„Wikikönyvek:Kitiltási irányelvek” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
Fellebbezési lehetőség a közösség által kezdeményezett eltiltás esetén lehetséges.
 
Mivel jelenleg még nincs ''Egyeztető tanácsunk'' ezért a fellebbezés e-mailben történhet, értelemszerűen egy másik [[Wikikönyvek:Segítség/Adminisztrátorok|adminisztrátornak]] írva. A fellebbezés alapján az admin megvizsgálja, hogy az eltiltás a Wikikönyvek irányelveinek megfelelően történt-e, az eljárási rendet követték-e és hogy az megfelelt-e a Wikikönyvek elveinek.
 
(...)
Ezekkel összefüggésben minden eltiltásnak számos hatása van. Senki nem köteles részt venni egy eltiltás végrehajtásában („kikényszerítés”).
 
'''Hosszútávú [[Wikikönyvek:Irányelvek/Blokkolási irányelvek|blokkolás]]:''' Jellemzően azokban az esetekben, ahol az eltiltott felhasználó statikus IP címmel rendelkezik. A felhasználó IP-címe blokkolásra kerül az eltiltás időtartamára. Extrém esetekben egész IP tartományok blokkolására is sor kerülhet.
 
'''Azonosító felfüggesztés:''' Az eltiltott felhasználó azonosítójának – vagy azonosítóinak, amennyiben több van neki – blokkolása adott időre. Ha az eltiltott felhasználó „[[Wikikönyvek:Zoknibáb|zoknibáb]]” aznosítókat készít az eltiltás kikerülésére, akkor ezeket is blokkolni fogják (és a kijátszás miatt az időtartam jelentősen meghosszabbodhat). De lásd még a [[#Reinkarnációk|reinkarnációk]] részt lejjebb.
'''Rövidtávú IP blokkok:''' Ha az eltiltott felhasználó több különböző IP címről szerkeszt, akkor szokásos rövid távon azon cím blokkolása, ahonnan éppen szerkeszteni próbál. Az eltiltás ideje általában 24 óra, de ez számos tényezőtől függ (pl. az eltiltott hálózat nagyságától, stb).
 
'''Visszaállítás:''' Minden eltiltott felhasználó által készített szerkesztés – függetlenül annak értékétől vagy tartalmától – bárki által eltávolítható. Mivel az eltiltott felhasználónak nincs joga ezeket a szerkesztéseket elvégezni, ezért ezek eltávolítása sem igényel előzetes megbeszélést (és nem számít bele a [[WPWK:3VSZ|3 visszaállításba]] sem). Mindenkit arra kérünk, hogy az eltiltott felhasználók eltávolított hozzászólásait ne állítsák vissza alapos indok nélkül.
 
Ilyen esetekben fontold meg, hogy ha a szóbanforgó szöveget egy szabadon felhasználható tartalmú weboldalon találtad volna, elég magas színvonalúnak tartanád-e ahhoz, hogy átmásold a Wikipédiába. Ha nem, akkor inkább ne állítsd vissza. Emellett a lehetséges problémákkal is tisztában kell lenni. Ha egy eltiltott felhasználó köztudottan elfogult egy adott témában, különösen gondosan vizsgáld felül az ilyen témájú szerkesztéseit.
Ha egy felhasználó tudatosan visszaállítja egy eltiltott felhasználó szerkesztését, ezáltal bizonyos értelemben felelősséget vállal érte. A továbbiakban a visszavonás szempontjából úgy kell tekinteni, mintha az ő hozzászólása lenne.
 
'''Törlés:''' Az újonnan létrehozott cikkek esetén nincs hova visszaállítani, de ezen cikkek az [[WPWK:AT|azonnali törlés]] hatálya alá esnek.
 
Ha a lapot más is szerkesztette, és különösen ha a szerkesztés jelentős és értékes, akkor a törlés helytelen. Helyette, ha szükségesnek érzed, próbáld eltávolítani vagy átdolgozni az eltiltott felhasználó által beleírt szöveget. Ha úgy érzed, egy újonnan létrehozott cikk helytelenül lett törölve, jelöld [[Wikikönyvek:/Szavazás visszaállításróltörlésről|visszaállításra]]. Jelölheted például, ha úgy gondolod, hogy a létrehozót tévesen azonosították be, vagy ha eléggé magas színvonalúnak tartod. (Lásd a korábbi megjegyzéseket a visszaállításról.)
 
== Reinkarnációk ==
 
== Lásd még ==
* [[Wikikönyvek:/eltiltott felhasználók]]
* [[Wikikönyvek:/Felhasználók kitiltása]]
219 328

szerkesztés

Navigációs menü