„Wikikönyvek:A három visszaállítás szabálya” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
| align="center" |
'''Ne [[Wikikönyvek:Visszaállítás|állítsd vissza]] ugyanazt a lapot 24 órán belül több mint három alkalommal.'''<br />
''(Ez az irányelv nem vonatkozik saját változtatások visszavonására, a nem bejelentkezett felhasználók szerkesztéseinek visszaállítására vagy az [[Wikikönyvek:/Vandalizmus|egyszerű vandalizmus]] eltávolítására.)
|}
__NOTOC__
Amennyiben egy visszaállítás tényleg olyan fontos, majd valaki más úgyis megcsinálja – ezáltal egyben demonstrálva azt is, hogy a tágabb közösség egyetért abban, hogy a két változat közül melyik az elfogadottabb.
Ha gondolod, üzenj más wikipédistáknak, és kérd meg őket, hogy nézzenek rá a szóban forgó szócikkre.
Ha te is, és a neked segítő szerkesztő is már háromszor visszaállította a cikket, akkor valószínűleg eljött az ideje, hogy [[Wikipédia:Irányelvek/Zárt lapok irányelve|védett]] legyen és érdemes rátekinteni a [[Wikipédia:Vita feloldása|vita feloldásának]] módozataira.</center></table></div>
 
 
:''Ha megsérted a három visszaállítás szabályát, akkor a '''24 órán belüli negyedik visszaállításodat követően egy adminisztrátor 24 óráig terjedő időszakra blokkolhat'''. Azokban az esetekben, amikor több résztvevő fél is megsérti a szabályt, az adminisztrátoroknak mindkét oldalt azonos elbánásban kell részesíteniük.''.
 
A szabály megsértésére a [[Wikikönyvek:/Adminisztrátorok üzenőfala]] lapon hívhatod fel a figyelmet.
 
A többszörös kihágásért további felelősségrevonás járhat.
''Nem'' ad a felhasználóknak jogot arra, hogy minden 24 órában háromszor visszaállítsanak. A folytonos visszaállítások ritkán képezik a más szerkesztőkkel való konstruktív együttműködést és továbbra is erősen ellenjavaltak.
 
Ha csak egyszer is visszaállítasz egy lapot, az már önmagában valami súlyos problémát jelez és ilyenkor tanulmányozd át a [[Wikikönyvek:/Vitarendezés|vitarendezés]] módjait és mindenekelőtt használd a szócikk [[Wikikönyvek:Vitalap|vitalapját]].
 
Vannak, akik azt javasolják, ne állíts vissza naponta egynél többször:
 
==Vandalizmus visszaállítása==
Ha azt veszed észre, hogy egy [[Wikikönyvek:Irányelvek/Kitiltási irányelvek|kitiltott szerkesztő]] vagy egy [[Wikikönyvek:Vandalizmus|vandál]] szerkesztéseit kell többször visszaállítanod, akkor szükséges lehet a felhasználó, vagy az IP cím blokkolása.
Ha adminisztrátor vagy, akkor a megfelelő [[Wikikönyvek:Irányelvek/Blokkolási irányelvek|irányelvek]] alapján kell blokkolnod a felhasználót. [[:en:User:Jimbo Wales|Jimbo Wales]] a következőket mondta erről:
:''Általában a három visszaállítás szabálya nem vonatkozik azokra a felhasználókra, akik egy vandál szerkesztéseit állítják vissza, miközben persze várják, hogy egy adminisztrátor blokkolja az IP címet. Általában az adminisztrátoroknak még kétszer sem kell visszaállítaniuk az egyszerű vandálok szerkesztéseit, mivel addigra már blokkolni kell őket. (Bár néha a sysopok úgy dönthetnek, hogy nem blokkolják az IP címet, attól tartva, hogy azzal esetleg ártatlan felhasználókat is kizárnának.) De néhány esetben megtörténhet, hogy a vandalizmus eljut a három visszaállításig; a szabályt nem úgy kell értelmezni, hogy ilyenkor a már háromszor visszaállító szerkesztő otthagyhatja a vandalizmust. Azonban bánj óvatosan ezzel a kivétellel&ndash;legjobb ilyenkor inkább blokkolni a vandált, amennyiben ez lehetséges. És győződj meg, hogy egyszerű vandalizmusról van szó, a szokásos definíció szerint''.
:''Ez a kivétel nem vonatkozik a már jó ideje regisztrált felhasználók szerkesztéseire <!-- reversions of well-established users -->, csak azért mert te „vandalizmus”-nak tartod azokat. Az egyszerű vandalizmus vitathatatlan, ne keverd össze olyan szerkesztésekkel, amikkel egyszerűen nem értesz egyet.''
Először is, ellenőrizd, hogy tényleg végeztél-e negyedik visszaállítást 24 órán belül, vagy ahhoz nagyon közel.
 
*Amennyiben nem, küldj egy emailt az adminnak aki blokkolt (vagy egy másik adminnak) és udvariasan hívd fel erre figyelmüket és kérd meg, töröljék a blokkot. (Az [[Wikikönyvek:/Adminisztrátorok|adminisztrátorok]] elérhetőségét felhasználói lapjukon találod meg.)
*Amennyiben igen, vagy várj 24 órát, vagy küldj emailt a téged blokkoló, vagy egy másik adminnak, ismerd el a hibádat és kérd meg, hogy oldja fel a blokkot. (Lehet persze, hogy ezt nem fogják megtenni.)
 
 
A történelmi tapasztalat az, hogy blokkoló adminisztrátor nyilvános feljelentése nem váltott ki szimpátiát a közösség részéről.
Ugyanakkor ha a szabállyal példátlan módon visszaélt valaki, akkor jelentheted a [[Wikikönyvek:/Adminisztrátorok üzenőfala]] lapon.
 
== Lásd még ==
227 276

szerkesztés

Navigációs menü