„Nemzetek/India/Kenyérfélék” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a
nincs szerkesztési összefoglaló
a (Robot: Automatikus szövegcsere (-SzK +Szk))
aNincs szerkesztési összefoglaló
* ghí vagy vaj a sütéshez
 
Olvasszunk 1 evőkanál vajat, adjuk hozzá a köményt, a csilit és a hagymát. Néhány percig süssük, szórjuk bele a kurkumát és a csát maszalát. Kb. fél percig süssük. Ezután adjuk hozzá az összemorzsolt panírt, a karfioldarabkákat, és a sót. Jól keverjük össze, kevés vízetvizet aláöntve, lefedve lassú tűzőn pároljuk míg a karfiol megpuhul. Osszuk 12 adagra.
 
Készítsünk tésztát lisztből, ghíből és sóból. Jól gyúrjuk össze. AlakitsunkAlakítsunk belőle 12 golyót. Sodorjuk ki mindegyiket kb. 15 cm átmérőjű nagyságú körlapra. Terítsük szét a tölteléket a korongok közepén négyzet alakban. Nedvesítsük meg a tészta széleit, dolgozzuk össze és óvatosan sodorjuk ki négyzet alakúra. Kevés ghíben süssük meg. Melegen tálaljuk.
----
 
* 1/2 kg krumpli
* 1 kis hagyma
* 1 teáskanál fehérköménymagfehér köménymag
* 5-6 teáskanál olvasztott ghí vagy 7-8 teáskanál vaj
* 2 zöldcsili (kicsi, hegyes erős zöldpaprika)
* bőséges vaj vagy margarin a sütéshez
 
Főzzük a krumplit puhára és törjük össze. Adjuk hozzá a fűszereket, a vöröscsiliport (őrölt erős pirospaprikát), és a sót. Melegített ghíben alaposan forgassuk meg a fűszerezett krumplit. Hűtsük le. Gyúrjunk a lisztből - a teljesőrlésű lisztből készített purinál leírtak szerint - tésztát. Csináljunk biliárdgolyó méretű kerek labdákat. Töltsünk a golyókba krumplitölteléket és nyújtsuk ki azokat kb 1/2 centiméter vastag kerek lapokra. Bőséges vajban addig süssük, míg felpuffadnak és aranybarnák lesznek. A fölösleges zsiradékot csöpögtessük le vagy papirralpapírral itassuk fel. Melegen szervírozzuk reggelire.
----
 
* 2 teáskanál mák
 
Szitáljuk át a lisztet és a teljesőrlésű lisztet, keverjük össze a sóval, cukorral, szóda-bikarbónával, vajjal és a joghurttal (aludttejjel). Lazíthatjuk langyos vízzel. Gyúrjuk elasztikus, rugalmas tésztává. Pihentessük 15 percig. Melegítsük fel a sütőt. Csipkedjünk a tésztából nagy kerek labdákat, majd kézzel formázzuk azokat lepény alakúra. Olvasztott ghível és joghurt keverékével kenjük be. Csíkozzuk meg egy kés életlen részével. Szórjuk meg tetejüket ánizs- és mákmagokkal. Sodrófával nyújtsunk belőlük kerek nánokat. Közepesen meleg sűtőbensütőben sűssűksüssük aranysárgára. Melegen szervírozzuk. Ha nem tudjuk azonnal tálalni, csavarjuk be a nánokat egy konyharuhába és tartsuk egy lefedett edényben, hogy puhák maradjanak.
----
 
* 2 evőkanál ghí vagy vaj
 
Oldjuk fel a cukrot kézmeleg aludttejben. Keverjük össze a sót és az elmorzsolt élesztőt a liszttel. Készítsünk puha tésztát a cukros aludttejjel. Ha szükséges, öntsünk hozzá kis langyos vizet. Dolgozzuk el a tésztát a ghível. Tegyük a tésztát egy olajozott edénybe, takarjuk le egy nedves ruhával és pihentessük míg kétszeresére növekszik. Gyúrjuk meg ismét. Osszuk nyolc golyóra. Mindegyik golyót más-más alakúra formázzuk. Bekent sütőlemezre rendezve a kalácsokat kelesszük duplájára. Hevítsük fel a sűtőtsütőt 250 C°-ra. Süssük a kalácsokat 15-20 percig, mig a tetejük aranyszínű lesz. Langyosra hűtsük a kalácsokat és kenjük be tetejüket ghível, hogy fényessé váljanak.
----
 
* ghí vagy vaj a fényezéshez
 
Keverjük össze a sót a liszttel. Középen egy üreget képezve tegyük bele a főtt rizst. Öntsünk a rizsre kézmeleg vizet. Oldjuk fel benne az elmorzsolt élesztőt, anélkül, hogy a lisztet háborgatnánk. Fedjük le és pihentessük fél órán át. Készítsünk puha tésztát. Annyi vizet használjunk, amennyi szükséges. Gyúrjuk a tésztát néhány percig, majd tegyük egy olajjal kikent edénybe, fedjük be és kelesszük kétszeresére. Ismét gyúrjuk át és formázzunk 8 ovális alakú golyót. Kikent sütőlemezen nedves ruhával lefedve kelesszük migmíg duplájára nőnek a zsemlék. Tegyük 250 C°-os cűtőbesütőbe és kb. 15-20 percig süssük. Langyos hűtve ghível kenjük fényesre a zsemléket.
----
 
* ghí a fényezéshez
 
Oldjuk fel a barna cukrot, a sót kézmeleg vízben adjuk hozzá a pár csepp karamellt. Keverjük össze a kétféle lisztet az elmorzsolt élesztővel és az olajjal. Készítsünk puha tésztát langyos vízzel. Gyúrjuk néhány percig. Tegyük a tésztát egy beolajozott edénybe. Fedjük le nedves ruhával és pihentessük másfél óráig, amigamíg kétszeresére növekszik. Ismét gyúrjuk meg a tésztát. Nyolc részre osztva alakitsunkalakítsunk belőle tégla formákat. Bekent sűtőlemezensütőlemezen rendezzük el, fedjük be nedves ruhával és kelesszük duplájára. MelegitsükMelegítsük a sűtőtsütőt 250 fokra, süssük benne a kenyérkéket kb. 20 percig. Hűtsük le nedves ruhán és ghível kenjük be, hogy fényesek legyenek.
----
 
224 220

szerkesztés

Navigációs menü