„Wikikönyvek:Válaszok a gyakori kritikákra” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
aNincs szerkesztési összefoglaló
<noinclude>[[Kategória:Wikikönyv lapok|{{PAGENAME}}]]</noinclude>
-----
<noinclude>[[Kategória:Wikikönyv lapok|{{PAGENAME}}]]</noinclude>
<div style="padding:1em; text-align:left; border: 1px solid #eedddd; background:#fffff0;">
__NOTOC__
Néhány emberből [[Wikikönyvek:Miért nem nagyszerű a Wikikönyvek|meglepően erős reakciókat]] vált ki a Wikikönyvek megismerése. Néhányan azonnal a rabjaivá válnak, megszeretve ezt és a mögötte lévő ötleteket, mások pedig annyira abszurdnak gondolják, hogy még az értelmes tiltakozáshoz sem veszik a fáradtságot. Van azonban néhány általános és gyakori észrevétel, illetve kritikai megjegyzések alapjául szolgáló kiindulópont, melyekre itt egész röviden próbálunk válaszolni. Néhány megjegyzés a Wikikönyvek alapötletére, az általában vett [[Wikikönyvek:Wiki|wikiwikiweb]]ekre irányul, és más wiki rendszerek [[Segítség:Vitalap|vitaoldal]]ain is előfordult már.
<div style="padding:1em; text-align:left; border: 1px solid #eedddd; background: #ebeeed;">
<table cellspacing="0" cellpadding="0" border="0">
<tr>
<td style="border: 0px solid #dddddd; background: #e0e0ef; padding:0.5em;"> <p align="center"><big><b>A sablonok célja </b></big></center>
Néhány emberből [[Wikikönyvek:/Miért nem nagyszerű a Wikikönyvek|meglepően erős reakciókat]] vált ki a Wikikönyvek megismerése. Néhányan azonnal a rabjaivá válnak, megszeretve ezt és a mögötte lévő ötleteket, mások pedig annyira abszurdnak gondolják, hogy még az értelmes tiltakozáshoz sem veszik a fáradtságot. Van azonban néhány általános és gyakori észrevétel, illetve kritikai megjegyzések alapjául szolgáló kiindulópont, melyekre itt egész röviden próbálunk válaszolni. Néhány megjegyzés a Wikikönyvek alapötletére, az általában vett [[Wikikönyvek:/Wiki|wikiwikiweb]]ekre irányul, és más wiki rendszerek [[Segítség:/Vitalap|vitaoldal]]ain is előfordult már.
 
== Abszurd, hogy bármelyik mezei csóka szerkeszhet ==
''Az internet tele van exhibicionista s ugyanakkor antiszociális, elvarázsolt, sőt rosszindulatú különcökkel meg vandálokkal. Na, ezek pont egy ilyen szabad szerkesztésű webre vágytak, hogy ideönthessék a szemetüket meg az epéjüket.''
 
: Így van, de ez mégis leginkább technikai probléma. A Wikikönyvek felépítése ugyanis olyan, hogy a nem idevaló tartalmak egy-két kattintással törölhetőek; így az ilyesfajta „teleszemetelt” lapok könnyen tisztíthatóak, viszont az eredetileg jól megírt, de az ilyen különcök által átírt vagy törölt cikkek eredeti formája nagyon könnyen visszaállítható (erre való a Laptörténet nevű kapcsolónk). A tapasztalatok azt mutatják, a [[Wikikönyvek:Vandalizmus|vandalizmus]] és a Wikikönyvek egyéni honlappá változtatásának kísérlete nem olyan mértékű, mint azt az ember elsőre gondolná: csak szórványos kísérletek történnek, melyek könnyen kiküszöbölhetőek. Már az a szó is, hogy „lexikon”, a vandálok és egyéb antiintellektuális egyének többségére elriasztóan hat. Másrészt elég szerkesztőnk szokott lenni ahhoz, hogy akár a folyamatos „partizánkodást” is kordában tartsuk. A túlságosan makacs kísérletezgetőkkel szemben pedig szintén vannak eszközeink, például az [[w:hu:IP-cím|IP-cím]] letiltása. Vannak választott, a tartalomért felelős szerkesztőink, moderátoraink is ([[Segítség:Értelmező/Idegen szótárszavak szótára#Sysop|sysop-ok]]), akik a tartalmat rendben tartják.
 
=== Amatőrök ===
''Még mindig nagyon kevés a szerkesztő. Toborozni kellene az embereket. Lánclevelek küldését javaslom szerte az országban. Nem kellene megpróbálni a nagyobb közösségi portálokon (pl. Index-Törzsasztal, Origó, stb.) egy-egy topicot nyitva megróbálni népszerűsíteni a projectet és résztvevőket toborozni?''
 
: Annyi szerkesztővel kell boldogulnunk, ahány éppen van; persze mindenki igyekszik segítséget hívni ismeretségei köréből, de ez egy lassú, hónapokig tartó folyamat. A lánclevelek küldését pedig nagyon rossz ötletnek tartjuk. Nem tudjuk, hogy ismered-e a http://yikes.tolna.net/hoax/ lapot (avagy a lánclevélküldők tanfolyamát), de úgy tűnik, hogy nem. Óvatosan settenkedj oda, ha a részletes véleményünk érdekel; de ha nem, akkor csak annyit mondhatunk: '''NE küldj senkinek sem kéretlen leveleket''', főleg a mi nevünkben ne. A lánclevél beavatkozást jelentene az emberek életébe, lásd még a [[Wikikönyvek:/Válaszok a gyakori kritikákra#Jaj ne, már megint a kommunizmus!|kommunizmusról írottakat]]. Egyelőre a fórumosok toborzását sem látjuk túl jó ötletnek. Ezeken ugyanis épp az a lényeg, hogy egyéni és szubjektív véleményedet kifejtsd, és így tömegesen tenyésznek rajtuk az őrült exhibicionisták és önjelölt megmondóemberek, az ég óvjon minket attól, hogy véletlenül idetaláljanak! Lásd a [[w:Wikipédia:Kocsmafal|Wikipédia Kocsmafal]] archívumának idevágó részeit: [[w:Wikipédia:Kocsmafal/Archívum_20040831#vtp|Toborzás1]] és [[w:Wikipédia:Kocsmafal/Archívum_20040831#Toborzás|Toborzás2]]. Mindennek ellenére is, jelenleg a Magyar Wikikönyvek szerkesztőgárdája folyamatosan és örvendetesen bővül. S mint már azt fentebb is mondtuk, nem a szerkesztők és szakemberek, hanem a ''jogszerűen használható források'' hiánya a legégetőbb gondunk.
 
=== A szabad szerkesztés szisztematikus torzításai ===
''Miért van rengeteg bő cikk totálisan lényegtelen, a világon összesen két embert érdeklő témáról, és miért nem írtok semmit abszolúte fontos dolgokról''?
 
: Mivel a Wikikönyveket önkéntesek szerkesztik, a szócikkek nem „fontossági” sorrendben készülnek és nem is az absztrakt témáktól haladva a specifikusak felé (avagy fordítva). A szerkesztők azokat a szócikkeket fogják megírni, amikhez kedvük van. Ha éppen senkinek nincs kedve szócikket írni Y témában, akkor egyáltalán nem lesz róla szócikkünk. Ez oda vezethet, hogy esetleg részletesebb könyv van Alaszka nemzetiségeiről a 19. szd.-ban, mint Magyarországról <!-- előbb készül el az [[Aleut-szigeteki csata]] mint a [[1848-49-es forradalom és szabadságharc]] és több anyagunk van az [[AC/DC]] együttesről, mint a [[jog]]ról összesen --> stb. A [[Segítség:/Kért cikkek|Kért cikkek]] lapon kérhetsz egy szócikket, ám ha igazán fontosnak tartod, hogy elkészüljön, legjobb, ha magad kezdesz hozzá.
 
: Az tehát, hogy a Wikikönyvek milyen tartalmakat fed le, kétségtelenül nagymértékben függ azoknak az érdeklődésétől, akik szerkesztik. A népszerű témák hamar megíródnak, míg a nehezebbek vagy a kevésbé népszerűek lassabban vagy sohasem. Bizony előfordul, hogy egy nagyobb témakör egy részét feldolgozó egyik szócikk több tíz oldalas, 40-50 kilobájtnyi anyagot tartalmaz, míg ugyane témakör egy másik szócikke egysoros, és oda van írva, hogy „Ez a lap egy [[Segítség:/Csonkok|csonk]] ...” Ez a jelenség azonban nem mindig szisztematikus hiba eredménye, néha csak az egyik szerkesztőt elragadta az ihlet, és egy hosszú cikket sikerült alkotnia. De ez kétségtelenül egy fennálló probléma, a megoldására nézve csak annyit mondhatunk: nosza szerkesszünk minél többen, és annál nagyobb lesz a lefedettség. Másrészt különféle segédeszközök megkönnyíthetik annak kijelzését, hogy hol vannak a legnagyobb lukak a tartalomban (a már említett [[Wikipédia:/Kért cikkek|kért cikkek listáján]] kívül érdemes egyes Speciális lapokat is megnézni, mint a csonka vagy a rövid cikkek, illetve a "keresett lapok" listáit).
 
== Egyebek ==
216 417

szerkesztés

Navigációs menü