„Heraldikai lexikon/Sárkány” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
 
A [[címertan]]ban a kétlábú sárkánytól megkülönböztetik a négylábú, sárkányszerű képzeletbeli lényeket, melyeket tágabb, összefoglaló névvel '''sárkánygyíkok'''nak lehet nevezni. Ide tartozik a [[baziliszkusz]], a heraldikai [[hidra]], valamint a szűkebb értelemben vett sárkánykígyó [en: wyvern, szász: wivere ’kígyó’, cs: saň]. Ez olyan sárkány, melynek denevérszárnya, hosszú farka, egyetlen kígyófeje, pikkelyes teste és csak két (sas)lába (és azokon saskarmok) van. A szájából általában nem tör elő tűz. A kinyújtott nyelve villás. Sárkány látható a Hermán nemzetség címerében, melynek szarvai is vannak.
 
A sárkánykígyóhoz hasonló lény a ''sárkányvipera'' (vipera, la: vipera, fr: adder, guivre, vuivre, wivre, woutre). A bestiáriumk (és Hérodotosz) szerint nőstény vipera úgy fogan meg, hogy a hím fejét a szájába veszi, majd leharapja a fejét és a hím elpusztul. A vipera ivadékai úgy jönnek a világra, hogy kirágják magukat a külvilágra az anyjuk oldalán át és a nőstényvipera elpusztul. Physiologus szerint (3. század, Y-változat) a hím vipera egy férfira, és a nőstény vipera a derekáig egy nőre emlékeztet, de az alatt krokodilfarka van. Ez az oka annak, hogy a nősténynek a száján keresztül kell megfogannia, és annak is, hogy az ivadékoknak az anyjuk oldalán kell magukat átrágniuk. Sevillai Izidor szerint (7. Század, Etimológiák, 12. könyv, 4:10-11.) a viperát azért nevezik így, mert erővel (''vi-pariat'') ad életet.
 
A ''hidra'' fejeinek száma változó. Általában kilenc- vagy hatfejű, de lehet háromfejű is ({{Hl|Hierome de Bara|de Bara}} 85, 143). Ezek számát meg kell adni a címerleírásban.
 
<gallery perrow=5>
Fájl:Vipera,,.jpg|Sárkányvipera egy francia bestiáriumból (1450 k.)
Fájl:Kínai sárkány.jpg|Kínai sárkány
Fájl:Arms of the Qing Dynasty (fictitious).svg|Kínai sárkány a Csing-dinasztia képzeletbeli címerében
100 959

szerkesztés

Navigációs menü