ide tartozik a [[baziliszkusz]], a heraldikai [[hidra]], valamint a szűkebbszíkebb értelemben vett sárkánykígyó [is (en: wyvern, szász: wivere ’kígyó’, cs: saň]. Ez olyan sárkány, melynek denevérszárnya, hosszú farka, egyetlen kígyófeje, pikkelyes teste és csak két (sas)lába van (és azokon saskarmoksaskarmokkal) van. A szájából általában nem tör elő tűz. A kinyújtott nyelve villás. Sárkány látható a Hermán nemzetség címerében, melynek szarvai is vannak.
 
A sárkánykígyóhoz hasonló lény a ''sárkányvipera'' (vipera, la: vipera, fr: adder, guivre, vuivre, wivre, woutre). A bestiáriumk (és Hérodotosz) szerint nőstény vipera úgy fogan meg, hogy a hím fejét a szájába veszi, majd leharapja a fejét és a hím elpusztul. A vipera ivadékai úgy jönnek a világra, hogy kirágják magukat a külvilágra az anyjuk oldalán át és a nőstényvipera elpusztul. Physiologus szerint (3. század, Y-változat) a hím vipera egy férfira, és a nőstény vipera a derekáig egy nőre emlékeztet, de az alatt krokodilfarka van. Ez az oka annak, hogy a nősténynek a száján keresztül kell megfogannia, és annak is, hogy az ivadékoknak az anyjuk oldalán kell magukat átrágniuk. Sevillai Izidor szerint (7. Század, Etimológiák, 12. könyv, 4:10-11.) a viperát azért nevezik így, mert erővel (''vi-pariat'') ad életet. Pierre de Beauvais (13. sz., ''Bestiaire'') szerint a vipera elmenekül a meztelen ember elől, de megtámadja azt, aki fel van öltözve. (Ezt a viselkedést tulajdonították a kígyóknak is.)
100 959

szerkesztés

Navigációs menü