„Heraldikai lexikon/Póz” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
A '''póz''' [[helyzet]]hez hasonlóan a címerábrák [[megkülönböztető jegyek|megkülönböztető jegyei]] közé tartozó specifikus [[heraldika]]i tulajdonságok összefoglaló megnevezése. Vannak olyanok, melyek benne foglaltatnak a [[címerábra]] terminológiájában, ezért a [[címerleírás]]ban nem kell megemlíteni, és vannak olyanok, melyek eltérnek a szokványostól, ezért a címerleírás is külön megnevezi.
 
A póz a címerábra testtartását (en: posture) vagy irányát (en: inclination) jelenti. A legtöbb [[címerkép]] álló helyzetben fordul elő a [[Heraldikai lexikon/Címer|címer]]ben. Ezt a leírásban nem kell külön megemlíteni. (Az [[angol heraldika|angol heraldikában]] meg kell említeni, ha [[harántpólya|harántpólyán]] vagy [[balharántpólya|balharántpólyán]] fordul elő.) A póz megadása akkor szükséges, ha azt tisztázni kell (pl. balra néző oroszlán), a címerábra geometriáját írjuk le (pl. [[cölöpös]] lándzsa) vagy olyan címertani kifejezéseket használunk, melyek külön névvel neveznek meg egy-egy speciális pózt. Ha pl. a címerábra a pajzs széléből vagy [[mesteralak]]ból nyúlik ki, meg kell adni a pontos helyzetét (en: position) és pózát (en: attitude). Például "a pajzsfő jobb oldalából harántosan előtörő" (en: issuing from the dexter chief bendwise). Az angol heraldikában külön meghatározzák azt is, hogy miként kell leírni a vadállatok testtartását. 1. Leírjuk a test pózát (bodily attitudes), 2. a fej helyzetét (position of head), 3. a farok állását (inclination of tail).
 
 
Kép:Pardubice_címer,_Csehország,_hasított_ló.png|Vörös alapon arannyal fegyverzett, aranykantáros [[hasított]] ezüst [[ló]].<small> A "hasított" kifejezés azt jelenti, hogy a ló teste csak a háta közepéig (a teste első fele) látható és az is benne foglaltatik, hogy a vágóvonal egyenes. Az előző címernél a "letépett" azt jelenti, hogy a sasfej vágóvonala cafatos. Az egyenes vágóvonalat a "levágott" kifejezés jelölné. Nem írjuk le, hogy a ló feje jobbra néz, mert ez a heraldikailag szabályos póz. Csak azt kellene külön leírni, ha a ló feje balra nézne.
 
Kép:Třešť_címer,_Csehország,_egyszarvú.png|Kék alapon vörösnyelvű [[ágaskodó]] ezüst [[egyszarvú]]. <small>Nem írjuk le a farok lompjainak számát, csak azt, ha [[kétfarkú]] egyszarvúról lenne szó. Az "ágaskodó" kifejezésben benne foglaltatik, hogy a [[címerállat]] a bal alsó lábán áll, míg a jobb alsó lábát felemeli és a mellső lábait kinyújtja. Nem írjuk le az egyszarvú szarvának alakját, mert ez az "egyszarvú" kifejezésben benne foglaltatik, és azt minden [[heraldikus]]nak és [[címerfestő]]nek ismernie kell akkor is, ha csak annyit közölnek vele, hogy a [[Heraldikai lexikon/Címer|címer]]ben egyszarvú van.
 
Kép:0626_Bourchier.svg|fodros kereszt
217 076

szerkesztés

Navigációs menü