„Szakácskönyv/Tartósítás/Sóban” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
37. sor: 37. sor:
Nagyon jó a húsokat bekenni vele, de bármibe és bármire, amit fokhagymásan szeretünk.
Nagyon jó a húsokat bekenni vele, de bármibe és bármire, amit fokhagymásan szeretünk.
----
----
Én 3:1 (fokhagyma : só) tömeg-arányban próbáltam tartósítani, de már a második alkalommal történt meg, hogy még fagyasztóban tartva is megzöldült!

MIÉRT?

A lap 2012. február 8., 22:25-kori változata

Recept mérete: 2565 bájt

Szakácskönyv

Sóban


Paprikalekvár

Egyenlő mennyiségű húsos zöldpaprikát és piros paradicsompaprikát megmosunk, kicsumázunk, fölszeletelünk és fedő alatt, nagyon kis lángon, hogy le ne égjen, puhára párolunk. Ezután szitán áttörjük, és még 20-25 percig főzzük, hogy besűrűsödjön. Belekeverünk kilogrammonként 5 dkg sót, és kis üvegekbe töltve lekötjük. Felhasználhatjuk: szendvicsek, gulyáslevesek, pörköltek, pizzák stb. ízesítésére.


Kapor, Tárkony sóban eltéve

A fiatal kapor zöld leveleit leszedjük és üvegbe rakva 1/5 rész sóval rétegezzük. Tetején só legyen. Használat előtt gyengén kimossuk. A tárkony ugyanígy rakható el sóban.


Zöldpetrezselyem sóban eltéve

A zöldpetrezselyem leveleit apróra vágjuk vagy megdaráljuk, 1/5 rész sóval összevegyítjük, és üvegekbe jól belenyomkodjuk.


Paprikalekvár

A jó érett, piros paradicsompaprikát / szeptember hónapban / teljesen kitisztítjuk a belső erektől és magvaktól, húsdarálón ledaráljuk. Egy kg paprikához 20 dkg sót számítva összekeverjük, üvegekbe rakjuk és lekötjük. Ételek ízesítésére az egész év folyamán használhatjuk, de vigyázzunk, mert ilyenkor az ételekhez jóval kevesebb só szükséges.


Vegyes leveszöldség sóban

Mindenféle leveszöldséget vehetünk erre a célra. Egy kg petrezselyemgyökeret, 2 kg sárgarépát, 1/4 kg zellert, karalábét, karfiolt, hagymát, kelkáposztát, néhány zöldpaprikát. Mindezeket ledaráljuk és kilogrammonként 25 dkg sót számítva megsózzuk, pár órát állni hagyjuk, azután üvegekbe rakjuk. Zöldséglevesnél, csontlevesnél friss zöldség helyett használhatjuk.


Fokhagyma sóval tartósítva.

Tavasszal amikor már a fokhagyma kezd kihajtani a füzéren, akkor már gerezdekre szedem, pucolom, ledarálom és sóval összekeverem: 1 kg/25 dkg só arányban. Jól zárható kis üvegbe rakom, így sokáig eláll hűtő nélkül is. Használatkor nem biztos, hogy sót kell még használni, illetve kevesebbet. Nagyon jó a húsokat bekenni vele, de bármibe és bármire, amit fokhagymásan szeretünk.


Én 3:1 (fokhagyma : só) tömeg-arányban próbáltam tartósítani, de már a második alkalommal történt meg, hogy még fagyasztóban tartva is megzöldült!

MIÉRT?