„Határozók” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
Pipi69e (vitalap | szerkesztései)
Pipi69e (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
1. sor: 1. sor:
{{Határozók/Üzenet
{{Határozók/Üzenet
|cím = Üdv a Határozókban!
|cím = Üdv a Határozókban!
|szöveg = Ez a könyv valójában nem könyv, nem tartalmaz információkat, csupán egy olyan eszközkészletet, amelynek segítségével határozókat lehet létrehozni.
|szöveg = Ez a könyv valójában nem könyv, nem tartalmaz információkat, csupán egy olyan eszközkészletet, amelynek segítségével határozókat lehet létrehozni. ''„Határozókat létrehozni”'' annyit jelent, a határozó szerkesztője feltölti a határozót a meghatározható dolgok halmazával, ezeket tulajdonságokkal és tulajdonságértékekkel látja el, majd felépít egy olyan keresőlap-láncot, ami az ebbe a halmazba tartozó dolgok azonosítását lehetővé teszi.
}}
}}



A lap 2010. február 24., 15:08-kori változata

Üdv a Határozókban!

Ez a könyv valójában nem könyv, nem tartalmaz információkat, csupán egy olyan eszközkészletet, amelynek segítségével határozókat lehet létrehozni. „Határozókat létrehozni” annyit jelent, a határozó szerkesztője feltölti a határozót a meghatározható dolgok halmazával, ezeket tulajdonságokkal és tulajdonságértékekkel látja el, majd felépít egy olyan keresőlap-láncot, ami az ebbe a halmazba tartozó dolgok azonosítását lehetővé teszi.

Mik azok a határozók?

Egy határozó segítségével néhány kérdésre válaszolva azonosíthatók bizonyos dolgok. A könyv formátumú határozók általában dichotómikusak, vagyis eldöntendő kérdések láncolatán keresztül vezetik el a felhasználót egy növény-, vagy állatfaj beazonosításáig. Egy példa:

  • 1. a. A hajtás nem zöld ......................................2
  •     b. A hajtás zöld ...............................................3
  • 2. a. A hajtás hüvelyei 20-30 fogúak .................4
  •     b. A hajtás hüvelyei 6-13 fogúak ...................Találat

Látható, hogy úgy jutottunk el a Találatig, hogy az 1. pontban igaznak fogadtuk el az a. (A hajtás nem zöld) kijelentést, majd a 2. pontban a b.-t. Egy madarak, vagy növények meghatározására alkalmas kézikönyvben természetesen sokkal több kérdésre kell válaszolni ahhoz, hogy megtaláljuk a keresett fajt. A könyv formátum szinte kényszeríti a határozó szerkesztőjét arra, hogy kötött sorrendben szerkessze meg a határozóbélyegeket és a teljes halmazt egyre kisebb alhalmazokra bontva vezesse el a felhasználót a faj azonosításáig. A számítógéppel szerkesztett határozók ugyanakkor lehetővé teszik azt, hogy a felhasználó tetszőleges sorrendben válasszon a felkínált határozóbélyegek közül, pontosabban azt, hogy kiválassza a határozóbélyegek egy tetszőleges csoportját, amelyet a keresett egyeddel kapcsolatban igaznak tart, majd a szoftverre bízza azon találatok kikeresését, amelyekre a kiválasztott bélyegek igazak.

A határozók wikikönyv segítségével szerkeszthető határozók a két módszer keverékét használják.

A határozók használata

Ha csak használni szeretnéd valamelyik határozót, akkor válaszd ki az alábbiak közül azt, amelyik feltehetően segít:

  • Nincs még használható határozó

A határozók szerkesztése

  • Ha szerkeszteni is szeretnéd a határozókat, akkor látogasd meg a segítség lapot.
  • Növényhatározó1 (teszt: játszadozz vele kedvedre)
  • Ha új határozót szeretnél létrehozni, írd be az új határozó nevét az alábbi beviteli mezőbe, majd kattints a Létrehozás gombra. A név végződjön -határozó utótaggal.
Figyelem! Komolyabb munkába még ne kezdj, de kísérletezz kedvedre és ha hibát észlelsz, jelezd a vitalapon.