„Szakácskönyv/Vegetáriánus” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
aNincs szerkesztési összefoglaló
 
A táplálkozási szokásokat, hagyományok, hitek, felfogások irányítják, a vegetáriánus étkezésnek is vannak változatai, ahol az itt felsorolt anyagok közül kevesebbet, vagy az felsoroltakon túl, egyéb élelmiszereket, sőt állati eredetű anyagokat is használnak. Mindenki maga döntse el, hogy mi az, amit el tud fogadni. Sokan állítják azt a nézetet is, hogy az állati termékek fehérjéi szükségesek a szervezetünk egészségesen tartásához.
 
Vegetáriánus tálak megtervezésénél, szem előtt kell tartani a komplett, táplálkozás élettanilag teljes értékű ételek igényét. Egyértelművé kell tenni, hogy az ajánlat, melyik típusú korlátozásra vonatkozik, illetve mit enged meg. A fehérje tartalmú alapanyagokat, (mint a gombafélék, szója termékek, tönkölybúza fehérjéből készült hús utánzat, hüvelyesek, algafélék, stb.) változatos technológiával, a húsfélékkel azonos értékűvé tehetjük, esztétikai és gasztronómiai vonatkozásban. Ne feledjük, hogy a vegetáriánus ételekhez is fontos kiegészítők a mártások, vagy a meleg ételeknél a raguk, salsák, pestok, demi glace-ok, fűszerhabok stb.
 
A televíziók korszakában mindenki a saját szemével győződhet meg arról, hogy Indiában a jómódúak körében is, sokkal kevesebb az elhízott ember. Az országok statisztikáit nézve pedig elcsodálkozunk, hogy a vegetáriánus étrenden élők között jóval kevesebb a szív-, és érrendszeri betegségben-, az emésztési zavarokkal, vagy diabetestől ([[w:cukorbetegség|cukorbetegség]]) szenvedő, de a rákos beteg is.
224 617

szerkesztés

Navigációs menü