„Heraldikai lexikon/Cet” változatai közötti eltérés

Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kép:Albrecht_Dürer,_Arion_(1514).jpg|Albrecht Dürer, ''Arion'' (1514) című grafikája. A görög legenda szerint Ariont, a tehetséges énekest a tengerészek bedobták a vízbe, hogy ellophassák a tulajdonát. Ő azonban énekével elbűvölt egy delfint, aki megmentette. Ez a delfin a testén több kidudorodást visel, mint a természetben élők.
Kép:Richard_Fournival_bálna.jpg|Bálna Richard Fournival bestiáriumából, 10. század. Két tengerész főzi ételét a bálna hátán, mely olyan nagy, hogy összetévesztették egy szigettel. A szigetméretű bálnák leírása megszokott a klasszikus időkben és a középkorban is.
Kép:Bálna_13._század.jpg|Bálna egy 13. századi bestiáriumból. A bálnafélékről a középkori Európában az a legenda terjedt el, hogy a szájukat kinyitva abból kellemes illat árad (legalábbis a halak számára) és a szerencsétlen halak egyenesen a csapdájukba úsznak. A történet tanulságaként ehhez mindig hozzátették, hogy a hitetlen élvhajhászokat az ördög hasonlóképpen fogja csapdába ejteni.
Kép:Honorius_Philoponus,_Jasconius_bálna.jpg|Szigetnyi bálna Honorius Philoponus: ''Novi Orbis Indiae Occidentalis'' (1621) című művéből. A metszet [http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Brendan Szent Brendan] utazásainak illusztrációjaként a Jasconius bálnát ábrázolja. Egyes szerzetesek éppen miséztek, amikor a sziget valódi természete nyilvánvaló lett.
</gallery>
 
100 981

szerkesztés

Navigációs menü