„Kertészet/Kártevők/Cseresznyelégy” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Új oldal, tartalma: „Kategória:Kertészet{{Kert-főcím}}{{TOC right}} {{Forrás| |'''Magyar Wikipédia:'''|[[w:{{SUBPAGENAME}}|{{SUBPAGENAME}}]]|~~~~~}}”)
 
a
[[Kategória:Kertészet]]{{Kert-főcím}}{{TOC right}}
[[Kép:Rhagoletis cerasi01.jpg|thumb|Cseresznyelégy]]
 
A '''cseresznyelégy''' ''(Ragoletis cerasi)'' áttelelnek a talajban, és a nőstények akár 200 tojást is leraknak, egy tojás egy cseresznye. Tojásrakás a gyümölcs színeződés kezdetén történik pontosan abban az időben, amikor a cseresznye sárgulni kezd.
 
 
== Gazdanövény ==
: A rovarok lárva szakaszban kártevők, a cseresznye, fekete cseresznye, de kártételét leírták már paradicsomban, és körtében is.
 
 
== Leírása ==
:A felnőttek kisebbek a házi legyeknél, alapszínük fekete, nagy feje középen fényes, sárga, rövid csápjai vannak. A fejen két nagy összetett zöldes szem. A lábak felső része fekete, alul matt-sárga, szárnyszíne szürke, a szárnyán több keresztirányú fehér vonal figyelhető meg, hozzávetőleges hossza 4,2 mm, és szélessége 1,8 mm.
 
== Tojás ==
: A maximális hosszúsága eléri a 2 mm. Egyik végén a tojás keskenyebb.
 
 
== Lárvák ==
: a feje keskeny, és a felső állkapocs éles, 5-6 mm hosszú, színe tejfehér.
 
 
== Báb ==
: henger alakú, és a közepén egy kicsit vastagabb, 3-5 mm hosszú, szélessége 1-től — 1,5 mm. Külső takarója merev kitin. Színe világos sárga vagy szürke és párhuzamosan sárga színű körök láthatók, a gyűrűk száma eléri a tízet.
 
== Rokon fajok ==
: Közel 100 faj létezik.
: Az '''alma kukac''', ''(Rhagoletis pomonella)'' (Walsh) (más néven a "vasút féreg") Eredeti gazdanövénye a vadon élő galagonya (Crataegus spp.)
 
: Az '''áfonya kukaclégy''' ''(Rhagoletis mendax)'' (Curran), azért fontos, mert a kártevő a termesztett áfonyát károsítja.
 
: A kifejlett legyek életciklusát, csapdák kihelyezésével gondosan figyelemmel kell kísérni, hogy meghatározható legyen a hatékony kezelési idő.
 
 
206 228

szerkesztés

Navigációs menü