Növények/Növények gyógyhatása/K/Korai juhar

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2699 bájt

Növények gyógyhatása

Korai juhar

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Korai juhar, platánlevelű juhar


Korai juhar
(Acer platanoides, Syn: -)
(Drog(ok):Aceris platanoides cortex, )
Más neve(i): platánlevelű juhar
Honos Kaukázusban, Közép- és Nyugat-Ázsiában, Európában. A korai juhar vagy a szappanfavirágúak rendjébe és a szappanfafélék családjába tartozó faj. Nevét onnan kapta, hogy virágai tavasszal az elsők között nyílnak. Nálunk parkokban és sorfának is ültetik.


Tartalmaz:→ kéreg különösen gazdag ureidekben (kb. 10%), ennek zöme allantoinsav, kb. 40%-a allantoin. Szaponintartalma és kondenzált cserzőanyag-, gallitannin- (“acertannin”), ellagitannin- és gallotannin-tartalma jelentős
Gyógyhatása(i): összehúzó hatású; a fehérjék kicsapásával a nyálkahártyán védőréteget képező anyag (adstringens).
Tejnedve csak tiszta alkoholban vagy éterben oldódik; igen saválló és sokféle festékkel színezhető.


Felhasználjuk:Fontos, korai mézelő növény. Kérgét egykor cserzőanyagnak használták. Kertekben, parkokban gyakran ültetik.

Leggyakrabban telepített kertészeti változatai:

gömbjuhar (Acer platanoides ‘Globosum’)
oszlopos korai juhar (Acer platanoides ‘Olmsted’)

Fája mérsékelten kemény, rugalmas, finom rostú, szívós, könnyen hasítható. Nyomószilárdsága igen nagy, de csak szárazon tartós. Nehezen szárítható, mert könnyen vetemedik és repedezik; eközben el is színeződhet. A légszáraz fűrészáru fajlagos tömege 500–650 g/cm³. A hagyományos kötések (enyvezés, csapolás, csavarozás, szögelés) könnyen kialakíthatók és rendszerint tartósak. Mivel kevéssé zsugorodik, különösen alkalmas: késfurnérnak, világos színű lakó- vagy hálószobabútornak, széknek, asztalnak és asztallapnak, konyhai eszközöknek, valamint hangszerkészítésre is – bútorfának azonban kevésbé értékelik, mint a hegyi juhart.

A népi hagyomány szerint a juharfa megvéd a boszorkányoktól, ezért Hátsó-Pomerániában az ajtókat és a szobákat juharral díszítik fel, Mecklenburgban pedig juharfából készült tipliket vernek az ajtókba és a küszöbökbe.

Ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Korai juhar


A Wikimédia Commons tartalmaz Korai juhar témájú médiaállományokat.