„Növények/C/Cseresznye” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Új oldal, tartalma: „{{Kert-főcím}} {{TOC right}}”)
 
a
{{Kert-főcím}} {{TOC right}}
A '''cseresznye''' ''(Prunus'' subg. ''Cerasus)'' a [[rózsafélék]] ''(Rosaceae)'' közé tartozó ''[[Prunus]]'' nemzetség alnemzetsége. Cseresznye néven leggyakrabban a [[vadcseresznye]]fát ''(Prunus avium)'', illetve annak valamely termesztett változatát, vagy annak [[csonthéjas]] [[gyümölcs]]ét értik. Az alnemzetséget az különbözteti meg a ''[[Prunus]]'' nemzetség többi képviselőjétől, hogy [[virág]]ai nem magánosan állnak, hanem 2-5 tagú csomókba tömörülnek, sima héjú [[termés]]én pedig csak igen sekély barázda található, vagy semmilyen.
 
Képviselőik az [[északi félgömb]] [[mérsékelt égöv]]i területein őshonosak: két fajuk Amerikában, három Európában, a többi Ázsiában.
 
== Háttér ==
A cseresznyét az elterjedt nézet szerint [[Anatólia]] északkeleti részéről hurcolták be a [[Római Birodalom]] [[Pontus]] régiójába, i. e. 72-ben.<ref>{{CathEncy|wstitle=Pontus}}</ref> A [[törökország]]i [[Giresun]] városát az ókori görögök Choerades vagy Pharnacia, később Kerasous vagy Cerasus néven ismerték. (< Kerason < Kerasounta < Kerasus „szarv” [azaz [[félsziget]]] + ounta [görög helyrag]) A név később a Kerasunt (néha Kérasounde vagy Kerassunde) alakra módosult.
 
Az angol ''cherry'', a francia ''cerise'', a spanyol ''cereza'', a dél-olasz ''cerasa'' (sztenderd olaszban: ''ciliegia'') mind az ókori görög κέρασος, „cseresznye” szóból ered, amit a Cerasusszal azonosítottak. Először a római időkben exportálták Európába a gyümölcsöt.
<ref>A History of the Vegetable Kingdom - Page 334</ref>
 
A [[vadcseresznye]] ''(Prunus avium)'' volt az alapfaj, amiből a legtöbb termesztett cseresznyefajtát kitenyésztették; a [[meggy]]et ''(Prunus cerasus)'' inkább főzésre használják. Mindkét faj Európából vagy Nyugat-Ázsiából származik, nem képesek egymás beporzására. A többi fajt, bár termésük ehető, emberi fogyasztásra nem szokták ültetni, kivéve azokban az északi régiókban ahol a két fő faj nem terem meg. [[Öntözés]]igényük, munkaigényességük, az esővel és jéggel szembeni érzékenysége a cseresznyefajokat relatíve drága gyümölccsé teszi. Ennek ellenére igen keresettek.
Nemesített cseresznyéből éves szinten 2007-ben az egész világon mintegy 2 millió tonnát termesztettek. Ennek mindegy 40%-át az USA, kb. 13%-át Európa állítja elő. Törökország a világ legnagyobb cseresznyetermelője, az USA a második.<ref>[http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx FAOSTAT ProdSTAT Crops] Food and Agriculture Organization of the United Nations, Retrieved on August 19, 2008.</ref>
 
== Virágai ==
[[Fájl:Blüte Süsskirsche.jpg|balra|160px]]
Ízletes termése mellett a cseresznyefa szemet gyönyörködtető [[virág]]airól is ismert; gyakran kifejezetten a tavaszi virágzásukkor nyújtott látvány miatt ültetik őket, különösen az ázsiai fajokra jellemző a díszes virágzat.
 
A japán ''szakura'' (桜), azaz [[cseresznyevirág]] nemzeti szimbólum, amit az évente tartott [[hanami]] (virágnézés) fesztiválokon ünnepelnek. Sok cseresznyefajtának (ezeket díszcseresznyéknek nevezzük) porzói és bibéi helyett is sziromlevelek („dupla virágok”) nőnek, így sterilek, nem hoznak termést. Kizárólag virágaik miatt, illetve dísznek tartják őket. A leggyakoribb ilyen steril cseresznyeváltozat a 'Kanzan'.
 
A cseresznyefák számos [[lepke]]faj [[hernyó]]jának szolgálnak táplálékul (például [[cseresznyeilonca]], [[meggyvirágmoly]]).
 
== Képek ==
 
<gallery>
Kép:Noveny8.jpg|Díszcseresznye
Kép:Noveny9.jpg|Díszcseresznye virágzó ága közelről
File:CerasusKew.jpg|Díszcseresznye
File:Ripe Cherry (Prunus avium) in Hungary.jpg |A hazai termesztésű közkedvelt fekete cseresznye
</gallery>
 
== Források ==
==Jegyzetek==
{{források}}
 
== Lásd még ==
 
* [[Vadcseresznye]]
* [http://www.cseresznye.lap.hu Cseresznye lap]
* [http://matyasciprian.hu/novenyek/cseresznye.php A cseresznye betegségei]
 
== Források ==
* [http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/junius/cseresznye.html A cseresznye termesztése és felhasználása]
* [http://www.finomreceptek.hu/cseresznyes-sutemeny Cseresznyés sütemény receptek]
* [http://www.geocities.ws/disznovenyek/nevmutato.htm Brassói növénybarátok honlapja]
 
{{Gyógynövények}}
210 317

szerkesztés

Navigációs menü