Növények/Gyógyteák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 8917 bájt

Növények

Gyógyteák

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk


Gyógytea[szerkesztés]

A gyógynövényekből nemcsak gyógyszereket, hanem többféle módon felhasználható teákat, teakeverékeket készítenek. A gyógynövény-szaküzletekben és a gyógyszertárakban ismert hatású speciális teakeverékek kaphatók. A betegtájékoztatóban feltüntetik az elkészítés és az alkalmazás módját, valamint az összetételt, de használatukat célszerű a családorvossal megbeszélni.

A csak egyféle gyógynövényt tartalmazó csomagolásokban (natúr gyógyteák) tájékoztató nem mindig található, ezért ezeket inkább az egészséget javító, úgynevezett élvezeti cikknek kell tekinteni. Kellő jártassággal teakeverékek is készíthetők belőlük, azonban ügyelni kell azok összetételére, az elkészítés körülményeire és az alkalmazás módjára, mert a nem szakszerűen összeállított vagy elkészített keverékek hatóanyag tartalma nagymértékben csökkenhet vagy el is veszhet(csalán, ezerjófű, hársfavirág, kamilla stb.).


Natúr gyógyteák[szerkesztés]

A natúr gyógyteák gyógynövényből készült, élvezeti vagy gyógyteaként iható, az általános közérzetet javító italok. A gyógyteákat, gyógynövényeket az emberiség már hosszú ideje használja különböző betegségek gyógyítására. A modern orvostudomány később bebizonyította ezeknek a természetes anyagoknak a jótékony hatásait. Ma már a legtöbb növénynek ismerjük a hatóanyagait, többet elő is tudunk állítani szintetikusan, azonban a növényekben található komplex hatóanyagrendszerek egymás hatásait potencírozzák, emiatt különösen ajánlható e teák fogyasztása. Ezeket a teákat hatóanyag tartalmuktól függően használhatjuk meghűléses megbetegedésekre, szív- és érrendszeri megbetegedésekre, húgyúti fertőtlenítőként, vizelethajtóként vagy a gyomor-bél rendszer megbetegedése esetén.

A felsorolt gyógynövényekből nyugodtan ihatunk az élvezet kedvéért vagy fekete tea, esetleg kávé helyett is, csupán a teázás öröméért, de ne essünk túlzásokba, napi egy-két csésze tea fölötti mennyiséget ezekből a füvekből is csak akkor igyunk, ha egy hozzáértő szakember javasolja kúraszerű alkalmazásra.

A natúr teákat egyhuzamban csak 2-3 hónapig igyuk, azután tartsunk szünetet. Belőlük teakeverék készítését is kerüljük, mert egyes alkotórészek felerősítik, míg más összetevőik elnyomhatják egymás hatását.

Gyógytea keverékek[szerkesztés]

(species) v. (mixtura)

Gyógyteakeverékeket magunk is összeállíthatunk: szerezzük be a kívánt keverékhez szükséges gyógynövényeket, és egy csavaros tetejű üvegbe egy mércével, mondjuk egy evőkanál segítségével adagoljuk az arányoknak megfelelő összetételben a füveket. Vagyis ahol 2 rész van írva, ott két kanál növényt, illetve nagyobb mennyiség keverésénél értelemszerűen a dupláját, tripláját vesszük az adagoknak. Az üveget a végén összerázzuk, "sékeljük", és felcímkézzük, dátumot, összetevőket is feljegyezve. Ahol nincs a mennyiség megjelölve, ott a felsorolt gyógynövényeket 1:1 arányban alkalmazzuk.

Az érem két oldala[szerkesztés]

A gyógynövényekre is igaz, hogy kismértékben orvosság, nagy mértékben méreg, ezért nem árt tudnunk legalább a fontosabb gyógynövények napi adagjait.

Gyógynövények adagolása[szerkesztés]

Néhány ismertebb gyógynövény "átlagos" napi adagja egy egészséges felnőtt számára: (szárítottan, leveleik ill. gyökerük, gyöktörzsük) Minden esetben kérjük ki orvosunk, természetgyógyászunk véleményét is, hogy személyre és betegségre szabottan kapjunk megfelelő kezelést!


Gyógynövények átlagos napi adagja
Gyógynövény Latin neve: napi adagja: Megjegyzés
Aloe Aloe vera 50-200 mg por, gél
angyalgyökér Angelica archangelica 4,5 g növény
borsos és mezei menta Mentha piperita 3-6 g (3 teáskanál)
cickafarkfű Achillea millefolium 3 - 4,5 g (2 teáskanál)
Citromfű Melissa officinalis 4 g (2 teáskanál)
Kis ezerjófű Centaurium erythrea 6 g (3 teáskanál)
Kakukkfű Thymus vulgaris 10 g (2 teáskanál)
Kamilla Matricaria chamomilla 9-12 g (egy púpozott evőkanál)
Kapor Anetheum graveolens 3 g (terméséből)
Komló Humulus lupulus 0,5 g (egy teáskanál)
Lándzsás útifű Plantago lanceolata 6 g (2 teáskanál)
Lándzsás útifűmag Plantago lanceolata max.6 drb/nap elrágva
Levendula Lavandula angustifolia 3-5 g (kb. két teáskanál)
Macskagyökér Valeriana officinalis 200 mg gyökér (1-2 teáskanál)
Mályva Malva sylvestris 5 g (kb. két teáskanál)
Máriatövis Silybum marianum 0,5 g (kb. egy teáskanál)
Pásztortáska Capsella bursa-pastoris 10-15 g
Pitypang Taraxacum officinale 3 - 4 g gyermekláncfű
Réti legyezőfű Filipendula ulmaria 2,5 - 3,5 g (kb. két teáskanál)
Rozmaring Rosmarinus officinalis 4 - 6 g (kb. 2-3 teáskanál)
Orbáncfű Hypericum perforatum 2-4 g (kb. 2 teáskanál)
Orvosi kálmos Acorus calamus 2 teáskanál apróra vágott gyöktörzs
Tavaszi kankalin Primula veris 0,5 - 1 g (1-2 teáskanál)
Zsálya Salvia officinalis 4 - 6 g (kb. 2-3 teáskanál)
  • Forrás: (az itt megadott mennyiségek Dr. Johannes Gottfried Mayer: Kolostori gyógyászat című művéből származnak)

    {{{2}}}

Lásd még:[szerkesztés]Sablon:Gyógyteák-trt