„Címerhatározó/Hertelendy címer” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
A '''címer megerősítése''' a ''német heraldika'' előírásai szerint ''készült'', így az '''eredeti''' ''jelentés, értelmezés'' '''megváltozott'''.
A változások: A ''páncélos jobb kar'' '''balról jobbra mutat''', a ''szablya elmaradt''. A '''címerben''' az ''ötgombos koronából'' '''stilizált, levélkorona''' lett. Az ''arany levélkorona'' a '''pajzs teteje helyett''' a ''sisak tetejére'' került, mint a '''Pelikán fészke'''. A '''pántos lovagsisak''' jobbra néz, ''szembenézés'' helyett. A ''többi szimbólum'' '''szinte''' változatlan.
Ettől '''eltérő''' [[Hertelendy Andor]] '''máltai lovag''' ''címere'', amely a [[Máltai Lovagrend]] ''jelképeit'' is tartalmazza. [[Hertelendy Andor]] '''nemesi személyes címere''' a [[Máltai Lovagrend]] által ''adományozott címer'', amely az adott kor nagyon '''szigorú nemesi származási előírásai''' alapján készült. A ''rendes lovagi rendlovagrendi'' '''tagság''' az ''előírt nemzedéki előzmények bizonyítása, ellenőrzése után'', még '''két rendtag ajánlását''' is megkövetelte. '''Kivétel volt''', ha ''vér szerinti származás igazolt módon történő vizsgálata alapján'', őse - elődje [[Máltai, Johannita, Templomos Lovagrend]] tagja volt. Irattár őrizte az előzményeket, '''származást és címereket''', iratokat. Ez a kivétel [[Hertelendy Andor]] '''máltai lovagnál''' is ''érvényesült'', amelyre a ''Rend'' '''tisztségeinek''' betöltésénél is ''pozitív hatást'' váltott ki.
'''H. Andor lovagi címere''' őrzi az '''Árpád-házi királyok''' által adományozott ''családi címer lovagi'' hagyományait, '''jogfolytonosságát'''.
Ez a ''címer azonosságaiból'', valamint a '''címer feliratából'' következik: '''Andor de Hertelend''', a '''de genere Hertelend''' ''latin formula'' szerinti rögzítése. A '''de genere''' az [[Árpád-házi királyok]] által '''adományozott nemesség''' elismerése, valamint a '''nemesi származási helyének''' megerősítése: '''Hertelend'''. Így '''igazolja és megerősíti''' az ''adományozott'' '''nemesi címer''' előzmény, és előnév '''eredetét, keletkezését, és származási helyét'''.
51

szerkesztés

Navigációs menü