„Vita:HEPTATONIÁK” változatai közötti eltérés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Terckvart (vitalap | szerkesztései)
a */Heptatoniák/*
Terckvart (vitalap | szerkesztései)
a */Heptatoniák/*
8. sor: 8. sor:
:Szerkezetüket tekintve az egyszerűség kedvéért induljunk ki a Dúr hangsorból, melynek hangközviszonyait így határoztuk meg: 2 egész, 1 fél, 3 egész, 1 fél. Ha az egész hangközt „2”-vel (2 félhang), a fél hangközt „1”-gyel jelöljük, a hangsor így írható fel:2 2 1 2 2 2 1. Összeadva 12 – ennyi félhang.
:Szerkezetüket tekintve az egyszerűség kedvéért induljunk ki a Dúr hangsorból, melynek hangközviszonyait így határoztuk meg: 2 egész, 1 fél, 3 egész, 1 fél. Ha az egész hangközt „2”-vel (2 félhang), a fél hangközt „1”-gyel jelöljük, a hangsor így írható fel:2 2 1 2 2 2 1. Összeadva 12 – ennyi félhang.


:Ahogyan a dór a Dúr II. fokán, a fríg III. fokán ……stb….indul, a hangsorokat szerkezetileg ábrázoló számsorok is ennek megfelelően írhatók le. Végösszegük mindig 12 (félhang), de belső szerkezetük változó. Az alábbi táblázat ábrázolja ezt a hangrendszert - Dúr hangsort és moduszait -, melynek Bárdos Lajos adta a Heptatonia prima nevet. (Az itt következő címre kattintson egyet, megjelenik a kijelölő keret; ebbe kattintson kettőt, figyelmeztetés és kérdés jelenik meg; bátran válaszoljon igennel, megjelenik a rendszer. Minden előhívás hasonló eljárást igényel.)
:Ahogyan a dór a Dúr II. fokán, a fríg III. fokán ……stb….indul, a hangsorokat szerkezetileg ábrázoló számsorok is ennek megfelelően írhatók le. Végösszegük mindig 12 (félhang), de belső szerkezetük változó. Az alábbi táblázat ábrázolja ezt a hangrendszert - Dúr hangsort és moduszait -, melynek Bárdos Lajos adta a Heptatonia prima nevet. (Az itt következő címre kattintson egyet, megjelenik a kijelölő keret; ebbe kattintson kettőt, figyelmeztetés és kérdés jelenik meg; bátran válaszoljon igennel, megjelenik a hangrendszer. Minden előhívás hasonló eljárást igényel.)


:Az itt megjelenített hangsorok alkalmazására példák felsorolását nem tartom szükségesnek, mert az ez iránt érdeklődő a népdalgyűjteményekben szinte tetszés szerint találhat ilyeneket.
:Tudományos elemző munkái során Bárdos Lajos egyebeket is felfedezett. E felfedezéseit nagyon lerövidítve akarom itt az érdeklődök elé tárni, célom csak a figyelem felkeltése. Írásom alapját tudós zeneszerzőnk három elemzése képezi.
:1. Heptatonia secunda
:2. Egy „kodályos” hangrendszer
:3. Liszt Ferenc „népi” hangsorai

:Kodály Zoltán műveiben feltűnő gyakran találkozunk egy olyan hétfokú hangrendszerrel, amelyikben a két félhanglépés között nem két egészhang van, mint a diatónia ti-dó és mi-fa fokpárjai között, hanem csak egy.
:Legegyszerűbben úgy ábrázolhatjuk és a zongorán úgy találhatjuk meg, ha c helyett ciszt veszünk, a többi fokot meghagyva módosítás nélküli törzshangnak. Végigpróbálva az így adódó skálákat, megkapjuk a rendszer hét moduszát. Kodály mindegyikkel bőven él. Dallamban és harmóniában is, egy-egy mű kisebb-nagyobb részletén át. Bárdos Lajos mind a hét hangsorra idéz tőle egy-egy példát – cisz-d-e-f-g-a-h-cisz hangsorra transzponálva.
:Én e példákat a művek eredeti hangnemében fogom megjeleníteni, hivatkozással arra, hogy a későbbiekben ő is ezt teszi.
:A hangrendszer:

A lap 2013. december 12., 16:20-kori változata

HEPTATONIÁK

Hétfokú hangsorok
Minden diáknak volt lehetősége arra általános iskolai, zeneiskolai, esetleg közép- és felsőfokú tanulmányai idején, hogy megismerjen 7 hangból álló hangsorokat, szám szerint éppen hetet. Ezek: Dúr, dór, fríg, Líd, Mixolíd, eol, lokriszi. E hangsorok nevüket az ókori görögöktől kapták, az első neve változott csak, eredeti neve ion volt.
A nagy kezdőbetűvel jelzettek a dúrjellegűnek nevezett azon hangsorok, melyek alaphangjaihoz viszonyítva a III. fokon nagyterc hangköz áll, a kis betűvel kezdődők pedig a molljellegűek, melyekben ezen a helyen kisterc található. A magyar népdalkincsben egyetlen kivételt, a lokriszit leszámítva mindegyikük gyakran meglelhető.
Szerkezetüket tekintve az egyszerűség kedvéért induljunk ki a Dúr hangsorból, melynek hangközviszonyait így határoztuk meg: 2 egész, 1 fél, 3 egész, 1 fél. Ha az egész hangközt „2”-vel (2 félhang), a fél hangközt „1”-gyel jelöljük, a hangsor így írható fel:2 2 1 2 2 2 1. Összeadva 12 – ennyi félhang.
Ahogyan a dór a Dúr II. fokán, a fríg III. fokán ……stb….indul, a hangsorokat szerkezetileg ábrázoló számsorok is ennek megfelelően írhatók le. Végösszegük mindig 12 (félhang), de belső szerkezetük változó. Az alábbi táblázat ábrázolja ezt a hangrendszert - Dúr hangsort és moduszait -, melynek Bárdos Lajos adta a Heptatonia prima nevet. (Az itt következő címre kattintson egyet, megjelenik a kijelölő keret; ebbe kattintson kettőt, figyelmeztetés és kérdés jelenik meg; bátran válaszoljon igennel, megjelenik a hangrendszer. Minden előhívás hasonló eljárást igényel.)


Az itt megjelenített hangsorok alkalmazására példák felsorolását nem tartom szükségesnek, mert az ez iránt érdeklődő a népdalgyűjteményekben szinte tetszés szerint találhat ilyeneket.
Tudományos elemző munkái során Bárdos Lajos egyebeket is felfedezett. E felfedezéseit nagyon lerövidítve akarom itt az érdeklődök elé tárni, célom csak a figyelem felkeltése. Írásom alapját tudós zeneszerzőnk három elemzése képezi.
1. Heptatonia secunda
2. Egy „kodályos” hangrendszer
3. Liszt Ferenc „népi” hangsorai
Kodály Zoltán műveiben feltűnő gyakran találkozunk egy olyan hétfokú hangrendszerrel, amelyikben a két félhanglépés között nem két egészhang van, mint a diatónia ti-dó és mi-fa fokpárjai között, hanem csak egy.
Legegyszerűbben úgy ábrázolhatjuk és a zongorán úgy találhatjuk meg, ha c helyett ciszt veszünk, a többi fokot meghagyva módosítás nélküli törzshangnak. Végigpróbálva az így adódó skálákat, megkapjuk a rendszer hét moduszát. Kodály mindegyikkel bőven él. Dallamban és harmóniában is, egy-egy mű kisebb-nagyobb részletén át. Bárdos Lajos mind a hét hangsorra idéz tőle egy-egy példát – cisz-d-e-f-g-a-h-cisz hangsorra transzponálva.
Én e példákat a művek eredeti hangnemében fogom megjeleníteni, hivatkozással arra, hogy a későbbiekben ő is ezt teszi.
A hangrendszer: