„Címerhatározó/Császár címer” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
[[Fájl:Császár_és_Petneházy_(1462).jpg]]
 
Császári Császár István és [[Címerhatározó/Petneházy címer#Petneházy 1462|Petneházy]] Mátyás, György, Gergely, Tamás, János, Mátyás
1462. január 9-én Budán
Mátyástól kapott
A Petneházy-testvérek egyenes leszármazói annak a Jakabnak, ki az 1417. évi czímeradomány részese. Ennek volt egy Benedek nevű fia, kit Zsigmond király oklevele még nem ismer; és ennek a Benedeknek a fiai az oklevélben megnevezett testvérek: Mátyás, Gergely, Tamás, György és János. Megjegyezzük, hogy Mátyás az egyenes őse Petneházy Dávidnak, a budai hősnek.
 
Annak nincs semmi nyoma, hogy a Petneházyak valaha elhagyták volna a Zsigmond királytól kapott czímert. Sőt az 1462. évi adomány egyik részeséről, Petneházy Mátyásról ki tudjuk mutatni, hogy harminczöt esztendővel Mátyás király armálisának kelte után a nyílazó oroszlányt használja czímeres pecsétjében úgy, a hogy azt az 1417. évi oklevél megállapítatta, azzal a lényegtelen eltéréssel, hogy az eredetileg balra fordított czímerképet jobbra nézeti. Lehet, hogy e ragaszkodásnak a régi czímerképhez egyik oka az volt, hogy Mátyás királynak 1462. évi czímerlevelét a király megkoronáztatása, 1464. év nagycsütörtöke, után nem erősíttették meg újból, mint ez példáúl az Erdődi [[Címerhatározó/Bakócz címer|Bakóczok]] czímerével történt (l. a XXIV. számot); már pedig e nélkűl Mátyás királynak koronáztatása előtti időkben kelt adományai értéköket vesztették.
 
(Fejérpataky László és Áldásy Antal : Magyar címeres emlékek; Magyar Heraldikai és Genealogiai Társaság (1901, 1902, 1926))
[[Kép:Oláh_Miklós_címer.PNG|100px]]
 
[[Címerhatározó/Oláh címer|Oláh]] Miklós
1548. november 23. Pozsony
I. Ferdinánd
címerbővítés
általa: apja István, anyja Huszár Barbara, néhai testvérének gyermekei Tamás, Mihály, Anna, testvére Orsolya, annak férje [[Címerhatározó/Bóna címer|Bóna]] György és fiai '''Császár''' Miklós (apja néhai '''Császár''' Kristóf) és Bóna György, másik testvére Ilona és férje [[Címerhatározó/Olasz címer|Olasz]] Miklós
 
 
7 290

szerkesztés

Navigációs menü