„Wikikönyvek:Szerzői jogok” változatai közötti eltérés

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
aNincs szerkesztési összefoglaló
47. sor: 47. sor:


{{lektor}}
{{lektor}}
[[Kategória:Wikikönyvek|Copyright]]
<noinclude>[[Kategória:Wikikönyv lapok|{{PAGENAME}}]]</noinclude>

A lap 2006. január 29., 12:44-kori változata

A Wikikönyv célja egy olyan lexikon formájú információforrást létrehozni, ami szabadon használható. A licenc melyet használunk, szabad hozzáférést biztosít tartalmainkhoz ugyanolyan módon, mint ahogy a szabad szoftverek licencei. Ez körülbelül azt jelenti, hogy a Wikikönyv tartalmakat szabadon másolhatod, módosíthatod és újra publikálhatod mindaddig míg az új változat ugyanazokat a jogokat biztosítja másoknak, mint a Wikikönyv, valamint jelzi azt, mint információ-forrást. Emiatt a Wikikönyv cikkek örökre szabadok maradnak és bárki által felhasználhatóak lesznek az adott korlátozásokon belül, melyek nagy része ezen szabadság megőrzését szolgálja.

Hogy ezeknek a céloknek meg tudjunk felelni, minden Wikikönyv szöveg, kép és egyéb tartalom szerzői jogi szempontból a GNU Szabad Dokumentációs Licenc (GFDL) alatt kerül publikálásra.

Engedélyezett minden Wikikönyv anyag szövegének másolása, terjesztése és/vagy módosítása a GNU Szabad Dokumentációs Licenc feltételei szerint, annak 1.2-es vagy bármely későbbi változata alapján, melyet a Free Software Foundation (Szabad Szoftver Alapítvány, USA) publikál; nincs Nem Változtatható Szakasz, nincs Címlap-szöveg, nincs Hátlap-szöveg.

Jogilag egyedül a GFDL eredeti, angol szövege a mérvadó; az itt következő részek csupán a mi értelmezésünket, magyarázatainkat és véleményünket tükrözik: milyen jogai és kötelességei vannak a közreműködőinknek.


A fentiek egyben azt is jelentik, hogy a Wikipédiában jogszerűen csak olyan anyag szerepelhet, melynek szerzője vagy hozzájárult ahhoz, hogy művét a fenti feltételek mellett használjuk fel, vagy pedig a mű nem valamilyen okból nem esik jogi védelem alá (például mert a védelmi ideje lejárt, közkincs, vagy például olyan szervezet vagy kormány készítette, aki hozzájárul anyagainak szabad felhasználásához).

Sajnos minden olyan szöveget és egyéb adatot, ami a fentieknek nem felel meg, vagy megfelelősége nem állapítható meg törölni vagyunk kénytelenek, hogy az esetleg jogsértően a Wikipédiába került anyagok ne veszélyeztessék a projektet.

Figyelem! Az, hogy valami az interneten szabadon letölthető nem jelenti egyben azt, hogy az jogszerűen, vagy szabadon felhasználható! A weblapokról letöltött szövegeket csak akkor tudjuk használni, ha annak felhasználásához szerzője hozzájárult, (illetve egyéb okból egyértelműen szabadon felhasználható)! A weblapokról letöltött képekkel és egyéb média-anyagokkal ugyanez a helyzet. Figyelembe kell venni, hogy az interneten nagyon sok lap jogsértően közöl szövegeket vagy képeket, és mivel nem ők a szerzők hiába járulnak hozzá a felhasználáshoz; a letöltött anyagok forrása és szerzője utáni nyomozás gyakran sok időt és türelmet igényel – ha nincs időd és türelmed, soha ne másolj a Wikipédiába az internetről lehívott adatokat!


Lásd: Felküldési útmutató, egy egyszerűsített segítség ahhoz, hogy el tudd dönteni, mi az, ami szabadon felhasználható a Wikipédiában.


(...a szócikk további része lefordítandó...)

IMPORTANT: If you want to use content from Wikipedia, first read the Users' rights and obligations section. You should then read the GNU Free Documentation License.

Felhasználási jogok és kötelességek

Ha használni akarod a Wikikönyv anyagait saját könyvben/cikkben/weboldalon, vagy egyéb publikációban, akkor a GFDL szabályokat követve ezeket kell vállalnod:

  • Az anyagaidat a GFDL licenc alatt kell közzétenned,
  • fel kel tüntetned a szerzőt (4B rész), és
  • gondoskodnod kell az anyag "forrásnyelvű" elérhetőségéről való közléséről (4J rész). (A Wikikönyv esetén ez a cikkek wiki szövege.)

Ha egyszerűen kimásolod a Wikikönyv cikket, akkor az utóbbi két feltételt teljesítheted azzal, hogy egy kellően szembetűnő Wikikönyv linket helyezel el az oldaladra, mely arra a bizonyos cikkre mutat.

Ha egy származtatott változatot készítesz, megváltoztatva, vagy kiegészítve a tartalmat, továbbra is vállalnod kell az eredeti szerző feltüntetését, és az új anyag "forrásnyelvű" elérhetőségét.

Minta üzenet

Ilyen egy példaüzenet, mely pontosan megfelel a GFDL-nek, és a Books Wikikönyv cikkre vonatkozik:

Ez a könyv a GNU Szabad Dokumentációs Licenc alá tartozik, a Wikikönyv szócikk anyagát tartalmazza. ("Books" és a Wikikönyv URL természetesen a helyzetnek megfelelően változik.)

Te is terjesztheted a Books másolatát, a GFDL licencre utalással (mint ebben a szövegben) és legalább öt (vagy mind, ha ötnél kevesebb) fontosabb szerző feltüntetésével a kezdőlapon, vagy a dokumentum tetején.