„Kertészet/Lepkefélék/Kis rókalepke” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
[[Kategória:Kertészet]]{{Kert-főcím}}{{TOC right}}
[[Kategória:Kertészet]]{{Kert-főcím}}{{TOC right}}


A '''kis rókalepke''' (''Nymphalis urticae'', régebben ''Aglais urticae'') a [[rovarok]] ''(Insecta)'' [[osztály (rendszertan)|osztályának]] a [[lepkék]] ''(Lepidoptera)'' [[rend (rendszertan)|rendjéhez]], ezen belül a [[tarkalepkefélék]] ''(Nymphalidae)'' [[család (rendszertan)|családjához]] tartozó [[faj]].

== Elterjedése ==
[[Kép:Aglais urticae 1 Luc Viatour.JPG|thumb|Kis rókalepke]]
A kis rókalepke egész [[Európa|Európában]] honos, az [[Északi-fok]]ig. Feltehetően az egyetlen nappali lepke, amely megszakítás nélkül előfordul Európa területén. A kis rókalepke ma még nagyon gyakori, mindenféle nyílt élőhelyen előfordul. Az egyik legelső [[tavasz]]i lepke [[Magyarország]]on.

== Jellemzői ==
A kis rókalepke elülső [[szárny]]a 2,2-2,5 [[centiméter]] hosszú és élénk rókavörös, a felső szegély mentén [[fekete]] és világos foltokkal. A hátulsó szárnyak töve sötét színű. Mindkét szárnypár szegélye csipkézett és [[kék]] foltokkal díszített.

== Életmódja ==
A kis rókalepke élőhelye bokros erdőszélek, erdei tisztások, de szántók, kertek, parkok is, még a városok belsejében is felbukkan. A hegyvidékeken 3000 [[méter]] magasságig megtaláljuk. A lepke különböző [[virág]]okból, főleg [[bogáncs]]- és [[bodzafélék]]ből, szívogatja a [[nektár]]t, de [[gyümölcs]]ökön is látni.

== Szaporodása ==
[[Dél-Európa|Dél-Európában]] az első példányai már [[február]] végén megjelennek, északon azonban repülési ideje csak [[május]]ban kezdődik. [[Magyarország]]on május és [[október]] között általában 2 nemzedéke van. Az I. május végétől [[július]]ig, a II. [[augusztus]]tól októberig repül. Az utóbbi nemzedék lepke alakban telel át. A lepkék [[barlang]]okban, pincékben, padlásokon telelnek át. Ha az időjárás kedvező, az első példányok már márciusban kirepülnek. Az egyik legelső [[tavasz]]i lepke. A nőstény a [[nagy csalán|csalán]]levelekre petézik. A [[hernyó]]k társasak, együtt maradnak. Hernyóidőszaka: az I. nemzedéké május-[[június]], a II.-é július-augusztus.





A lap 2011. március 5., 09:23-kori változata

A lap mérete: 2328 bájt

Kertészet

Kis rókalepke

A kis rókalepke (Nymphalis urticae, régebben Aglais urticae) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjához tartozó faj.

Elterjedése

Kis rókalepke

A kis rókalepke egész Európában honos, az Északi-fokig. Feltehetően az egyetlen nappali lepke, amely megszakítás nélkül előfordul Európa területén. A kis rókalepke ma még nagyon gyakori, mindenféle nyílt élőhelyen előfordul. Az egyik legelső tavaszi lepke Magyarországon.

Jellemzői

A kis rókalepke elülső szárnya 2,2-2,5 centiméter hosszú és élénk rókavörös, a felső szegély mentén fekete és világos foltokkal. A hátulsó szárnyak töve sötét színű. Mindkét szárnypár szegélye csipkézett és kék foltokkal díszített.

Életmódja

A kis rókalepke élőhelye bokros erdőszélek, erdei tisztások, de szántók, kertek, parkok is, még a városok belsejében is felbukkan. A hegyvidékeken 3000 méter magasságig megtaláljuk. A lepke különböző virágokból, főleg bogáncs- és bodzafélékből, szívogatja a nektárt, de gyümölcsökön is látni.

Szaporodása

Dél-Európában az első példányai már február végén megjelennek, északon azonban repülési ideje csak májusban kezdődik. Magyarországon május és október között általában 2 nemzedéke van. Az I. május végétől júliusig, a II. augusztustól októberig repül. Az utóbbi nemzedék lepke alakban telel át. A lepkék barlangokban, pincékben, padlásokon telelnek át. Ha az időjárás kedvező, az első példányok már márciusban kirepülnek. Az egyik legelső tavaszi lepke. A nőstény a csalánlevelekre petézik. A hernyók társasak, együtt maradnak. Hernyóidőszaka: az I. nemzedéké május-június, a II.-é július-augusztus.






Forrás:

Magyar Wikipédia:, Kis rókalepke, 2011. március 1., 06:33 (CET)