„Kertészet/Lepkefélék/Görög fémlepke” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a
[[Kategória:Kertészet]]{{Kert-főcím}}{{TOC right}}
 
A '''görög fémlepke''' ''(Jordanita graeca)'' a [[csüngőlepkefélék]] ''(Zygaenidae)'' családjába tartozó ''[[Jordanita]]'' nem egyik rovarfaja.
 
==Elterjedése==
{{Képlink |http:// |right|200px|<small>Tölts fel egy saját képet</small>}}
[[Irak]]tól [[Kis-Ázsia|Kis-Ázsián]], a [[Kaukázus]] vidékén és a [[Balkán]] dél-, délnyugati tájain elterjedt, a Pannon-régióban lokális. [[Alfaj]]okra tagolt, két központú, iráni-pontomediterrán faunaelem. A Pannon-régióban a nevezéktani alfaj él.
 
[[Magyarország]]i elterjedése: A [[Bükk]]ben, a [[Gödöllői-dombság]]on, a [[Kiskunság]] északi részén, a [[Velencei-hegység]]ben, a [[Dunazug-hegység]]ben és a Keleti-[[Cserhát]]ban lokális és ritka.
 
[[Sziklagyep]]ek, sztyepplejtők, szikes sztyeppek lepkéje.
 
==Jellemzése==
Az elülső [[szárny]] hossza hímeknél 7,5–12,5&nbsp;mm, nőstény példányokban 7–12&nbsp;mm. A szárnyak nagyon hasonlítanak a ''Jordanita chloros'' fajéhoz, de kissé nyújtottabbak, alapszíne sötétebb zöld. A hímek csápjában az utolsó két ízen nincs nyúlvány, az azt követő 3–4 ízen igen rövid nyúlványok vannak. A ''valva'' ''ventrális'' tüskéje apró, a ''saccus'' fele olyan hosszú, mint a J. chloros-é. Oldalnézetben a nősténynél a ''ductus bursae'' L-alakú, az ''ostium bursae'' ovális, a ''corpus bursae'' kerekded.
 
==Életmódja==
 
Repülési ideje május végétől június végéig terjed. Ismert tápnövényei: ''Carduus hamulosus'', ''Centaurea salonitana'', ''Serratula radiata'', ''Xeranthemum annum''. A lárva parazitája: ''Lomachantha parra''.
 
==Védettség==
 
Veszélyeztetettség, védelem: A magyar és a dél-szlovákiai populációk areaperemi helyzetűek, jelentős távolság választja el a balkáni népességtől. A degradált, főváros környéki élőhelyeken a faj részben eltűnt vagy az egyedszám rendkívül alacsony. Ebben a térségben közvetlenül veszélyeztetett. Az életciklus, a tápnövények köre csak részben ismert. Az élőhelyek részletes kutatása indokolt.
 
 
210 307

szerkesztés

Navigációs menü