„Címerhatározó/Hertelendy címer” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
A Hertelendy család legrégibb "Mohács" előtt keletkezett címere, amely a Zala vármegye címertárában, és a XIV. sz-i címer leírásban is szerepel, a XII. sz. végéig címeremeléssel keletkezett, valószínűleg II. Géza lovagkirály által. A magyar nemesi almanach a családot a Csák nemzetséghez sorolja: A Csáky és Kisfaludy családokkal. Ezekkel a családokkal a vérségi, házassági kapcsolat is rendszeres volt. A címer leírása: Kék alapú pajzson, zöld mezőn ágaskodó, páros pirosan fegyverzett oroszlán a feje fölé emel egy ötgombos aranykoronát. A másik karjukkal egy jobbról balra mutató páncélos, szablyát tartó jobb kart tartanak, amelyet felülről nyíl üt át. A pajzsot egy ötgombos aranykorona koronázza, azonos az oroszlánok által tartottal.
A korona felett páncélos, szembenéző, pántos lovagsisak, arany rendjellel, amely a kardot tartó lovagi karral együtt az örökölhető lovagság, és lovagrend adományozást jelenti. Az előbbi szimbólumok (tamgák) miatt történt a címeremelés. Ezeket a szimbólumokat a 12. század végéig adták ki. A lovagsisak felett fészkelő pelikán, amely saját húsával, vérével táplálja három fiókáját a család totemje. Ez mind a család nemességének,címerének származása, keletkezése a távoli múlt homályába eredt.
Ezt támasztja alá szálláshelyének, a jelenleg Tolna és Baranya megye közötti lakhelye, az Árpád nemzetség szállás területén.
[[Fájl:Egysze[[Fájl:[[Fájl:Egyszerikép.jpg]]
----
[[Fájl:Hertelendy_Anna_úrnő_pecsétje_1777-ből.jpg|thumb|Hertelendy Anna úrnő pecsétje 1777-ből]]
51

szerkesztés

Navigációs menü