Növények/Gyógynövények gyűjtése

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 10607 bájt

Növények

Gyógynövények gyűjtése

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövény listaGyógynövény terápiákNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajok • • FajtalistákMit-mihez használunk

Növények listája – Ábécé szerinti tartalomjegyzék

Mindazon növényeket, melyeknek valamely részét a bennük lévő hatóanyagok miatt gyógycélokra használunk, - gyógynövénynek nevezzük. Ősi kultúrákban elsősorban ezekkel a növényekkel gyógyítottak, több ezer gyógynövényt ismertek, melyet a modern tudomány kutatásaival igazolt. Vannak vadontermő és termesztett gyógynövények. A rómaiak termesztettek először, de az egyiptomi Ebers-papirusz i.e. 3500 körül, több mint 800 különböző gyógymódot ír le.

Magyarországon 1915-ben alapított Gyógynövénykísérleti Állomás kezdte meg, majd a Gyógynövénykutató Intézet és a Herbária Központ szervezi a vadontermő gyógynövények gyűjtését és termesztését.

Gyógynövények gyűjtése

A gyógynövények gyűjtése és termesztése külön szakértelmet kíván. A legjobb gyógyhatást a frissen szedett gyógynövényekkel érhetjük el, de ügyelni kell arra, hogy a növényeket a megfelelő időben, helyen és módon gyűjtsük és szárítsuk.

Gyökereket kora tavasszal vagy ősszel,

Leveleket virágzás előtt és alatt,

Termést a teljes érés idején,

Virágokat a virágzás kezdetekor gyűjtsük.

 • Csak egészséges, tiszta, féregmentes növényeket gyűjtsünk. A gyűjtést lehetőleg napsütéses időben, a növény száraz állapotában (eső és harmat felszáradása után) végezzük.
 • Használjunk vesszőkosarat, papírdobozt, zacskót vagy hálót, de nem szabad műanyagot használni, mert a növény befülled és a szárítás közben megfeketedik.
 • Ne gyűjtsünk műtrágyázott szántóföldön, legelőn, szennyezett vizek partján, nagy forgalmú autópályák vagy utak, ipartelepek, illetve vasúti töltések környékén.


Szárítás

 • A gyógynövényeket szárítás előtt ne mossuk meg. Aprítsuk fel, tiszta kendőn vagy papíron terítsük szét, árnyékban, szellős, meleg helyen szárítsuk. (Pl.: padláson)
 • A gyökerek, nedvdús termések, kérgek teljes kiszárításához, még feldarabolt állapotban is mesterséges hőre van szükség. A hőmérséklet ilyenkor sem lehet 35 C°-nál magasabb.


Tárolás

 • Csak teljesen száraz növényeket tegyünk el télire. Tároláshoz zöld üvegeket, kartondobozokat, textilzsákokat használhatunk. Védjük a nedvességtől, a fénytől és fémekkel való érintkezéstől.

Gyógynövények hatóanyagai

Gyógynövények felhasználása

*A gyógyszeripar

- különféle eljárásokkal kivonja, (izolálja) a hatóanyagokat és azt tisztán, vagy más hatóanyag(ok)kal, vegyületekkel különböző gyógyszerformákban hozza forgalomba. Például a gyűszűvirág leveléből szívműködést szabályzó (digitalis), az anyarozsból vérzéscsillapító, vérnyomáscsökkentő (ergotamin, ergotoxin, ergometrin), a métengfűből vérnyomáscsökkentő (vincamin), a nadragulyagyökérből görcsoldó, szemészeti célokat szolgáló (atropin), a macskagyökérből nyugtató (valerin), a mákgubóból fájdalomcsillapító (morfin), köhögéscsillapító (kodein) hatású anyagot állítanak elő.

*Élelmiszeripar

- de ezen belül a likör-, és édesipar is nagyon sok gyógynövényt használ.

*Kozmetikai ipar

- A szájvizek, illatszerek, hajszeszek, hajolajok, főleg az arcbőr jellegének megfelelő arcpakolásokhoz, illatos növényi fürdők és egyéb kozmetikai szerek készítéséhez használják.

*A bőriparban

- a bőrök feldolgozásához (cserszömörce, füzényfű), a szűcsiparban (szappangyökér) használata szükséges.

*Dohányipar

- a dohány fermentálásakor, (somkórófű, szagosmüge) illatanyag javítására használják.

*A népi gyógyászatban:

-Gyógyteák készítése,
-Natúr gyógyteák,
-Gyógytea keverékek,
-Szirupok és balzsamok,
-Pakolások,
-Gyógyfürdők, vagyis növényes gyógyfürdőknél alkalmazzák.

A Homeópátiában

 • Homeopátiás szerek lehetnek:
-Natrium muriaticum (ásványi anyagok)

Növények

-Arnica (mint izgatószert használták, főleg lázas bántalmak miatt kimerült embereknél. )
-Staphysagria (műtétek utáni gyógyulás segítésére használják)
-Nux vomica (Nux Vomica latin nevén homeopátiás szert gyártanak belőle, amely a benne hívők szerint a reuma és a másnaposság egyes tüneteit gyógyítja.)
-Symphytum (A népi gyógyászatban külsőleg sokféle célra használják)
-Cimicifuga (Számos, biológiai hatású összetevőt tartalmaz)
-Ipecacuanha (Vékony, elágazó gyökeréből kivont anyagot emésztési zavarokra használták.)
-Caulophyllum thalictroides (női problémáknál használják, leggyakrabban szülésnél, amikor a vajúdás lelassul és a fájások gyengülnek.)
-Pulsatilla (Mérgező növény, de gyógyhatású anyagokat is tartalmaz.)
-Hypericum (A Hypericum nevű szert alkalmazzák az érzőideggel dúsan ellátott testrészek sérülése esetén, amikor a sérülést nyilalló, hasító fájdalom jellemzi, továbbá az operációk utáni fájdalmak csökkentésére.)
-Belladonna (Bogyói erősen mérgezők, gyermekeknél 3-4 darab elfogyasztása halálos lehet. )
-Chamomilla (A gyógyászatban virágzatát és annak kivonatait alkalmazzák.)
-Aconitum (Magyarországon négy faja él, mind a négy védettséget élvez.)
-Aesculus hippocastanum (A modern gyógyászatban felhasznált része a mag.)
 • Álatok
-[Közönséges tintahal|Közönséges tintahal]] (Sepia)
-Néma csörgőkígyó (Lachesis)
 • Rovarok

Formica rufa (erdei vöröshangya)

 • Fémek
-Cuprum metallicum (Vegyületei mérgezőek, de nyomelemként, egyes enzimek működéséhez alapvető fontosságú.)
 • Vegyszerek
-Glonoin (A glicerin-trinitrát (egyéb szerves nitrátokhoz hasonlóan) direkt tónuscsökkentő hatást fejt ki az érfal simaizomsejtjeire, ezáltal értágulatot okoz.)
-Nitricum acidum (A salétromossav bomlékony vegyület. A bomlás melegítés hatására is végbemegy, de akár homok vagy üvegszilánk is kiválthatja.)(HNO3)

Az itt példaként felsoroltakon túl még nagyon sokféle szert használnak.

Lásd még: